Μετάλλαξη Ομικρον: Τα συμπτώματα και τι «δείχνει» πως κάποιος πέρασε κορωνοϊό δίχως να το καταλάβει

6
Ρόδος: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε 10χρονο αγοράκι

Η νόσηση από τη μετάλλαξη Ομικρον μοιάζει λιγότερη σοβαρή σε σχέση με τις άλλες γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού ωστόσο είναι ιδιαίτερα μολυσματική κάτι που δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως ηπιότερη.

Ο εμβολιασμός είναι το βασικότερο όπλο ενάντια στην Ομικρον, καθώς όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις τρεις δόσεις δείχνουν να περνούν πολύ ελαφριά μια ενδεχόμενη νόσηση.

Με τη μετάλλαξη να έχει πλέον κυριαρχήσει των άλλων παραλλαγών, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να έχουν άμεση σύνδεση με την Ομικρον. Μάλιστα κάποια εξ αυτών, όπως οι νυκτερινές εφιδρώσεις είναι τα «νέα» συμπτώματα σε σχέση με τις άλλες γνωστές παραλλάξεις.

Σύμφωνα με τη Sun οι αναφορές από κρούσματα σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, και Ν. Αφρική είχαν:

 • Ενόχληση στο λαιμό
 • Πόνος στην πλάτη
 • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
 • Πονοκέφαλος
 • Κόπωση
 • Φτέρνισμα
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Πόνοι στο σώμα

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο κορονοϊός μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά. Έτσι, άνθρωποι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε άρθρο που επιμελήθηκαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, και Θάνος Δημόπουλος συγκεντρώνονται ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να νόσησε με κορονοϊό.

 1. Ένα «κακό» κρυολόγημα. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.
 2. Δύσπνοια. Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό της COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.
 3. Επίμονος βήχας. Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.
 4. Κόκκινα, υγρά μάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορoνοϊό.
 5. Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος. Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορoνοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.
 6. Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης. Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορoνοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.
 7. Απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορoνοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.
 8. Τεστ αντισωμάτων. Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορoνοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.