Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026

Δ. Καλαματιανός: Προοδευτική διακυβέρνηση για να πάει η χώρα µπροστά

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 

 

Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

 

Καταλύτης των εξελίξεων στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου θα είναι το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα, εκτιµά ο Διονύσης Καλαµατιανός, Βουλευτής Ηλείας και Γραµµατέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra.

Υπογραµµίζει ότι η κοινωνία ζητά µια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση την οποία οφείλουν να προσφέρουν οι προοδευτικές δυνάµεις ανταποκρινόµενες στην ιστορική τους ευθύνη και προσθέτει µε αιχµηρό τρόπο ότι το όχι στη συνεργασία είναι όχι στο αίτηµα του προοδευτικού κόσµου για πολιτική αλλαγή µε ενότητα των προοδευτικών δυνάµεων.

Για την κυβέρνηση ο Διονύσης Καλαµατιανός τονίζει µε έµφαση ότι «η φθορά της κυβέρνησης είναι µη αναστρέψιµη».

Οσον αφορά την έξοδο της χώρας από τα οικονοµικά αδιέξοδα, υπογραµµίζει: «Χρειάζεται ένα διαφορετικό µείγµα πολιτικής που θα εστιάζει στην ενίσχυση των µισθών, του εισοδήµατος και των συντάξεων, στη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, στην προστασία των δηµοσίων αγαθών και στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους».

» Ο Αλέξης Τσίπρας στο κόµµα που θα δηµιουργήσει θα δέχεται βουλευτές µόνο εφόσον παραιτηθούν. Πώς κρίνετε τον όρο αυτό που βάζει;

Εκλέχθηκα Βουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, µε πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες της Ηλείας µε τίµησαν και µου ανέθεσαν την ευθύνη να τους εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία. Οφείλω να ανταποκρίνοµαι στην εντολή τους και στις προσδοκίες τους. Υπηρετώ αρχές και αξίες. Οι συλλογικές αποφάσεις µας στηρίζουν τη θέση µας ότι επιδιώκουµε την ενότητα, τη σύγκλιση και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου για να υπάρχει ισχυρή εναλλακτική πρόταση µε προοπτική διακυβέρνησης, απέναντι σε µια κυβέρνηση που συνδέεται µε σκάνδαλα και διαφθορά, και ευθύνεται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που κυριαρχεί. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουµε να συγκλίνουµε και µε τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου τις πρωτοβουλίες παρακολουθούµε. Ας τον αφήσουµε να τις εξελίξει και ας µην προτρέχει κανείς. Εµείς έχουµε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να ασκούµε γόνιµη και τεκµηριωµένη αντιπολίτευση µέσα και έξω από τη βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουµε µε σοβαρότητα και υπευθυνότητα το κοινοβουλευτικό µας έργο, προτάσσοντας τις ανάγκες της κοινωνίας. Παράλληλα, εντείνουµε τον διάλογο για την ανασύνθεση του δηµοκρατικού και προοδευτικού χώρου, µε σκοπό σύντοµα να αποτελέσει παρελθόν η επιζήµια και καταστροφική για τον τόπο, κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΝΔ.

» Υπάρχει η εκτίµηση ότι όταν εµφανιστεί το νέο κόµµα του Αλέξη Τσίπρα θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Εσείς τι εκτιµάτε;

Είναι εύλογο να υπάρχει αυτή η συζήτηση, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί µια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, ένα σπουδαίο πολιτικό κεφάλαιο µε µεγάλη απήχηση στην κοινωνία και στην ευρύτερη δηµοκρατική και προοδευτική παράταξη. Στη βάση αυτή, µπορεί να αποτελέσει βασικότατο πυλώνα της σύγχρονης, ανασυνθετικής και ενωτικής προοδευτικής πρότασης που θα δώσει απαντήσεις στα µεγάλα προβλήµατα των πολιτών. Βρισκόµαστε ενόψει εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο και αυτό µας οπλίζει µε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Πιστεύουµε ότι οι πολίτες αναζητούν λύσεις, µε σοβαρότητα και προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε κίνηση που κινητοποιεί και ενισχύει τα συσπειρωτικά, δηµοκρατικά και προοδευτικά αντανακλαστικά της κοινωνίας είναι όχι µόνο καλοδεχούµενη αλλά και απαραίτητη. Όταν µάλιστα αυτή η κίνηση βασίζεται στην ενεργή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, τότε το εγχείρηµα αποκτά ακόµη µεγαλύτερο ειδικό βάρος και γίνεται καταλύτης των εξελίξεων στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου.

