Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ηλεκτρονικές εκλογές: Ο Χατζηδάκης παρέκαμψε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Μοιραστείτε το

Το γεγονός πως ο υπουργός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αγνόησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και νομοθέτησε κατά το δοκούν προέκυψε κατά τη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μενουδάκο) με αντιπροσωπείες της ΟΛΜΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ οι οποίες έχουν καταθέσει αναφορά για το νόμο 4808 του 2021 για τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Δεδδομένων παραδέχθηκε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης δεν απευθύνθηκε, ως όφειλε, στην ΑΠΔΠΧ για να λάβει γνωμοδότηση σε θέματα που άπτονται τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις εκλογές και την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει μία απολύτως ουσιαστική αλλά και μία βαθύτερα πολιτική διάσταση. Σε ότι αφορά την πρώτη, εγείρονται ερωτήματα γιατί το Υπουργείο Εργασίας δεν ζήτησε την γνωμοδότηση της Αρχής για θέμα που άπτεται των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ενώ κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις για το σύστημα Ζευς το οποίο παραχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη διενέργεια των εκλογών.

Αναφορικά με την πολιτική διάσταση, για μία ακόμη είναι απορίας άξιο κατά πόσο η κυβέρνηση ακολουθεί μια φιλελεύθερη πολιτική. Ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος υποτίθεται ως γνήσιος φιλελεύθερος ομνύει στις Ανεξάρτητες Αρχές, στη συγκεκριμένη περίπτωση παρέκαμψε την ΑΠΔΠΧ σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να νομοθετήσει γρήγορα και, όπως αποδείχθηκε, βιαστικά.

Η Αρχή, ως οφείλει, θα καλέσει τον Υπουργό για τη σχετική διαβούλευση (αφού ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δεν το έπραξε). Και δεν αποκλείεται, τουναντίον είναι πλέον πολύ πιθανό, η εφαρμογή του νόμου, στη διάταξη που έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές εκλογές, να καθυστερήσει με ότι αυτό συνεπάγεται και για την κυβερνητική αξιοπιστία.

Κατά τη διάρκεια της επαφής της Δευτέρας μεταξύ Αρχής, ΟΛΜΕ και ΕΜΔΥΔΑΣ, τέθηκε επί τάπητος και το πολύ σοβαρό ζήτημα της δυνατότητας που “παρέχει” το σύστημα Ζεύς σε χρήστη να ψηφίζει πολλές φορές ακυρώνοντας τις προηγούμενες ψήφους του.

Παράλλλα, είναι εμφανές ότι εγείρεται και ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Οσοι ψηφίζουν με φυσική παρουσία, εννοείται ότι δεν διαθέτουν τέτοιο δικαίωμα (δεν πρόβλεπεται να πάρεις πίσω την ψήφο ενώ την έχεις ρίξει ήδη στην κάλπη). Αντίθετα, αυτοί που θα προτιμήσουν τον ηλεκτρονικό τρόπο, θα μπορούν να ψηφίζουν όσες φορές θέλουν μέχρι να…επιλέξουν την καλύτερη επιλογή:

Η Αρχή θα το εξετάσει το ζήτημα, όπως οφείλει. Ακόμα και σ’ αυτό τα αρμόδια υπουργεία, έδειξαν μία αδικαιολόγητη βιασύνη με αποτέλεσμα να εγείρονται πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, τουλάχιστον πριν διευθετηθούν τα παραπάνω προβλήματα, ακόμα και με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.