Ξεκινάει το κούρεμα του χρέους

ΠΡΩΤΗ ΜΕΙΩΣΗ 21,8% ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ SPREADS ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την αύξηση του Γενικού Δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας, προεξοφλούν τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και τη συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα με την αποκάλυψη της εγκυρότατης αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal που απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου, το σχέδιο του ESM, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, προβλέπει δραστική μείωση τουλάχιστον κατά 21,8% του συνόλου του δημόσιου χρέους.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει σοκ στην Ελληνική οικονομία και σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Η μείωση του δημόσιου χρέους ανοίγει το δρόμο για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, αφήνοντας πίσω της τον εφιάλτη των μνημονίων, τη λιτότητα και την υπανάπτυξη.
Οικονομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομίας το δόγμα της απότομης εκτίναξης.
Γιατί το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι τεράστιο, με συνέπεια να εκδηλωθεί και απότομη άνοδος.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η μείωση του δημόσιου χρέους, πιστώνεται αποκλειστικά στους αγώνες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν ο μόνος που έβαλε στο τραπέζι την αναγκαιότητα της μείωσης του δημόσιου χρέους, κόντρα στις μνημονιακές δυνάμεις που ακολουθούσαν πιστά το δόγμα Σόιμπλε και τις γνωστές δηλώσεις Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλου, ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Η αναμενόμενη συμφωνία, που ουσιαστικά έχει κλείσει για αξιολόγηση και δημόσιο χρέος, θα αλλάξει ριζικά και το πολιτικό κλίμα.
Η ΝΔ και οι υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις, που επένδυσαν στρατηγικά σε μια ήττα της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους και της ανάπτυξης και είχαν προεξοφλήσει πολιτική αποσταθεροποίηση, θα βρεθούν εκτεθειμένες.
Αντίθετα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναγκαστικά θα κεφαλαιοποιήσουν τη μεγάλη αυτή επιτυχία.
Ανεξάρτητα πάντως από την επίπτωση στο πολιτικό σκηνικό το ζήτημα είναι ότι η συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος σηματοδοτούν το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων και την απαρχή μιας νέας εποχής.
Ετσι θα μειωθεί το χρέος
Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που είδε το φώς της δημοσιότητας, περιγράφει την πρόταση που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας και προβλέπει μείωση του βάρους εξυπηρέτησής του 21,8% μέχρι το 2060! Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επεξεργάζεται τα μέτρα αυτά από τον Μάιο όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποφάσισαν την ελάφρυνση του χρέους. Η εμπιστευτική πρόταση δημοσιεύτηκε από την Wall Street Journal, σε ένα έγγραφο έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου. Εκεί περιγράφονται όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές, βάζουν ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων, έως το Eurogroup της Δευτέρας, να έχει κλείσει η β’ αξιολόγηση ή να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία. Από το οικονομικό επιτελείο, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, έχει τονίσει ότι έχει ήδη κλείσει το 90% των θεμάτων της αξιολόγησης. Σε αυτή τη βάση οι υπουργοί Οικονομικών, έχουν τις προϋποθέσεις για έγκριση των μέτρων, που θα βγάλουν ένα μεγάλο κομμάτι από το βάρος του χρέους και θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην Ελλάδα, ώστε να πάρει μία καλή αξιολόγηση του χρέους από το ΔΝΤ και να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα έφερνε «φτηνό» χρήμα στην ελληνική αγορά.
Το έγγραφο, σύμφωνα με το ξένο μέσο, έχει προτάσεις που κατά καιρούς έχει αποκαλύψει με δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Από μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων έως και «κλείδωμα» των επιτοκίων. Το πρώτο θα μείωνε το ετήσιο ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα στους δανειστές, αφήνοντας δημοσιονομικό χώρο, ώστε αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν προς τη στήριξη της Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3. Το δεύτερο, θα «θωράκιζε» το ελληνικό χρέος, από μία ξαφνική αύξηση! Με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές μεγάλες και μικρές αναδυόμενες κρίσεις, το σταθερό επιτόκιο, προφυλάσσει από ενδεχόμενη αύξησή του, κάτι που θα σήμαινε και μεγαλύτερο συνολικό χρέος, άρα και μεγαλύτερες δόσεις. Το βάρος εξυπηρέτησης των δόσεων, ήδη είναι μεγάλο, οπότε μία επιβάρυνσή του θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση για την εξυπηρέτησή του.
Ακόμα ένα μέτρο που θα συζητηθεί στο Eurogroup, θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων.
Στο 104,9% του ΑΕΠ, το χρέος το 2060
Συνολικά, τα μέτρα που έγιναν γνωστά, θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, ως το 2060. Η ανάλυση που έχει κάνει η Ευρωζώνη, δείχνει ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα φτάσει στο 104,9% το 2060, αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα του μνημονίου.
Ο Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά, θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.
Ο εκπρόσωπος του ESM, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, εξήγησε ότι «είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου να εργαστεί για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».
Όμως αυτά τα μέτρα, είναι μόνο τα βραχυπρόθεσμα. Στο Eurogroup του Μαΐου, η συμφωνία των δανειστών ήταν ότι μετά από αυτά, θα ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτιμούν ότι και το χρέος θα μειωθεί και δεν θα επιβαρυνθούν Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που μας έχουν δανείσει.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, το «κλειδί» για την ελάφρυνση του χρέους
Στην «τριπλέτα» των μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση «swap» επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.
Το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε υψηλότερο σημείο στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016 και σύμφωνα με τις αναλύσεις των δανειστών (προβλέψεις της Ε.Ε.), μετά θα αρχίσει να μειώνεται. Η χαλάρωση του χρέους είναι βασική προϋπόθεση για να μπει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με περίπου 6 δις ευρώ. Αν και το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, οι Ευρωπαίοι δανειστές, δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σε αυτή την απαίτηση, κυρίως για πολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή δεν θέλουν να δώσουν κακό προηγούμενο, για υποθέσεις χρεών, άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως το παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες χώρες. Ένα «σκιάχτρο» που θα τις τρομάζει για να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Τα μακροπρόθεσμα, αναφέρει το ξένο μέσο, θα ληφθούν μόνο αν είναι αναγκαίο. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης