Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Φίλιππος Φόρτωμας : Η κυβέρνηση δεν φοβάται όταν πρόκειται να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές  –  Καμία  τιμωρητική  διάθεση

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ

Χρέος της κάθε κυβέρνησης είναι να επιδιώκει την εξοµάλυνση των σχέσεων µε τη γειτονική µας χώρα, τονίζει ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δηµοκρατίας, ιστορικός και πολιτικός επιστήµων, Φίλιππος Φόρτωµας ο οποίος εκτιµά ότι δεν πρέπει να υποτιµούµε καµία ενέργεια που στοχεύει στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης για τη χώρα και σηµειώνει πόσο µάλλον ενέργειες µε τόσο σηµαντικά και έµπρακτα αποτελέσµατα. Για το φορολογικό νοµοσχέδιο υπογραµµίζει ότι στόχος είναι η εµπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς καµία τιµωρητική διάθεση απέναντι στους ελεύθερους επαγγελµατίες.

  • Θεωρείτε θετική την παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα και αποτελεσµατικές τις συνοµιλίες;

Κάθε ενέργεια και κάθε βήµα που γίνεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων µε τη γείτονα είναι αναντίρρητα θετική. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι δύσκολες σχέσεις µε την Τουρκία κοστίζουν και µεταφράζονται σε χρήµα: από τις αυξηµένες ανάγκες εξοπλιστικών προγραµµάτων, που κοστίζουν δισεκατοµµύρια, µέχρι τις καθηµερινές αναχαιτίσεις, που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ η κάθε µία, η απουσία ενός σταθερού και ειρηνικού κλίµατος µε την Τουρκία επιβαρύνει τον κάθε έναν µας, επιβαρύνει το Κράτος και τελικά τον Έλληνα πολίτη. Είναι χρέος της κάθε Κυβέρνησης να επιδιώκει την εξοµάλυνση των σχέσεων µε τη γειτονική µας χώρα. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, «είναι χρέος µας να αναζητούµε λύση», επενδύοντας σε όσα µας ενώνουν. Ως εκ τούτου, το να έχουµε σήµερα αυτό το αποτέλεσµα, ενώ λίγους µόνο µήνες πριν, µόλις τον Σεπτέµβριο του 2022, ο Ερντογάν δήλωνε ότι θα έρθουν «µια νύχτα ξαφνικά», είναι µια τεράστια επιτυχία. Για να φτάσουµε στο σηµερνό αποτέλεσµα, µε δεδοµένα όσα δήλωνε µόλις πριν λίγους µήνες ο Ερντογάν, έχουν καταβληθεί εκ µέρους της Κυβέρνησης εξαιρετικά σηµαντικές και αποτελεσµατικές, όπως αποδεικνύεται, προσπάθειες. Δεν πρέπει να υποτιµούµε καµία ενέργεια που στοχεύει στη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης για τη χώρα, πόσο µάλλον ενέργειες µε τόσο σηµαντικά και έµπρακτα αποτελέσµατα.

 

  • Η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος που προκαλεί το φορολογικό νοµοσχέδιο;

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να εφαρµόσει την πολιτική για την οποία την εµπιστεύτηκαν οι πολίτες και κυρίως δεν φοβάται όταν πρόκειται να εφαρµόσει µεταρρυθµιστικές πολιτικές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε επέµεινε και προεκλογικά ζητώντας σαφή, καθαρή και αυτοδύναµη εντολή από τους πολίτες. Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το γεγονός όµως ότι η Κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, δεν σηµαίνει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί δεν ακούν τους πολίτες. Γι’ αυτό και, όπως γνωρίζετε, από τη διαβούλευση µέχρι και την κατάθεσή του στη Βουλή και από την κατάθεση µέχρι την επεξεργασία στις Επιτροπές και τελικά την ψήφιση, το νοµοσχέδιο υπέστη αρκετές και σοβαρές τροποποιήσεις εκ µέρους της Κυβέρνησης, που στόχο είχαν την ενσωµάτωση των παρατηρήσεων και σχολίων τόσο των πολιτών και των παραγωγικών κλάδων της χώρας και των εκπροσώπων τους, όσο και των λοιπών κοινοβουλευτικών δυνάµεων. Όµως πρέπει να καταστεί κάτι σαφές: δεν είναι βέβαιο ότι το νοµοσχέδιο αυτό είχε ή θα έχει πολιτικό κόστος. Φαίνεται ότι το µεγαλύτερο µέρος των πολιτών κατανοεί και υποστηρίζει το επιχείρηµα της Κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν ένας ελεύθερος επαγγελµατίας να δηλώνει λιγότερα από τον εργαζόµενό του. Οι πολίτες συνεπώς κατανοούν ότι µόνος στόχος της Κυβέρνησης είναι η εµπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και το νοµοσχέδιο αυτό δεν ήταν αποτέλεσµα κάποιας δήθεν τιµωρητικής διάθεσης της Κυβέρνησης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελµατίες.

 

  • Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δηµοκρατίας;

Έχουµε πει πολλές φορές και δεν θα σταµατήσουµε να το λέµε, ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ούτε αφορούν, ούτε επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο προχωρά χωρίς περισπασµούς. Η Νέα Δηµοκρατία ήταν κυρίαρχη και πριν τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και µόνο γιατί οι πολίτες εµπιστεύονται την πολιτική της και τον τρόπο που άσκησε και ασκεί τη διακυβέρνησης της χώρας και οι πολιτικές επιλογές του Πρωθυπουργού ακουµπούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Αντίπαλος µας τα προβλήµατα της κοινωνίας και η αντιµετώπιση τους. Η ελληνική αριστερά από την άλλη πλευρά έχει θέµα προσανατολισµού και πολιτικής κατεύθυνσης, εγκλωβισµένη στις µέχρι σήµερα ιδεοληψίες της.

 

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απαιτεί από τους παράγοντες της αγοράς να µειώσουν κατά 10% τα προϊόντα του εορταστικού τραπεζιού. Όµως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Μήπως πρέπει οι αρµόδιοι να προχωρήσουν σε λήψη µέτρων;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει καθηµερινή και σκληρή µάχη µε την εισαγόµενη ακρίβεια. Έχει σχεδιάσει, θεσµοθετήσει και υλοποιήσει πάρα πολλά και σε µεγάλο βαθµό πρωτότυπα µέτρα, όπως «το καλάθι του νοικοκυριού» και η «µόνιµη µείωση τιµής», τα οποία τίθενται σε εφαρµογή µε στόχο την πάταξη του φαινοµένου της ακρίβειας, την καλύτερη ενηµέρωση των καταναλωτών, τον έλεγχο και την εποπτεία των παραγόντων της αγοράς και την επιβολή κυρώσεων. Για πρώτη φορά επιβάλλονται πρόστιµα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες για φαινόµενα αισχροκέρδειας. Οι αριθµοί που αποδεικνύουν τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι εντυπωσιακοί: από την αρχή του 2023, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 20.000 έλεγχοι στην αγορά, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιµα συνολικού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ. Συνεπώς µέτρα έχουν ληφθεί και έλεγχοι γίνονται, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι το φαινόµενο, ακριβώς λόγω του εισαγόµενου χαρακτήρα του, είναι εξαιρετικά έντονο και εν πολλοίς ανυποχώρητο. Η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιµετώπισή του, όπως άλλωστε έχει ήδη αποδείξει µέχρι τώρα ότι πράττει.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.