
Μοιραστείτε το
Toυ Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
- Θα αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ λένε οι επιστήμονες
- Ποιοι θα κάνουν τώρα την 4η δόση
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Kontranews, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε πως η πλατφόρμα για την 4η δόση θα ανοίξει για όλους.
Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που ήδη έχει εντοπιστεί εδώ και μερικές εβδομάδες στη Βρετανία εμφανίστηκε και στην Ινδία, χτυπώντας καμπανάκι στους ειδικούς σε όλο τον πλανήτη
Δύο τουλάχιστον άνθρωποι (ένας στην πόλη Μουμπάι και ένας ακόμα στην πόλη Καπα) μολύνθηκαν από την παραλλαγή XE, αλλά υπάρχουν φόβοι πως τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα.
Η XE είναι ένας ανασυνδυασμός των στελεχών 1 και 2 της Όμικρον. Εμφανίζεται όταν ένας ασθενής μολύνεται από πολλές παραλλαγές του ιού, οι οποίες αναμειγνύουν το γενετικό υλικό τους κατά την αντιγραφή και σχηματίζουν μια νέα παραλλαγή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως η νέα παραλλαγή XE μοιάζει να είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2… Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 637 μολύνσεις στη χώρα.
Σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι
Στη χώρα μας, όσο και αν έχει χαθεί από τα πρωτοσέλιδα, ο κορωνοϊός είναι εδώ,αφού καθημερινά θρηνούμε δεκάδες θανάτους… Υπήρξε και μέρα μέσα στη βδομάδα που ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη μάχη ξεπέρασε τους 70.
Αν αναλογιστούμε πως η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλευόνται σε ΜΕΘ είναι άνω των 60 ετών (με διάμεση ηλικία τα 70 έτη) και πως το 91.1% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, τότε δυστυχώς καταλαβαίνουμε πως περιμένουμε και άλλες απώλειες…
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, περίπου το 60% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το υπόλοιπο 40% πλήρως εμβολιασμένοι.
«Δυστυχώς εδώ και δέκα ημέρες υπάρχει μια ήπια άνοδος των θανάτων, ο μέσος όρος είναι γύρω στους 55 την ημέρα. Είναι ένας αριθμός μεγάλος, δείχνει την καταστροφική επίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον και της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κορωνοϊού, που επειδή προσβάλει πολύ κόσμο προκαλεί και πολλούς θανάτους. Σε πληθυσμιακό επίπεδο η παραλλαγή αυτή είναι καταστροφική» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τα κρούσματα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δυστυχώς πίεση στις μονάδες. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες. Εδώ και 15 με 20 μέρες αυξήθηκαν κατά πολύ τα εισιτήρια των ασθενών στα νοσοκομεία. Στο τέλος αρκετοί καταλήγουν στις ΜΕΘ. Τρεις εβδομάδες πριν ήμασταν στις 270 εισαγωγές και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 440. Δυστυχώς οι νεκροί παραμένουν σε υψηλό νούμερο κατά μέσο όρο. Στις ηλικίες άνω των 60 υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανεμβολίαστων αλλά και αυτοί που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις» λέει στο iefimerida ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η δόση
Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την 4η δόση (2η αναμνηστική) για τους πολίτες άνω των 80 ετών.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 3η δόση.
Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.
Από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.
Πόσο προστατεύει η 4η δόση;
Τα δεδομένα για την τέταρτη δόση του εμβολίου ανέλυσαν Ισραηλινοί ερευνητές, οι οποίοι ανέφεραν ότι η προστασία της τέταρτης δόσης έναντι της λοίμωξης φάνηκε να κορυφώνεται την τέταρτη εβδομάδα, μετά να μειώνεται και να έχει σχεδόν εξαφανιστεί έως την όγδοη εβδομάδα…
Από την άλλη, η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται καθόλου τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η 4η δόση παρέχει αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της απλής λοίμωξης με Όμικρον, αλλά προστατεύει πολύ περισσότερο έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.
Τέταρτη δόση για όλους
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Kontranews, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε πως η πλατφόρμα για την 4η δόση θα ανοίξει για όλους.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε 4η δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση» είπε στα Παραπολιτικά.
Υπενθυμίζεται πως ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά έχει πει πως το πιο πιθανό σενάριο -πάνω στο οποίο εργάζονται οι φαρμακοβιομηχανίες- είναι να κάνουμε όλοι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κάθε χρόνο…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.