Νίκος Δένδιας: Οχυρό

4
Νίκος Δένδιας: Οχυρό

Το ξέρουν και οι πέτρες στη ΝΔ. Το 2015-16 οι Καραμανλικοί έχασαν για δεύτερη φορά τα ηνία της ΝΔ από την ίδια οικογένεια, γιατί πιάστηκαν στον ύπνο και στη συνέχεια υποτίμησαν τον Κυριάκο. Στη λούμπα έπεσε και η Ντόρα Μπακογιάννη για τους ίδιους λόγους. Ο ένας ήταν ότι η εκλογή του 2015 θεωρήθηκε «ενδιάμεση». Όποιος κέρδιζε θα παρέδιδε σε επόμενη φάση σ αυτόν που θα αντιμετώπιζε στην τελική μάχη τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επειδή δεν τον ειχε κερδίσει στην πρώτη αναμέτρησή τους. Ούτε κάποιος από τους οι τρεις συνυποψηφίους, επειδή δεν θα μπορούσαν να τον κερδίσουν ποτε. Ετσι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν για τη ΝΔ τη ρεβάνς για τις ήττες του 2015 – «όταν έλθει η ώρα» – δεν κατέβηκαν στην κονίστρα. Με πρώτη τη Ντόρα Μπακογιάννη , που είχε κάθε λόγο να ασκήσει το δικαίωμά της στη δεύτερη ευκαιρία..

Άφησαν στο γήπεδο τα «τσικό». Ειδικά για τον Κυριάκο έλεγαν «να ασκήσει το κληρονομικό του δικαιωμα να τελειώνουμε». Τον υποτίμησαν. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι παρέβλεψαν την έφεση του Αντώνη Σαμαρα στην ίντριγκα. Ετσι όταν προς το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου οι ειδικοί διέγνωσαν επικράτηση Μειμαρακη, το σύστημα καταμέτρησης τρελάθηκε και οι υπολογιστές κατέρρευσαν, μαζί με τις εκλογές. Μόνο τότε συνειδητοποίησαν ότι «ο Βαγγέλης άφησε αφελώς τις αρχαιρεσίες στον μηχανισμο του Σαμαρα». Τα υπολοιπα είναι γνωστά.

Πέντε χρόνια έκτοτε στον «ιδρυτικό ομφαλό» της ΝΔ χτυπούν καμπάνες. Το κομμα από Καραμανλικό κινδυνεύει να γίνει «Kyriakos and friends». Ή αλλιώς: ο Καραμανλισμός θα εμπνέει την παράταξη, αλλά δεν θα ελέγχει τη ΝΔ. Κάποιος να διακόψει τον εφιάλτη. Αλλά αυτος που έχουν όλοι στο μυαλό τους γνωρίζει εκ πείρας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κάνει τη δουλειά του κάποιος που θέλει να κινήσει μπροστά τη χώρα .

Το σκάνινγκ στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη εστιάζει μονίμως σε ένα πρόσωπο: Νίκος Δένδιας .Το «βλέπετε κανέναν καλύτερο;» είναι το πρώτο αβαντάζ του.

Η αποστολή του είναι να κλείσει τον Μητσοτακικό κύκλο της ΝΔ και να την επαναφέρει στις ιδρυτικές ράγες: με τις αρχές, τις ιδέες, τα ήθη και τις πρακτικές του Καραμανλισμού.
Σιωπηλά του έχει αναγνωριστεί η πρωτοκαθεδρία σ αυτό το ρόλο. Η αποστολή είναι δύσκολη ως επικίνδυνη. Αλλά ο Κερκυραίος πολιτικός βλέπει σαν συνάντηση με τη μοίρα του το βάρος της ευθύνη να διακόψει τη νεομητσοκική εξουσία και τα παραφερνάλιά της.

Προσπαθεί να μην κάνει τα παλαιά λάθη και μεταφέρει το παιχνίδι το υψηλοτέρο δυνατό επίπεδο: τα ελληνοτουρκικά – ως καταλύτη εξελιξεων.

Οι διαφοροποιήσεις του συμπυκνώνουν την εθνική γραμμή , όπως τη χάραξε στο «Βελίδειο» τον Οκτώβριο του 2019 ο Κώστας Καραμανλής -στην πρώτη και μόνη δημόσια παρέμβασή του. Κέρδος; Αφήνει τον Πρωθυπουργο εκτεθειμένο σε μια διαφορετική πολιτική, όπως την περιγράφουν συνεργάτες του, υπουργοι, βουλευτές και μέσα ενημέρωσης: «και τι θα γίνει αν καθίσουμε στο τραπέζι βρε αδελφέ;»

Ο υπουργός Εξωτερικών – σε εμφανή αμοιβαία απόσταση από το μέγαρο Μαξίμου, ξέρει καλά τι θα γίνει. Και αυτό που ξέρει παραλίγο να τον απομακρύνει από το νεοκλασικό της οδού Βασ. Σοφίας προ ημερών. Αφου έμεινε στην κυβέρνηση , είναι οχυρό για τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ετσι αναδεικνύεται και σε οχυρό της συντηρητικής παράταξης , για να μην «κρατήσουν» τη ΝΔ οσοι την άλωσαν.