Προεκλογικά ευχολόγια

10
Δείτε ποιες είναι οι μεγάλες

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

 

Κανείς ποτέ δεν θα ζητήσει από τη ΝΔ να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της. Υπόσχεται «ανάπτυξη», «εντάξει» λένε. Υπόσχεται «χαμηλότερη φορολογία» πάλι «εντάξει» λένε, ούτε «από που θα κόψετε άμα κόψετε φόρους, ούτε σε ποιους για να κόψετε τη φορολογία», λέξη. Υπόσχεται περισσότερες δουλειές και καλά αμειβόμενες, πάλι «εντάξει» λένε, δεν ρωτάνε «πως θα είναι καλά αμειβόμενες χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας;», εκτός κι αν θεωρούν ότι θα καλυφθούν από το «συμβόλαιο μεταξύ επιχειρηματιών και εργαζομένων» , ούτε «πως θα είναι πολλές αν στο δημόσιο επαναφέρει το 1:5;».

 

Από την άλλη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει το δικό του πρόγραμμα και σε αυτό υπάρχει η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, βαφτίζεται απευθείας ευχολόγιο. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την χώρα το 2015 με 26% ανεργία. Είχαν χαθεί ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και είχαν καταργηθεί πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να έχουν εκτιναχθεί οι ελαστικές μορφές εργασίας. Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο 18%. Παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλή, αλλά η μείωση που έχει επιτευχθεί δείχνει ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αν μη τι άλλο αποδίδει καρπούς.

 

Μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν επιπλέον 111.000 νέες θέσεις εργασίας.  Τούτο σημαίνει ότι ο στόχος που βάζουν για την επόμενη τετραετία, για τη δημιουργία επιπλέον 500.000 νέων θέσεων εργασίας είναι και ρεαλιστικός και εφικτός.

 

Ενα επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η ΝΔ είναι ότι η μείωση της ανεργίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μείωση με θέσεις μερικής απασχόλησης ενώ εκείνη θα φέρει την πλήρη την εργασία (ίσως και την επταήμερη; ). Τι κι αν επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή το 70% των θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης και το 30% είναι μερικής.

 

Εύκολα ξεχνάμε τον υποκατώτατο μισθό, εμπνεύσεως Βρούτση και εύκολα υποβαθμίζουμε την σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το ίδιο εύκολα που υποβαθμίζουμε την δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, του Σώματος που έχει γίνει ο φόβος κι ο τρόμος εργοδοτών, όπως παραδέχονται οι ίδιοι στους χαρακτηριστικούς διαλόγους τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Για αυτό το λόγο και ο μεγαλύτερος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα τετραετία, μετά και την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι να κερδηθούν όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, να δημιουργηθούν δηλαδή ακόμα 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με παράλληλα κίνητρα για να είναι αυτές οι θέσεις πλήρους εργασίας. Έχει αποδείξει ότι μπορεί μέσα σε 4 χρόνια να κάνει πολλά από εκείνα στα οποία οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς. Ας κριθούν με βάση τα προγράμματα και τα πεπραγμένα τους και όχι με βάση το θυμικό. Αυτή τη φορά δεν θα πάνε μακριά στις Βρυξέλλες, αλλά εδώ…