Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Μπόρις Τζόνσον διχάζει ακόμα περισσότερο τους Βρετανούς. 

1
Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Μπόρις Τζόνσον διχάζει ακόμα περισσότερο τους Βρετανούς. 

Κλείνει το Βρετανικό Κοινοβούλιο για ενάμιση μήνα για να μπορέσει να φτάσει στο Brexit χωρίς συμφωνία με τους ευρωπαίους. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο ενθερμός υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ και της σκληρής αντιπαράθεσης με τους ευρωπαίους, προχώρησε σε ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ζητώντας από την Βασίλισσα Ελισάβετ να εγκρίνει την απόφαση του.  Και η Βασίλισσα την έδωσε. Το Παλάτι ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαίωμα να διαφωνήσει με την απόφαση του  πρωθυπουργού. Είναι όμως πλέον εμφανές πως συμφωνεί με το Brexit (ας είναι και άτακτο) και η Βασίλισσα. 

Και αυτό την ώρα που χιλιάδες βρετανοί είναι και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απίστευτη αυτή απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπογραφές, ζητώντας την αναστολή της απόφασης.  Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο», ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατήγγειλε «σκάνδαλο και απειλή για την δημοκρατία μας» και ζήτησε ακρόαση από την βασίλισσα Ελισάβετ.

 

 

 

Οι αντιδράσεις περνούν πλέον στο επίπεδο των ύβρεων και θυμίζουν αυτά που έγιναν στην Ελλάδα λόγω της κρίσης ή και στην Ιταλία. Χαρακτηριστική είναι η οργισμένη αντίδραση του γνωστού ηθοποιού Χ. Γκράντ που έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: “Δεν θα γ@@σεις το μέλλον τον παιδιών μου. Δεν θα καταστρέψεις τις ελευθερίες, για την υπεράσπιση των οποίων πολέμησε ο παππούς μου σε δύο πολέμους. Άντε γ@@σου 

υπερ-προβεβλημένο λαστιχένιο παιχνίδι μπάνιου. Η Βρετανία είναι αηδιασμένη με εσένα και τη μικρή συμμορία με τους αυνάνες συνεργάτες σου”.

 

Το «πραξικόπημα»

 

Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να  αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου από τις αρχές Σεπτέμβρη έως την 14η Οκτωβρίου. Από κει και πέρα μένουν μόλις δύο βδομάδες έως την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, την 3ιη Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον με αυτό τον τρόπο θέλει να εμποδίσει και την αντιπολίτευση, αλλά και τους βουλευτές του δικού του κόμματος, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι διαφωνούν με το άτακτο Brexit ή εξ ολοκλήρου με το Brexit, να φέρουν τροπολογίες με τις οποίες ή θα εμποδιστεί η διαδικασία της Εξόδου ή θα μετατοπιστεί και πάλι η καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Οκτωβρίου.  Ένας τρόπος βεβαίως εκτός από τροπολογία που να αφορά την διαδικασία Εξόδου, είναι να πέσει η κυβέρνηση. Όμως με κλειστή τη Βουλή οι πιθανότητες είναι μικρές. 

Ο Μπ. Τζόνσον αν μπορούσε -αφού έχει και την συμφωνία της Βασίλισσας- θα κρατούσε το Κοινοβούλιο κλειστό έως την τελευταία στιγμή, πριν την Έξοδο από την ΕΕ. Όμως στις 14 Οκτωβρίου αρχίζει η συζήτηση για τις προγραμματικές  δηλώσεις  της κυβέρνησης τις οποίες παρουσιάζει η Βασίλισσα. Αυτό ορίζει  το Σύνταγμα. Και η διαδικασία του «Λόγου της Βασίλισσας» δεν μπορεί να αναβληθεί.

 

Έτσι μένουν λίγες μέρες για την αντιπολίτευση ή για κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν κάποια κίνηση- αν τελικώς προλάβουν-  σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον Μπόρις να ολοκληρώσει το σχέδιο του που είναι Έξοδος χωρίς Συμφωνία με την ΕΕ. 

 

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται πως οι βουλευτές που επιδιώκουν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία,  κάνουν πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Δηλαδή δεν τον αφήνουν να παίξει το παιχνίδι έως το τέλος σκληρά, ώστε να υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι και να συζητήσουν μια νέα Συμφωνία, ακυρώνοντας την υπάρχουσα που έχουν κάνει με την Τερέζα Μέι. Πρόκειται για φραστικά κόλπα με δεδομένο ότι Βερολίνο και Παρίσι δεν πρόκειται  να παίξουν το παιχνίδι του Τζόνσον, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιδίωξη του.

 

Οι αντιδράσεις 

 

Οι αντιδράσεις είναι πλέον έντονες σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από την κοινωνική κατακραυγή, εχουν κατατεθεί τρείς ξεχωριστές νομικές προσφυγές, εναντίον  της απόφασης του Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όμως ηδη υπάρχει μια πρώτη ήττα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε αίτημα σχεδόν 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών να αντικρούσουν επειγόντως την αναστολή. Η προσφυγή θα εξεταστεί ωστόσο επί της ουσίας την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένη». 

 

Στη μάχη βρίσκεται ξανά και η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, η οποία κατέθεσε προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη. Η  Τζίνα Μίλερ είχε κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

 

Κατά του Τζόνσον είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Η παρέμβαση του θυμίζει την αρχή του διχασμού στην Βρετανία για την ΕΕ. Ο Τζόν Μειτζορ είναι ο άνθρωπος που διαδέχθηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ στη μέση της τελευταίας της θητείας, το 1990. Κι αυτό γιατί στους Συντηρητικούς υπερίσχυσαν τότε οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι καιανέτρεψαν την Θάτσερ που ήταν υπέρμαχος της βρετανικής αποχής από την ΕΕ.

Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αιτία που φτάσαμε στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2016 με το Brexit  να υπερισχύει. Η διαφωνία στους κόλπους  του Συντηρητικού Κόμματος για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τελικώς να μείνει στην ΕΕ – όπου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο ή όχι. Το «φάντασμα» της Θάτσερ κέρδισε μια μάχη μετά από 26 χρόνια.