Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, φέρνει αύξηση στην τελική τιμή της βενζίνης κατά 10 λεπτά στο χιλιόλιτρο τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.). Ενώ οι τιμές στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται οι διεθνείς τιμές παραμένουν σταθερές και κάθε αύξηση είναι ένα δώρo στα παράνομα κυκλώματα των λαθρεμπόρων.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η αύξηση κατά μία μονάδα του Φ.Π.Α. από 23% στο 24%, μεταφράζεται με αύξηση της λιανικής τιμής των καυσίμων κατά 10 λεπτά το χιλιόλιτρο περίπου, με την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του αργού (BRENT) παραμένουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Όσο για τις οι διαρρέουσες πληροφορίες, για ενδεχόμενη αύξηση κατά 4 – 5% και του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα, ελπίζουμε να διαψευσθούν άμεσα από το Υπ. Οικονομικών.
Αφού όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «Κάθε αύξηση των ήδη υψηλών φόρων (70%) στα καύσιμα, ευνοεί την κερδοφορία των κυκλωμάτων της παράνομης διακίνησης καυσίμων (Λαθρεμπόριο, Νοθεία, Κλοπή, Δασμοφοροδιαφυγή, κ.λπ.), σε βάρος των δημοσίων εσόδων και της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας».