Η εξέλιξη των κύριων μεγεθών του Ισοζυγίου Πληρωμών της χώρας, όπως αυτή καταγράφεται με βάση τα μηνιαία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καταδεικνύει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας εντός του 2016, εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερη του αναμενομένου. Στο προσχέδιο του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προβλέπει ύφεση για το 2016, δηλαδή ποσοστό μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ, μόλις -0,2%. Ως γνωστόν, το πρώτο εξάμηνο του 2016, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -1% συγκριτικά με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2015. Άρα, η ελάττωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -0,3% στο σύνολο του 2016, προϋποθέτει θετικό αναπτυξιακό ρυθμό την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016/2015 γύρω στο +0,7%. Αυτή η στατιστική διαπίστωση συνεπάγεται ότι ήδη η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης.
Δεν γνωρίζουμε σε τι είδους στοιχεία στηρίζει τις προβλέψεις του το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Αυτό το οποίο όμως εμείς διαπιστώνουμε και οφείλουμε να διατυπώσουμε, είναι ότι το 2016 σε σχέση με το 2015, η μακροοικονομική κατάσταση της εθνικής μας οικονομίας, παρουσιάζει εμφανή σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης. Το κεφαλαιώδες ερώτημα είναι: Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει ποσοστιαία αύξηση +0,7%, ώστε στο σύνολο του 2016 να καταγραφεί ο αναπτυξιακός ρυθμός του -0,3%; Με τα μέχρι τούδε στατιστικά δεδομένα, δεν υπάρχει ούτε ένας, κυριολεκτικά ούτε ένας, κύριος οικονομικός δείκτης, που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα περί εξόδου της εθνικής οικονομίας από τη φάση της ύφεσης και εισόδου της στη φάση της ανάκαμψης. Δυστυχώς, τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πολύ απογοητευτικά, και όχι μόνο δεν αφήνουν ίχνος ελπίδας περί συντελούμενης ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά απεναντίας καταμαρτυρούν την διεύρυνση του υφεσιακού ρήγματος.
Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας είναι η εξέλιξη της τουριστικής οικονομίας, όπως αυτή αντανακλάται στην τάση των εισροών τουριστικού συναλλάγματος και κατά προέκταση στην τάση της τουριστικής δαπάνης. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του τομέα της τουριστικής βιομηχανίας στην παραγωγή του ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται γύρω στο 15%. Αν στις εκτιμήσεις μας συνυπολογιστεί και ο σπουδαίος κλάδος της ναυτιλίας, τότε αμφότεροι οι κλάδοι του τουρισμού και της ναυτιλίας συμβάλλουν τουλάχιστον στην παραγωγή του 20% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015/2016, οι εισπράξεις τουριστικού συναλλάγματος από 10,61 έπεσαν στα 9,85 δις ευρώ (€), που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση -7,2%. Παράλληλα, την περίοδο αυτή οι εισπράξεις τουριστικού και ναυτιλιακού συναλλάγματος παρουσίασαν ποσοστό ελάττωσης -18,0%, καθότι από 18,08 συρρικνώθηκαν σε 14,82 δις €.
Ωστόσο, η παρατήρηση που μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι η ολοκληρωτική καθίζηση του συνολικού εξαγωγικού εμπορίου της χώρας. Η αποτελμάτωση του εξαγωγικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας του οικονομικού μας συστήματος, πιστοποιώντας έτσι την διαιώνιση της ύφεσης που μετά το 2008 διέρχεται η οικονομία του τόπου. Πράγματι, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015/2016, το σύνολο των εξαγωγών της χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες από 37,31 ελαττώθηκε σε 32,84 δις € ή ποσοστό μείωσης -12,0%. Πέραν πάσης αμφιβολίας, η ιστορία περί success story II δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Με τις θετικότερες εκτιμήσεις, το τουριστικό συνάλλαγμα το 2016 θα διαμορφωθεί σε 13,0 δις έναντι 14,2 δις € το 2015. Ο πρωθυπουργός και το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικές, ενδογενείς και βαρύτατες. Πρόκειται για μια οικονομία, που βάζεις πρώτη και πάει με την όπισθεν. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι όταν ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία, νόμιζε ότι με παιδικές ασπιρίνες θα έλυνε τα μακρόσυρτα προβλήματα της οικονομίας και η χώρα με τον αυτόματο πιλότο θα έμπαινε σε αναπτυξιακή πορεία. Πέστε με απαισιόδοξο ή Κασσάνδρα, αλλά ολοένα και περισσότερα μαύρα σύννεφα μαζεύονται στο βάθος του ορίζοντα. Μακάρι το success story II να μας διαψεύσει.