Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που να μπορούμε να καταναλώσουμε

Οι ειδικοί διατροφής ισχυρίζονται πως υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για το ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που να μπορούμε να καταναλώσουμε.
Ο ισχυρισμός των διατροφολόγων έρχεται ως απάντηση σε μελέτες που ασχολούνται με τη σύνδεση της διατροφής, με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κινδύνο από την κατανάλωση ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης και τρανς λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες. Αφορούσαν τη σχέση μεταξύ επεξεργασμένων κρεάτων, ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης και τρανς λιπαρών οξέων στη διατροφή ενός ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Είναι μια κατάσταση που μειώνει την παροχή αίματος στην καρδιά. Παράλληλα, διακόπτει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.
Τι έδειξε η μελέτη;
«Η τακτική κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ροφημάτων και τρανς λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Demewoz Haile. (Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.)
Τα δεδομένα έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν ακόμη και ένα λουκάνικο την ημέρα ως επεξεργασμένο κρέας είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 7% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση ενός αναψυκτικού των 330 ml συσχετίστηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 2%.
«Η παρούσα έρευνα έδειξε —για άλλη μια φορά και σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες— ότι για να επιτύχουμε οφέλη για την υγεία είναι καλύτερο να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ροφημάτων (SSBs) και βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων (TFAs). Η χρήση ακόμη και των πιο εξελιγμένων τεχνικών δεν λύνει πραγματικά το πρόβλημα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή είναι μάλλον περιορισμένες — κάτι που προφανώς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη διατροφική επιδημιολογία γενικότερα», δήλωσε η Δρ. Nita Forouhi, επικεφαλής του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Γιατί τα κρέατα, τα ποτά και τα λιπαρά σχετίζονται με ασθένειες;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτά τα είδη (κρέατα, ποτά, λιπαρά) σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικο, μπέικον, burger και το σαλάμι), μπορούν να αυξήσουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με τις χρόνιες ασθένειες.
Το πρόβλημα με τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης είναι ότι αποτελούν ένα γρήγορο τρόπο κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Η ζάχαρη προκαλεί αύξηση βάρους. Ταυτόχρονα, επηρεάζει τους μεταβολικούς δρόμους που συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Τα τρανς λιπαρά οξέα μειώνουν την καλής χοληστερόλης. Αυξάνουν την κακή. Η κακή αυξάνει τον κίνδυνο της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες και των καρδιακών παθήσεων.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά επεξεργασμένα κρέατα, τρανς λιπαρά και ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Αυτό συμβαίνει γιατί το «lifestyle» που ακολουθούν, ειδικά αν συνδυάζεται με τσιγάρο και έλλειψη άσκησης, επηρεάζει τον οργανισμό τους. Οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, το χρόνιο στρες και οι περιορισμένοι πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παίζουν σημαντικό ρόλο. (Τα -περισσότερα- μη επεξεργασμένα προϊόντα είναι πιο ακριβά. Ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα δεν έχει τη δυνατότητα προμήθειας τους).
Τι να αποφεύγετε και τι να προσθέσετε;
Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μείωση αυτών των φαγητών και ποτών μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών.
Mια ασφαλής προσέγγιση είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Αυτό σημαίνει, ότι οι άνθρωποι που πίνουν ζαχαρούχα ροφήματα θα πρέπει να τα μειώσουν. Οφείλουν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρέατα και λιπαρά. Δεν υπάρχει λόγος, ο στόχος να είναι η τελειότητα. Ένα υγιεινό και λογικό πρότυπο που αφήνει χώρο για απόλαυση βοηθάει τον άνθρωπο.
Σημαντική είναι η πρόσληψη ποιοτικών θρεπτικών συστατικών. Έρευνες μας έχουν δείξει ότι τα συνολικά διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων, ξηρών καρπών και ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη μακροζωία.
Εν κατακλείδι, το φαγητό δεν είναι απλώς μια πηγή θρεπτικών συστατικών. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πολιτισμό, την απόλαυση, την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις. Η περιοριστική του αντιμετώπιση αποκλειστικά ως λίστα κινδύνων για την υγεία χάνει τη συνολική εικόνα που οφείλουμε να έχουμε.
Πηγή: CNN – ertnews.gr
Σχετικά Άρθρα
07/08/2025 - 17:00
06/08/2025 - 14:20
06/08/2025 - 14:00
Δείτε επίσης