Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουν και τι φοβούνται οι επιστήμονες

9
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουν και τι φοβούνται οι επιστήμονες

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την κυριακάτικη Kontranews

• Ενθαρρυντικά τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

• Μπουρλά: Με το χάπι οι 9 στους 10 δεν θα χρειάζονται νοσηλεία

Συνεχίζει να ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως επί της ουσίας απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο της πανδημίας. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική. «Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμούς που δεν έχουμε συναντήσει σε καμία άλλη παραλλαγή και είναι παρούσα στις περισσότερες χώρες» λέει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Θεωρείται δεδομένο από την πλειονότητα των επιστημόνων πως η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου και θα αντικαταστήσει τη Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει εδώ και μήνες. Άλλη πιθανότητα είναι να συνυπάρχουν οι δύο παραλλαγές όπως συμβαίνει με ορισμένα στελέχη της εποχικής γρίπης. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι αυτό που έχουν δείξει αρκετές επιστημονικές μελέτες. Ότι δηλαδή η Όμικρον μπορεί πιθανόν να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει ή να μολύνει όσους έχουν εμβολιασθεί. Τα πρώτα κλινικά δεδομένα ευτυχώς δείχνουν ότι η Όμικρον τουλάχιστον δεν είναι πιο επικίνδυνη από τις προκατόχους της, κυρίως τη Δέλτα. Κάποιοι ελπίζουν να είναι και λιγότερο επικίνδυνη, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί στο μέλλον. Αλλά οι επιστήμονες λένε πως ακόμα και αν η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη και περισσότερο μεταδοτική, οι συνέπειες θα παραμείνουν σοβαρές σε συλλογικό επίπεδο.

Μόσιαλος: Η τρίτη δόση φαίνεται να εξουδετερώνει την Όμικρον

Με μια ανάρτησή του, ο Ηλίας Μόσιαλος προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί για την Όμικρον. «Δύο είναι τα πράγματα που απασχολούν» λέει χαρακτηριστικά: «Αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και αν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει». «Δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με τη Δέλτα. Όμως υπάρχουν και διάφορες μελέτες που μελετούν, το πιο φλέγον για όλους μας θέμα: την προστασία μετά τον εμβολιασμό […] Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι με την τρίτη δόση του εμβολίου «παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον». «Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της Όμικρον» συνεχίζει ο Ηλίας Μόσιαλος και κλείνει με την εξής προτροπή: «Ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε». Και πριν μερικές ημέρες, η Pfizer/BioNTech έβγαλε ανακοίνωση με την οποία υποστήριξε ότι το εμβόλιο της «πιάνει» την Όμικρον. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που λένε πως αν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, ακόμα και αν κολλήσει τελικά, θα αποφύγει τη σοβαρή νόσηση.

Ελπίδες από το χάπι της Pfizer

Την άνοιξη θα είναι διαθέσιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού, όπως αποκάλυψε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Από τους δέκα που θα το λάβουν, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα» είπε ο CEO της Pfizer στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω. «Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο» πρόσθεσε, σκορπώντας αν μη τι άλλο, ελπίδες…

Στα ύψη η πολιτική κόντρα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα O εισαγγελέας την εντάσσει στην έρευνα για τις VIP ΜΕΘ

ΜΙΑ ΈΡΕΥΝΑ των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική κόντρα σε ανώτατο επίπεδο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως ψεύδεται για το θέμα των θανάτων εκτός των ΜΕΘ. Η μελέτη δείχνει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο, όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Λύτρα, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες:«Ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» αναφέρει χαρακτηριστικά, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι κανένας στο Μαξίμου δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης μελέτης! Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πριν από περίπου δύο εβδομάδες, είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ…» Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως ψεύδεται και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του «είναι πολιτικά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο».

Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης». Ο πάντα μετρημένος και προσεκτικός στο ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωση του υποστηρίζει ότι «είναι απαράδεκτη η εκμετάλλευση της επιστημονικής έρευνας στον πολιτικό ανταγωνισμό», αλλά απαντά στον Σωτήρη Τσιόδρα -χωρίς να τον κατονομάζει- λέγοντας: «Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να οριοθετήσει τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα και να περιφρουρήσει το συλλογικό της κύρος και την αξιοπιστία της…» Τα πορίσματα των δύο καθηγητών θα ενταχθούν στην προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που στοχεύει στη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις VIP ΜΕΘ…