Ανάπτυξη ή απορρύθμιση;

3
Ανάπτυξη ή απορρύθμιση;

Ανάπτυξη της τάξης του 1,3% καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

 

Και επειδή τα στατιστικά ΤΩΡΑ δεν λένε ψέματα, θα είχε μία σημασία να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, από πέρυσι τον Αύγουστο που η χώρα έβγαινε και τυπικά από το Μνημόνιο μιλούσε για 4ο Μνημόνιο. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τους διαψεύδουν καθώς η μεγέθυνση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 είναι ευρείας βάσης και προέρχεται από την ενίσχυση των κυριότερων συνιστωσών του:

 

Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών (+0,8%), επενδύσεις (+7,9%) και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+4%).

Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (47,94 δις ευρώ) είναι το υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο 2012.

Με την «καραμέλα» του 4ου Μνημονίου η αξιωματική αντιπολίτευση υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, πουλώντας το επιχείρημα της «ανάπτυξης», το ίδιο επιχείρημα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πράξη, αλλά δεν μπόρεσε απέναντι στη μιντιακή υπεροπλία να επικοινωνήσει ο ίδιος.

 

Με την «καραμέλα» «δεν φέρνετε επενδύσεις» και «είστε αλλεργικοί στην επιχειρηματικότητα», η αξιωματική αντιπολίτευση υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3.606 εκ. ευρώ και είναι οι υψηλότερες την τελευταία δεκαετία. Αλλά ούτε αυτό είχε σημασία.

 

Είναι για τους παραπάνω λόγους, και αρκετούς άλλους, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όπως όλα δείχνουν επερχόμενος πρωθυπουργός, αρνείται να πάει σε ντιμπέητ με τον πρωθυπουργό. Για να μην αποκαλύψει ότι το πρόγραμμα του είναι πρόγραμμα όχι ανάπτυξης αλλά απορρύθμισης. Για να μην χρειαστεί να εμβαθύνει στο τι είδους διαπραγμάτευση θέλει να κάνει με τους θεσμούς, ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα και οι φόροι, προφανώς με αντίστοιχη μείωση δαπανών (υγεία; παιδεία; επιδόματα;) στο πλαίσιο του 4ου Μνημονίου, που προγραμματίζει.