» Η Δεξιά κυβερνά µε σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις στα καρτέλ. Ποια πρέπει να είναι µια αριστερή απάντηση;

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο ένα µοντέλο διακυβέρνησης που συγκεντρώνει πλούτο για τους λίγους και µετατρέπει το κράτος σε κοµµατικό λάφυρο και εργαλείο εξυπηρετήσεων. Δεν αντέχει άλλο ένα κυβερνητικό καθεστώς αδιαφάνειας, που βυθίζει τη χώρα καθηµερινά στο βούρκο, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Όλα αυτά πρέπει άµεσα να τελειώσουν. Και µπορούν να τελειώσουν µε µια προοδευτική διακυβέρνηση, για να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσµών, µε πραγµατική ανεξαρτησία και διαφάνεια παντού. Για να σπάσει τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ, ώστε να µπει τέλος στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για να στηρίξει τους πολίτες µε αύξηση µισθών, εισοδηµάτων και συντάξεων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, προστασία της πρώτης κατοικίας, βιώσιµη ρύθµιση των χρεών, πρόσβαση σε χρηµατοδοτικά εργαλεία, δίκαιη φορολόγηση, ισχυροποίηση της δηµόσιας υγείας και παιδείας. Η διαφορά µας µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΝΔ είναι σαφής: θέλουµε µια οικονοµία που να υπηρετεί την κοινωνία, όχι τα καρτέλ. Και αυτό απαιτεί πολιτική βούληση, συµµετοχή των πολιτών και σύγκρουση µε τα κατεστηµένα.

» Μπορούν οι προοδευτικές δυνάµεις να δηµιουργήσουν µία εναλλακτική κυβερνώσα δύναµη και από ποιες πολιτικές δυνάµεις µπορεί να απαρτίζεται;

Βεβαίως και µπορούν. Και οφείλουν να το πράξουν, ανταποκρινόµενες στην ιστορική τους ευθύνη. Η κοινωνία ζητά µια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να απαντά στην ακρίβεια, στις κοινωνικές ανισότητες, στην εργασιακή ανασφάλεια, στην υποβάθµιση του κοινωνικού κράτους και στη διολίσθηση του κράτους δικαίου. Στη βάση αυτή, οι προοδευτικές δυνάµεις έχουν κοινό έδαφος που εδράζεται σε βασικές αρχές, όπως αυτές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης της δηµόσιας υγείας, της προστασίας της εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η εναλλακτική κυβερνώσα δύναµη µπορεί να σχηµατιστεί µέσα από ειλικρινή διάλογο και προγραµµατικές συγκλίσεις µεταξύ της Αριστεράς, της Σοσιαλδηµοκρατίας, της Οικολογίας και των ευρύτερων δηµοκρατικών προοδευτικών δυνάµεων.

Προφανώς, δεν µιλάµε για ευκαιριακή συνεργασία, αλλά για ένα σαφές και δεσµευτικό πρόγραµµα µε κοινωνική νοµιµοποίηση. Ο στόχος δεν είναι απλώς να φύγει η σηµερινή κυβέρνηση, αλλά να υπάρξει µια άλλη, δίκαιη διακυβέρνηση µε προοδευτικό πρόσηµο, που θα δώσει ανάσα στους πολίτες και θα πάει τον τόπο µπροστά.

» Ποια κόµµατα τορπιλίζουν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων;

