Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βάλτους να ψηφίζουν

Μοιραστείτε το

Οι «κυβερνητικοί» ρόλοι που ανέλαβε ο παλιός κομμουνιστής Γεώργιος Γεωργαλάς, στο δικτατορικό καθεστώς, δεν ήταν αξιοσημείωτη.

Ξεκίνησε μάλιστα ως υφυπουργός σε μια από τις περιφέρειες της χώρας, κάτι σαν τον αντίστοιχο σημερινό περιφερειάρχη, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου της χούντας, για αποκέντρωση.

Εξελίχθηκε όμως στον ανεπίσημο ή και επίσημο από ένα σημείο και μετά, «θεωρητικό» της δικτατορίας, στου οποίου τη γνώμη ο Παπαδόπουλος προσέβλεπε, εκτιμώντας την πράγματι σπάνια ευφυΐα και τις «ρηξικέλευθες» ιδέες τους.

Εχοντας επίγνωση της πνευματικής του ανωτερότητας, ένα των άξεστων συνταγματαρχών, δε δίσταζε ακόμη και να λέει δυσάρεστα πράγματα στον πανίσχυρο δικτάτορα, όπως το να περιορίσει την περιαυτολογία και υπερπροβολή του.

Αλλά και να προτείνει «καινοτομίες», όπως την υποκατάσταση της κατάργησης του δικαιώματος εκλογής από ψευδεπίγραφες μορφές «συμμετοχής» των πολιτών. «Βάλτε τους να ψηφίζουν, για οτιδήποτε, ακόμη και για τη βρύση του χωριού τους», ήταν η «συνταγή» που πρότεινε στον Παπαδόπουλο, ώστε να «ξεχάσουν» οι πολίτες ότι έχουν στερηθεί το βασικό τους δικαίωμα (αυτό που θα ασκήσουν σε ένα μήνα…), της δυνατότητας επιλογής αυτών που θα τους κυβερνήσουν.

Δεν αξιοποιήθηκε η ιδέα στο βαθμό που θα επιθυμούσε ο φιλόδοξος «θεωρητικός» και «σοβιετολόγος», αλλά μπορεί να πει κανείς ότι τα δύο δημοψηφίσματα, του 1968 και του 1973, για την έγκριση των αντίστοιχων χουντικών «Συνταγμάτων», αλλά και της πολιτειακής μεταβολής, στη δεύτερη περίπτωση, είχαν στον πυρήνα τους αυτή την ιδέα.

Στην προσπάθειά του μάλιστα το, νεοπαγές τότε, χουντικό καθεστώς, να προσφέρει στους πολίτες την ψευδαίσθηση συμμετοχής, ανήγγειλαν, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του πρώτου Συντάγματος (1968) ότι κάθε πολίτης θα είχε το δικαίωμα υποβολής παρατηρήσεων ή και προτάσεων, επί του σχεδίου, που θα λαμβάνονταν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωσή του.

Όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου, στην ωμή βία προσέθεταν και τον εμπαιγμό. Κάτι ανάλογο επιχείρησαν αργότερα, όταν αντί της Βουλής, που θα προέκυπτε από τη βούληση των πολιτών, που όλο υπόσχονταν και όλο ανέβαλλαν, δημιούργησαν τη «Συμβουλευτική Επιτροπή».

Ένα «υβρίδιο», αποτελούμενο από εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, όπου όμως είχαν καταργηθεί οι αιρετές διοικήσεις και είχαν αντικατασταθεί από εγκάθετους της δικτατορίας, μαζί με έναν αριθμό αριστίνδην «μελών», που διορίζονταν απευθείας από τη χούντα.

Εργο αυτής της παρωδίας «Κοινοβουλίου» θα ήταν ο έλεγχος και έγκριση των νομοθετημάτων της δικτατορίας. Όταν βέβαια κάποια στιγμή, ορισμένα τουλάχιστον μέλη θέλησαν να ασκήσουν εν τοις πράγμασι τον ελεγκτικό τους ρόλο, προσήλθε ο ίδιος ο Παττακός και τους… επανέφερε στην τάξη.

Μια άλλη ιδέα του Γεωργαλά ήταν η δημιουργία προπλάσματος κομμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.