Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τέμπη: Στους 34 οι κατηγορούμενοι – Δίωξη κατά Αγοραστού

Μοιραστείτε το

Μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας επεκτείνεται, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων. Επίσης, ρόλο εμπειρογνώμονα αναμένεται να αναλάβει και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Οι διωκόμενοι ανέρχονται πλέον στους 34, μετά και τις επιπλέον διώξεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ στην συνολική δικογραφία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, συγχωνεύεται και η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο της τραγωδίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων και την απομάκρυνση των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών.

Οι 2 από τους 14 κατηγορούμενους της ΕΡΓΟΣΕ πήραν προθεσμία ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τους υπόλοιπους 14. Οι κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του Εισαγγελέα Λάρισας στο τέλος Μαρτίου. Τις επόμενες ημέρες επίκεινται νέες διώξεις (κακουργήματα) κατά εκπροσώπων φορέων που έχουν στην εποπτεία τους την ασφάλεια κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

Στο πεδίο της αξιοποίησης στοιχείων, θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσοβειου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

Στους βουλευτές της Εξεταστικής η δικογραφία για το έγκλημα στα Τέμπη

Η δικογραφία των 1.100 σελίδων που εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής, όπως επέλεξε η πλειοψηφία της ΝΔ, για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς ανοίγει σήμερα Πέμπτη (29/2) για τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

Η δικογραφία βρίσκεται σε ειδική αίθουσα και φρουρείται ενώ οι βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη θα μπαίνουν στην αίθουσα χωρίς κινητά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία που εστάλη δεν υπάρχουν οι  απολογίες των κατηγορουμένων, καθώς και άλλα έγγραφα που είχαν καταθέσει μάρτυρες ενώ έχουν διαβιβαστεί μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, τα πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών και το πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη γαλάζια πλειοψηφία θα γίνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παράταση της υποβολής των πορισμάτων των κομμάτων μέχρι τις 8 Μαρτίου μετά και την υποβολή της δικογραφίας στην Εξεταστική.

Να σημειωθεί ότι η γαλάζια πλειοψηφία στην Εξεταστική έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου κρίσιμοι μάρτυρες να μην καταθέσουν στην Επιτροπή, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης συγκάλυψης.

Υπενθυμίζεται ότι η  Νέα Δημοκρατία δεν δέχθηκε να καταθέσουν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα οι εξής κρίσιμοι μάρτυρες:

-Ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στον εφέτη ειδικό ανακριτή και θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες στην επιτροπή, αν τον καλούσαν

-Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος λέγεται ότι είχε ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση του σιδηροδρόμου

-Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ (Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020) Κώστας Σπηλιόπουλος

-Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρήστος Κατσιούλης, υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος ETCS, από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, στέλνοντας επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.