Όταν δυνάµεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές αρνούνται κάθε προγραµµατικό διάλογο ή καλούν σε διάλογο προσχηµατικά και µε όρους ηγεµονίας, τότε αντικειµενικά υπονοµεύουν τη δυνατότητα σύγκλισης. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια πολιτική δύναµη καλεί σε ειλικρινή διάλογο µε στόχο τη σύγκλιση και την κοινή εκλογική κάθοδο και ποια επιµένει σε αυτόνοµη και µοναχική κάθοδο. Το όχι στη συνεργασία είναι όχι στο αίτηµα του προοδευτικού κόσµου για πολιτική αλλαγή µε ενότητα των προοδευτικών δυνάµεων. Οι πολίτες κρίνουν αυτές τις συµπεριφορές. Εµείς, έχουµε ξεκάθαρη στάση: διαφάνεια και συγκεκριµένες δεσµεύσεις απέναντι στους πολίτες. Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία δεν ζητά άλλον κατακερµατισµό, αλλά ουσιαστικές λύσεις. Αν κάποιοι επιµένουν να µη συµβάλουν στην ικανοποίηση αυτής της κοινωνικής απαίτησης και στη δηµιουργία µιας κοινής προοδευτικής προοπτικής, τότε αναλαµβάνουν την ευθύνη της πολιτικής τους επιλογής. Εµείς, θα συνεχίσουµε σταθερά στον δρόµο της σύγκλισης και της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, µακριά από κοµµατικές περιχαρακώσεις.

» Μπορεί η κυβέρνηση να ανακτήσει την αξιοπιστία της µετά τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, των υποκλοπών, των Τεµπών, ή θα συνεχιστεί η φθορά της;

Η κυβερνητική φθορά ήδη καταγράφεται στην κοινωνία. Οι πολίτες βλέπουν, συγκρίνουν και κρίνουν. Όταν δεν δίνονται από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά πειστικές απαντήσεις για το ποιος παρακολουθούσε ποιους και γιατί, όταν δεν αποδίδονται ευθύνες για το εγκληµατικό δυστύχηµα των Τεµπών, όταν υπάρχει διασπάθιση πόρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν διαρρέουν προσωπικά δεδοµένα ψηφοφόρων αποδήµων, όταν οι θεσµοί πλήττονται, τότε η κοινωνική δυσπιστία βαθαίνει και η αξιοπιστία χάνεται. Καµία ουσιαστική ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καµία διάθεση για πραγµατική διερεύνηση, καµία αλλαγή στάσης. Αντίθετα, βλέπουµε διαρκώς προσπάθειες υποβάθµισης των ζητηµάτων και συγκάλυψης. Όλα αυτά δεν είναι µεµονωµένα περιστατικά, αλλά αποτυπώνουν ένα συγκεκριµένο µοτίβο διακυβέρνησης: έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και σεβασµού στους θεσµούς. Η αξιοπιστία δεν είναι κάτι που αποκαθίσταται µε δηλώσεις ή επικοινωνιακές κινήσεις. Αντίθετα, κρίνεται στην πράξη. Και αυτή η κυβέρνηση έχει πλέον κοινωνικά και ηθικά απονοµιµοποιηθεί, µε τη φθορά της να είναι µη αναστρέψιµη.

» Πώς κρίνετε την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης; Μπορεί να αντιµετωπίσει τις οικονοµικές θύελλες που απειλούν τη χώρα και τους πολίτες;

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την οικονοµία της χώρας απέχει σηµαντικά από την πραγµατικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Και µπορεί η ίδια να επικαλείται κάποιους δείκτες ανάπτυξης, όµως, αυτό δεν µεταφράζεται σε βελτίωση της καθηµερινότητας. Είναι σαφές, ότι έχει επιλέξει να στηρίζει τα ολιγοπώλια, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την κοινωνική πλειονότητα. Επίσης, επιδιώκει να συσσωρεύει υπερπλεονάσµατα µέσω των έµµεσων φόρων που οδηγούν στην αφαίµαξη των εισοδηµάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια στα βασικά αγαθά, η στεγαστική κρίση, η συρρίκνωση της µικροµεσαίας επιχειρηµατικότητας και η συµπίεση των εισοδηµάτων αποδεικνύουν ότι η οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης είναι αναποτελεσµατική. Αν συνυπολογίσουµε και τις ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις, τότε η κατάσταση προµηνύεται ακόµη χειρότερη. Εµείς πιστεύουµε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό µείγµα πολιτικής που θα εστιάζει στην ενίσχυση των µισθών, του εισοδήµατος και των συντάξεων, στη στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, στην προστασία των δηµοσίων αγαθών και στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Στόχος πρέπει να είναι η δίκαιη ανάπτυξη µε επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Μόνο έτσι µπορεί να υπάρξει πραγµατική ανθεκτικότητα στη χώρα και κοινωνική συνοχή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή