Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εμβόλια: Πολύ πιθανή η τρίτη δόση για όλους – Αντιδρά η ΕΕ

Μοιραστείτε το

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• «Κινδυνεύουν και τα παιδιά» λένε οι επιστήμονες

• Στην τσέπη των ανεμβολίαστων στοχεύει η κυβέρνηση

• Προειδοποιήσεις για 10.000 κρούσματα τη μέρα

Mια καθημερινότητα με αρκετά εμπόδια και πολλούς περιορισμούς θα βιώνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες της χώρας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο, να τους ωθήσει στο να εμβολιαστούν.

Εκτός από την αναστολή εργασίας για τις γνωστές ομάδες εργαζομένων, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι ακαδημαϊκοί και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Επίσης, η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και στα γήπεδα θα γίνεται μόνο σε εμβολιασμένους και προσφάτως νοσήσαντες, ενώ για θέατρα και σινεμά θα απαιτείται εργαστηριακό τεστ για τους μη εμβολιασμένους.

Τέλος τα δωρεάν τεστ

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα δωρεάν rapid test θα γίνονται μόνο για τους εμβολιασμένους! Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ ούτε και πριν ταξιδέψουν… Δωρεάν self τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές.

Προφανώς και η κυβέρνηση, εκτός από την ταλαιπωρία και τον αποκλεισμό από δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής, στοχεύει και στην τσέπη των ανεμβολίαστων, αφού από τις 13 Σεπτέμβρη θα επωμίζονται το κόστος του rapid τεστ, το οποίο στο εξής θα είναι 10 και όχι 20 ευρώ. Η κυβέρνηση επιμένει πως αυτό το πλαφόν θα παραμείνει, παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Γιατί από 13 Σεπτέμβρη

Τα νέα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν άμεσα, διότι «απαιτείται ένας χρόνος προσαρμογής στις νέες συνθήκες από τη μια, και είναι ένας ικανός χρόνος για να δούμε τη λειτουργία αυτών των μέτρων ενθάρρυνσης από την άλλη» λένε τα κυβερνητικά στελέχη.

Δύο τα κρατούμενα:

Ο «χρόνος προσαρμογής» προφανώς και δεν είναι σοβαρό επιχείρημα, διότι στο παρελθόν πολύ πιο δραστικά μέτρα εξαγγέλθηκαν και υλοποιήθηκαν άμεσα. Η αλήθεια είναι πως με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρομάξει» τους ανεμβολίαστους και να τους ωθήσει στο να εμβολιαστούν, δίνοντας τους ένα περιθώριο 20 ημερών. Επίσης, δεν θα μπορούσε να επιβάλλει περιορισμούς στην εστίαση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

«Κινδυνεύουμε»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης προειδοποίησε για τεράστια διασπορά του κορωνοϊού μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς όπως είπε «εάν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως…»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γιάννης Ιωαννίδης εκτίμησε ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη «θα φτάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς» από την πανδημία…

Τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που αρχίζει να δέχεται το ΕΣΥ έκρουσε η Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως έχουν σχεδόν σταματήσει οι άλλες λειτουργίες του Σωτηρία προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Το 90% που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είπε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Η αγωνία της επιστημονικής κοινότητας βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά 25%.

«Κινδυνεύουν και τα παιδιά…»

«Φέτος η πανδημία ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά… Λέγαμε πέρυσι ότι είχαν ασυλία από τον κορωνοϊό, αλλά φέτος η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν» είπε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης και συμπλήρωσε: «Σχεδόν τα 3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με ή χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανότητες για μήνες να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα ειδικά στο νευρικό σύστημα (μείωση μνήμης, πονοκεφάλους κλπ)».

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αν δεν εμβολιαστούμε. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πηγαίνουν στα νοσοκομεία ολόκληρες οικογένειες με κορωνοϊό, ενώ υπάρχουν και 13 μωρά που νοσηλεύονται.

Στις ΗΠΑ, κυριολεκτικά καλπάζουν τα κρούσματα στις παιδικές ηλικίες… Την εβδομάδα 12 με 19 Αυγούστου εμφανίστηκαν περισσότερα από 180.000 κρούσματα σε παιδιά.

«Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών» είπε από τη μεριά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως από την πανδημία κινδυνεύουν και οι νεότερες ηλικίες…

Εκτός από αυτό, οι ειδικοί σημειώνουν πως οι νέοι αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, λόγω της καθημερινότητάς τους, όπου έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών λέγεται ότι μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα, σε σχέση με τις άλλες ηλικίες.

Η τρίτη δόση

Είναι ήδη γνωστό πως στην Ελλάδα, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, σε όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια, σε όσους νοσούν από καρκίνο, στους ανοσοκαταστελμένους, σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, σε όσους ζουν με την HIV και σε όσους λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως.

Πάντως, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση σε όλους! Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν επιστήμονες έχουν πει πως είναι πολύ πιθανό να κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο… Από τη μεριά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως θα χορηγηθεί σύντομα τρίτη δόση και για όσους έκαναν νωρίς τους εμβολιασμούς τους.

Δεν έχει εγκρίνει ακόμα ο ΕΜΑ την τρίτη δόση

Για το ενδεχόμενο αυξημένων νομικών κινδύνων από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων (σε περίπτωση παρενεργειών) προειδοποιεί χώρες και φαρμακοβιομηχανίες η ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο EMA έχει τονίσει πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα πριν μπορέσει να εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα σε χορήγηση τρίτων δόσεων.

«Πιθανό να έρθει μετάλλαξη που δεν την πιάνουν τα εμβόλια»

Την πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον μια παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία θα είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια που έχουμε σήμερα, εξέφρασε ο Ελληνικής καταγωγής ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στο αμερικανικό δίκτυο Fox.

«Κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εστιάζουν πάνω της και εξετάζουν κατά πόσο αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί…»

Πάντως, ο ίδιος είπε ότι ακόμα και αν γίνει αυτό, σε διάστημα 95 ημερών θα μπορεί να κατασκευαστεί αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι αυτής της μετάλλαξης. Και όλα αυτά την ώρα που έρευνες λένε πως τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας προστατεύουν κατά 66% από τη μετάλλαξή Δέλτα, όταν η αποτελεσματικότητα ξεπερνούσε το 90% στο αρχικό στέλεχος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.