Η δικαίωση του αυτονόητου…

9
Η δικαίωση του αυτονόητου...

  Της Ελένης Τσερεζόλε

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Βέβαια όταν το «αργά» συνεπάγεται ανθρώπινες ζωές, έχει διαφορετική βαρύτητα. Το θέμα αφορά στη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να τα λάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς –τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες, με ανάρτησή της, η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ήταν μια εξέλιξη που ο Παύλος Πολάκης «επέβαλε» διεκδικώντας, με τον γνωστό «εκρηκτικό» του τρόπο, με απανωτές και τεκμηριωμένες αναρτήσεις του ακριβώς τη διεύρυνση των κριτηρίων έτσι ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς. «Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο», σημείωσε η Μ. Γκάγκα, χωρίς φυσικά να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, άλλωστε αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει συστηματικά αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση…

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κυνηγά εδώ και καιρό το θέμα της ευρείας χορήγησης των μονοκλωνικών. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, αφού χαρακτήρισε το σχετικό πρωτόκολλο χορήγησης των μονοκλωνικών «αισχρό» καθώς απέκλειε ασθενείς, κατάφερε να «επιβάλλει» τη χορήγησή τους σε ασθενή (τον πατέρα της Δημάρχου Τήλου) με κορωνοϊό στη Ρόδο, υπογραμμίζοντας ότι «έχει ένδειξη να πάρει θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων».

Και προειδοποιώντας: «Περιμένω μέχρι το μεσημέρι αύριο να τα έχει πάρει! Αλλιώς τη βάψατε όλοι, από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων μέχρι τον Πλεύρη και τον Μητσοτάκη!».

Ω, του θαύματος, το πρωτόκολλο άλλαξε και τα θαυματουργά μονοκλωνικά δόθηκαν στον ασθενή. Στην επόμενη ανάρτησή του ο Π. Πολάκης έκλεισε και κάποια στόματα που του είχαν κάνει άτοπη κριτική: «Μην μου κάνετε μαθήματα Ιατρικής. Την ασκώ διαρκώς»!

Για να έλθει λίγα 24ωρα μετά η Μ. Γκάγκα να επιβεβαιώσει πλήρως τη θέση του, πράττοντας το αυτονόητο –τη διεύρυνση των κριτηρίων για τα μονοκλωνικά έτσι ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Ένα αυτονόητο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστέρησε τραγικά, ξανά, να αναγνωρίσει…