Σήμα κινδύνου από καθηγητή του Κολούμπια: «Σε μία-δύο μεταλλάξεις ο ιός θα είναι τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα»

9
Σήμα κινδύνου από καθηγητή του Κολούμπια: «Σε μία-δύο μεταλλάξεις ο ιός θα είναι τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

• Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από την Όμικρον

• Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα από το κρυολόγημα ή τη γρίπη

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη έχει προκαλέσει η νέα έξαρση της πανδημίας, η οποία μολύνει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ειδικοί συστήνουν πως αν κάποιος νιώσει έστω και το παραμικρό σύμπτωμα, να αυτοπεριοριστεί και να κάνει αμέσως τεστ… Πώς όμως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν πάσχει από ένα απλό κοινό κρυολόγημα, ή από γρίπη, ή από κορωνοϊό; «Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε, είναι να κάνετε ένα τεστ» λέει η Δρ Σάρα Ας Κομπς, ιατρός σε Νοσοκομείο Παίδων των ΗΠΑ. «Εκτός από το τεστ, θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τι έχεις αυτή τη στιγμή… Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα σαν ίδια». «Τα πρώιμα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού τείνουν να είναι παρόμοια» λέει ο επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, Αμπντούλ ΕλΣαγιέντ. Τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη συχνά έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και εμετό ή διάρροια. Ωστόσο, η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά τον συνοδεύουν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μόλυνσης από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να είναι πιθανό σύμπτωμα, αν και λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι σε άλλες μεταλλάξεις. «Για άτομα που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια» προειδοποιεί και συμπληρώνει: «Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι η επαφή με άλλο κρούσμα. Εάν αρχίζετε να νιώθετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να αναρωτηθείτε: Έχει μολυνθεί κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή, με κορωνοϊό; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα τεστ» συμβουλεύει.

Λιγότερο ευαίσθητα στην μετάλλαξη Όμικρον τα rapid test

Τα τεστ που δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, είναι λιγότερο ευαίσθητα στην παραλλαγή Όμικρον απ’ ό,τι σε προηγούμενες, προειδοποιούν οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές. Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον. «Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία» αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA). «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει rapid test, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί, για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω επαφής με άλλο κρούσμα, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (PCR)» ανέφερε ο οργανισμός.

Απαραίτητη η τρίτη δόση

Οι πολλαπλές μεταλλάξεις του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική ανοσία. Οι εργαστηριακές έρευνες, δείχνουν ότι όσοι είχαν αρρωστήσει στο παρελθόν από Covid-19 και όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως – ακόμη κι εκείνοι που έχουν κάνει τρίτη δόση – κινδυνεύουν να μολυνθούν από την Όμικρον. Επίσης, η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική στα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων για την Όμικρον είναι ακόμη πρώιμα. Πάντως, μελέτες δείχνουν ότι αν και είναι μειωμένη η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, σίγουρα παρέχουν μία κάποια προστασία, ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, παράλληλα με τα γνωστά μέτρα προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον και ιδιαιτέρως να αποφευχθεί η νόσηση από αυτή.

Σε μία-δύο μεταλλάξεις ο ιός θα είναι τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα»

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι «η Όμικρον εμφανίζει πλέον την πιο πλήρη διαφυγή από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες». Ο καθηγητής ιατρικής Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα εμβόλια και θεραπείες. Όπως είπε, «δεν είναι πολύ υπερβολικό να σκεφτούμε ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται τώρα μόνο μία ή δύο μεταλλάξεις μακριά από το να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα, είτε τα μονοκλωνικά που χρησιμοποιούνται ως θεραπείες, είτε στα αντισώματα που γεννιούνται από τον εμβολιασμό ή από λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές».

Tην άνοιξη έτοιμο το εμβόλιο της Pfizer κατά της Όμικρον

Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο της Pfizer που θα στοχεύει στην εξουδετέρωση της παραλλαγής Όμικρον. Η διευθύντρια της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελβετία, Σαμπίν Μπρούκνερ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός μπορεί να παραδώσει το εμβόλιο κατά της Όμικρον την άνοιξη, αν κριθεί απαραίτητο. Το νέο σκεύασμα λέγεται ότι θα μπορεί να προσφέρει 25 φορές μεγαλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον στους ενήλικες. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό το εμβόλιο είναι απαραίτητο», επισημαίνει η Σαμπίν Μπρούκνερ και προσθέτει: «Η Pfizer εργάζεται σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Αφενός, μελετώντας πόσο αποτελεσματικό είναι το υπάρχον εμβόλιο κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά, αναλύοντας εάν χρειάζεται προσαρμογή και τελειοποιώντας αυτές τις τροποποιήσεις».

Κάνει την αρχή το Βέλγιο; «Είμαι έτοιμος να σκεφτώ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών φαίνεται πως σκέφτεται ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είχε πει πολλές φορές ότι πιστεύει «περισσότερο στην πειθώ παρά στην επιβολή». Ωστόσο στη συνέντευξή του στην «De Zondag» αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Εάν μπορεί να βοηθήσει ο δρόμος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είμαι έτοιμος να το σκεφτώ». Ο ίδιος πάντως είπε πως πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη…