Μοιραία και άβουλη κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις

3
Μοιραία και άβουλη κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

«Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» τονίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μέσω της Κυριακάτικης Kontranews και κάνει λόγο για «εμπαιγμό» της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους. Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία και παραθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απαντά και στην επίθεση της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κάρολο Παπούλια.

Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Μοιραία και άβουλη κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Έπρεπε να υπερβούν τις 21.000 τα κρούσματα για να πάρει καθυστερημένα κάποια αποσπασματικά μέτρα. Παλινωδίες, εφησυχασμός, εμμονές, άρνηση στήριξης του ΕΣΥ και των ΜΕΘ. Την ώρα της έξαρσης της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει το ΕΣΥ ανοχύρωτο, τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συνωστίζονται στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κόβει 820 εκατ. ευρώ από την Υγεία!

Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει την εξάπλωση της Όμικρον; Αν οι επιστήμονες προτείνουν lockdown θα το στηρίξετε;

Η αδράνεια και οι κυβερνητικές επιλογές θα ευθύνονται αν υπάρξει το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού lockdown. Εμείς σταθερά τονίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ, ενίσχυσης των ΜΕΘ και άμεσης πρόσληψης 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και αναμένουν. Προτείνουμε την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και υποχρεωτικά rapid τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο. Επαναφορά της τηλεργασίας όπου μπορεί να εφαρμοστεί. Μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς. Άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για σπάσιμο των τμημάτων και αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία. Πανελλαδική εκστρατεία για τον εμβολιασμό με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.

Κατηγορείτε τον υπουργό Εργασίας για τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Τι πρέπει να γίνει για να ξεκλειδώσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες; Επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση ήταν καλύτερη;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δυόμιση χρόνια τις τριπλασίασε! Ο υπουργός Εργασίας στοχοποιεί το προσωπικό του ΕΦΚΑ, αντί να απολογηθεί στους συνταξιούχους που δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και για το φιάσκο της εμπλοκής ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων.

Επίσης κάνετε λόγο για «κομματικοποίηση» του ΕΦΚΑ από την κυβέρνηση… Γιατί;

Σε συνέχεια της μετατροπής από την κυβέρνηση του ΕΟΠΠΥ σε «ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία», ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε σχέδιο νόμου που παραδίδει τις διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ και τη λειτουργία του σε ιδιώτες με προφανή στόχο την κομματικοποίση του. Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έκοψε τα 250 ευρώ από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους…

Έκοψαν το κοινωνικό μέρισμα από τον Προϋπολογισμό για να δώσουν 900 εκατ. ευρώ στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κατάργησαν τη μόνιμη 13η σύνταξη. Απέκλεισαν όλους τους χαμηλοσυνταξιούχος από τα αναδρομικά που δικαιούνταν από τις περικοπές συντάξεων των νόμων της ΝΔ. Τώρα, μέσα στις γιορτές, μείωσαν τους δικαιούχους του ήδη πενιχρού κοινωνικού μερίσματος από 830.000, όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει, σε περίπου 634.000. Δηλαδή, όχι μόνο ανακοίνωσαν ψίχουλα, αλλά μείωσαν τους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 200.000. Οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο τον κυβερνητικό εμπαιγμό.

Ασκείτε κριτική και για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Γενάρη…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό που έθετε ηλικιακή διάκριση εις βάρος των νέων. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά την αύξηση του, τον κράτησε παγωμένο δύο χρόνια, και προχωρά στην αύξηση-ντροπή του 2% από 1ης Ιανουρίου 2022. Δηλαδή αύξηση 13 ευρώ μεικτά το μήνα. 0,50 λεπτά του ευρώ μεικτά το μεροκάματο, την ώρα που μόνο τον Νοέμβριο ο κατώτατος μισθός έχασε το 10% της αγοραστικής του δύναμης από την ακρίβεια και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε τον κατώτατο μισθό ως «επαρκή», όταν σήμερα το 1/3 των εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι κάτω από το επίπεδο της σχετικής φτώχειας, ενώ 1/3 αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό, σε επίπεδο που αντιστοιχεί στην απόλυτη φτώχεια και δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια, η ΝΔ λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 ουσιαστικά υποστήριξε επιθέσεις κατά του τότε ΠτΔ… Τι απαντάτε;

Η ανακοίνωση της ΝΔ αποτελεί απαράδεκτο δείγμα μικροπολιτικής την ώρα του εθνικού πένθους. Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετήσαμε τον Κάρολο Παπούλια, τον δημοκράτη αγωνιστή και συνεπή σοσιαλιστή, που συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ως υπουργός Εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου εργάστηκε για τα εθνικά συμφέροντα στο πλαίσιο μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διέκρινε το προσωπικό και δημοκρατικό ήθος σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω οικογενειακά από την παιδική μου ηλικία τα καλοκαίρια στην Κεφαλλονιά που τόσο αγαπούσε.

Ανησυχείτε ότι το ΚΙΝΑΛ με τη νέα ηγεσία του θα διεκδικήσει και θα πάρει μεγαλύτερο μέρος από την πίτα της κεντροαριστεράς, προκαλώντας ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι με τη ψήφο του ελληνικού λαού ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου και φορέας μίας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι αναγκαιότητα για την πολιτική αλλαγή και την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές και τη στάση της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική. Εμείς σταθερά απευθύνουμε κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις και δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη μας για τη νίκη στις επόμενες εκλογές!