Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Για μια κυβέρνηση που θα δίνει μάχες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και ισχυρούς

Μοιραστείτε το

Του Γιώργου Ψυχογιού από την Κυριακάτικη Kontranews

ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν έχει το «παροδικό» -όπως μας έλεγε ο αρμόδιος Υπουργός κύμα ακρίβειας. Τα ίδια τα νούμερα όμως τον διαψεύδουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει αρνητικό ρεκόρ που να μην το έχει σπάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε ενέργεια και καύσιμα.

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέταξε την Ελλάδα ως τη χώρα με την πιο ακριβή βενζίνη της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που έχει πολύ χαμηλότερους μισθούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η χώρα «φιγουράρει» στις τελευταίες 10 θέσεις μαζί με τη Ρουμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, ευτυχώς, ακόμη, μακριά από την τελευταία Βουλγαρία.

Ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι. Αυτό φαίνεται πως είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές, να δείξει μια καλή δημοσιονομική εικόνα. Αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται πως θα επιτευχθεί αν αναλογιστούμε τα νέα δεδομένα για το χρέος.

Όλοι θυμόμαστε το σόφισμα ότι μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ωφελούσε τους πιο πλούσιους. Ένας ισχυρισμός που αντιβαίνει σε κάθε λογική, καθώς η έμμεση φορολογία είναι αυτή που πάντα αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους.

Το κράτος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια ιδιωτών, αλλά βγάζει υπερκέρδη και το ίδιο από την αισχροκέρδεια αυτή. Η κυβέρνηση αρνούμενη να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έφτασε να έχει υπερέσοδα 3,6 δισ. στο εξάμηνο. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις ο κος Μητσοτάκης έδωσε ένα πενιχρό κουπόνι καυσίμου, το οποίο ήταν απλά μία ακόμη κοροϊδία.

Δεν είναι όμως μόνο τα καύσιμα κίνησης που έχει αφεθεί η αισχροκέρδεια να λειτουργεί ανενόχλητη. Τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελευταίους δώδεκα μήνες ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Οι άδικες χρεώσεις και τα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, που χρεώθηκαν στους καταναλωτές, αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ. Με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος.

Με όλα αυτά ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίχτες τις αγοράς, που ως γλάστρα ποτίζονται μαζί με τον βασιλικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμα κάνει αλχημείες για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το ποσό από τα υπερκέρδη που θα φορολογήσει για να μην στεναχωρήσει τα συμφέροντα από τα οποία εξαρτάται. Αφήνει τους παρόχους να χρεώνουν ανεξέλεγκτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επιστρέφει 1 ευρώ για κάθε 10. Όμως ο κόσμος πια το καταλαβαίνει. Το πολυδιαφημισμένο κουπόνι ενέργειας, το PowerPass, ήταν μια ακόμη επικοινωνιακή φανφάρα. Από τα 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, στα οποία υποσχόταν η κυβέρνηση επιδότηση, τελικά το 40% δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

Λέει ο πρωθυπουργός ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα διεθνών καταστάσεων για τις οποίες δεν μπορεί να κάνει κάτι η χώρα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η βασική ευθύνη της κυβέρνησης είναι να διαχειρίζεται τα δύσκολα, να ασκεί πολιτική έχοντας κατά νου, πρώτα και κύρια, την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Αυτό έχουν κάνει στον έναν ή τον άλλο βαθμό όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και είναι οι ίδιοι οι αρχηγοί κρατών, που αρκετοί από αυτούς ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα με τον κύριο Μητσοτάκη που τον διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με τις πράξεις τους.

Αυτή η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα των λίγων και κάθε μέρα που περνάει ξηλώνει βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να φύγει άμεσα και να έρθει μια κυβέρνηση που θα δίνει μάχες καθημερινές για μια κοινωνία που έχει περάσει πολύ δύσκολα, μέσα στις απανωτές κρίσεις.

* Βουλευτής Κορινθίας, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.