Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βόρεια Κορέα: Πέντε φορές περισσότερο πλουτώνιο για τα πυρηνικά του Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε λειτουργία δεύτερος αντιδραστήρας στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητους παρατηρητές

Μοιραστείτε το

Ολοκληρώθηκε με διαφαινόμενη επιτυχία η σταδιακή θέση σε λειτουργία ενός δεύτερου και μεγαλύτερου αντιδραστήρα στο πυρηνικό συγκρότημα Γιονγκμπιόν της Βόρειας Κορέας, καθώς οι πληροφορίες θέλουν οι ποσότητες νερού που απορρίπτονταν από το σύστημα ψύξης του να είναι πλέον σημαντικής θερμοκρασίας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ερμηνεύει αυτά τα στοιχεία ως τεκμήριο για την διατηρήσιμη «κρίσιμη» κατάσταση του αντιδραστήρα, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε ήδη προ δύο μηνών τουλάχιστον.

Μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί «καύσιμα» από τον αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ για την παραγωγή πλουτωνίου που στη συνέχεια καταλήγει στα πυρηνικά της όπλα. Η προσθήκη δεύτερου και μάλιστα μεγαλύτερου αντιδραστήρα, υποδεικνύει αύξηση των δυνατοτήτων της Πιονγκγιάνγκ να τροφοδοτεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όπως σημειώνει το Reuters.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το James Martin Center for Nonproliferation Studies της Καλιφόρνια, που ήδη την περασμένη άνοιξη έχει εκτιμήσει ότι από τη λειτουργία του νέου αντιδραστήρα θα μπορούν να παράγονται περίπου 20 κιλά πλουτώνιο ετησίως, πενταπλάσια ποσότητα σε σχέση με τον πρώτο αντιδραστήρα της χώρας.

Κατά την ίδια πηγή, η Βόρεια Κορέα μπορεί να διέθετε τότε μεταξύ 31 και 96 πυρηνικών κεφαλών. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί νέα πυρηνική δοκιμή, καθώς η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να βελτιώσει αυτές τις συσκευές σε επίπεδο όγκου και ισχύος, προκειμένου να ενσωματώνονται σε βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.