Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μόνο με την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προωθηθεί η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων

Μοιραστείτε το

Του Μάκη Κοψίδη

Ο Αλέξης το έστειλε το µήνυµα από την Ρώµη. Σε όλους αυτούς που ανησυχούν -και δικαιολογηµένα- για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάµεων στη διακυβέρνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στην ιδεολογική ηγεµονία της Ακροδεξιάς στις κοινωνίες. Μήνυµα ξεκάθαρο: Μόνο η ενότητα των προοδευτικών δυνάµεων µπορεί να ανατρέψει την τάση αυτή που απειλεί να βυθίσει σε µεγαλύτερο ζόφο την Ευρώπη. Και όµως. Πολλές προοδευτικές δυνάµεις αντί να συνεργαστούν ή έστω να ανιχνεύσουν τρόπους συνεργασίας, ερίζουν. Τα παραδείγµατα σε Γερµανία ή και Πορτογαλία είναι ενδεικτικά. Στο Βερολίνο η τριµερής κυβερνητική συνεργασία υπό τον Σολτς τρίζει αφού δοκιµάζεται από βολές µεταξύ των συνεργαζόµενων. Στην Πορτογαλία σχετικά πρόσφατα το ΚΚ και το «Αριστερό Μπλοκ» έριξαν την κυβέρνηση Κόστα. Βρίσκονται ακόµα σε πόλεµο µε τους Σοσιαλιστές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στις εκλογές που ακολούθησαν το πλήρωσαν ακριβά.

Στην Γαλλία επίσης παρουσιάζονται σοβαροί τριγµοί µεταξύ ΚΚ Γαλλίας, Σοσιαλιστών και Μελανσόν. Αντιθέτως στην Ισπανία η συνεργασία Σοσιαλιστών και Αριστεράς συνεχίζεται και η κυβέρνηση Σάντσεθ παρά τις δυσκολίες ασκεί ένα προοδευτικό πρόγραµµα που κόβει τον δρόµο προς την εξουσία της δεξιάς και του ακροδεξιού VOX. Ελπιδοφόρα και τα µηνύµατα από την Ιταλία όπου το Δηµοκρατικό κόµµα και η Ιταλική Αριστερά φαίνεται να συνεργάζονται για την αντιµετώπιση της αντιδραστικής κυβέρνησης Μελόνι.

Στην Ελλάδα φαίνεται τα πράγµατα να είναι χειρότερα. Η ηγεσία Ανδρουλάκη ρίχνει το βάρος της κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ σε δεύτερο πλάνο ασκεί κριτική στην ΝΔ. Το όνειρό της να γίνει αξιωµατική αντιπολίτευση αποτελεί εκ των πραγµάτων «δώρο» στον Μητσοτάκη.

Η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθώντας το γνωστό δόγµα «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» έχει µέτωπο αποκλειστικά µε τις προοδευτικές και αριστερές δυνάµεις. Αγνοεί ότι η άνοδος που καταγράφει στις δηµοσκοπήσεις είναι περιστασιακή. Το αφήγηµά της και η πολιτική της που παραπέµπουν σε λύσεις στη µετά θάνατον ζωή είναι θνησιγενές.
Η πολυδιάσπαση και ο κατακερµατισµός για τα οποία µίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη φάση όχι µόνο κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και εντείνονται.
Ορισµένοι αντί να συνθέσουν συµβάλλοντας στην προσέγγιση, την σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, θεώρησαν ότι «ο εχθρός είναι εντός των τειχών». Έτσι αντί της ενότητας προτίµησαν την διάσπαση όπως πρόσφατα έκαναν η οµάδα Αχτσιόγλου και η «Οµπρέλα» αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με άλλα λόγια πρόσφεραν άλλο ένα δώρο στον Μητσοτάκη.

Στο τοπίο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κινηθεί αποφασιστικά για την ενότητα των προοδευτικών δυνάµεων. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μόνο η αποφασιστική ενίσχυσή του και η αλλαγή υπέρ του των πολιτικών συσχετισµών στις επερχόµενες ευρωεκλογές, µπορεί να προωθήσει την ενότητα αυτή.

* Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.