Την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν από τους πιο μεγάλους υποστηρικτές της επιβολής, αυστηρής λιτότητας και σκληρών μέτρων στην χώρα μας, ως πρόεδρος του Eurogroup, στην χώρα του, ως υπουργός Οικονομικών έδειξε έναν «άλλο εαυτό» με την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που στην ουσία βάζει τέλος στην λιτότητα με το «κούρεμα» των φόρων για τους εργοδότες-επιχειρηματίες, που θα φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται και η αύξηση των δημοσίων δαπανών που θα περάσουν τα χρήματα στους Ολλανδούς πολίτες, με διάφορους τρόπους, όπως οι αυξήσεις μισθών για εκπαιδευτικούς και αστυνομικούς.
Με τον «Κέρβερο» της λιτότητας του Eurogroup, να έχει μετατραπεί σε Ολλανδό Άγιο Βασίλη, η χώρα βλέπει τον πιο γενναιόδωρο κρατικό προϋπολογισμό που μάλιστα προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος(ΑΕΠ) για το 2016. Μετά από επτά χρόνια μηδενικής πραγματικής ανάπτυξης την περίοδο από το 2008 έως και το 2015, η ολλανδική οικονομία φαίνεται έτοιμη να αναπνεύσει. Το κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού σήμερα.
Οι δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία, δείχνουν ότι ή παρούσα Ολλανδική κυβέρνηση, δηλαδή ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μαρκ Ρούτε, που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια αυστηρή πολιτική, έχει ιδιαίτερα χαμηλή δημοτικότητα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ολλανδία, θα έχανε πάνω από τις μισές του έδρες στο κοινοβούλιο.
Όμως, αυτή η στροφή στην οικονομική πολιτική, ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση και εάν ο κ. Ρούτε ολοκληρώσει όπως προβλέπεται τη θητεία του και πάει σε εκλογές τον Μάρτιο του 2017, τότε έχει μία νέα ευκαιρία, μέχρι τότε η ανάκαμψη της οικονομίας να έχει αντιστρέψει την κατάσταση.