Οι 20 «μεγάλοι» της παγκόσμιας Οικονομίας αποφασίζουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Τώρα παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, με συνεχείς παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΔΝΤ,  που πιέζουν την Ευρώπη προς ένα φθινοπωρινό «κούρεμα». Ανάμεσα στα άλλα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας Οικονομίας, οι 20 «μεγάλοι» αποφασίζουν για το  ελληνικό χρέος  στη συνάντηση της G20, που πραγματοποιείται από χθες στην Άγκυρα και οι εργασίες της συνεχίζονται και σήμερα.

 Το ελληνικό χρέος που μέσα στα χρόνια των μνημονίων γιγαντώθηκε και αποτελεί το μεγάλο «βαρίδι»,  που κρατά την ελληνική Οικονομία μακριά από την ανάπτυξη και τις αγορές, δεν είναι διαχειρίσιμο. Η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωσή του, που έχουν υποσχεθεί οι δανειστές, δεν είναι κάτι που θα αποφασίσουν λίγοι και εκλεκτοί, μόνοι τους, σε κλειστούς κύκλους στις Βρυξέλλες. Είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας Οικονομίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(ΗΠΑ), η Κίνα και άλλες δυνάμεις, συνεχίζουν τις πιέσεις προς τους «πεισματάρηδες» της κεντρικής Ευρώπης, να πάρουν τώρα τις αποφάσεις και τον Οκτώβρη, μετά την αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος να προχωρήσουν σε ένα γενναίο «κούρεμα», που θα κάνει το υπόλοιπο βιώσιμο και διαχειρίσιμο.

 Η Ελλάδα, με ένα χρέος 312,8 δις ευρώ (σύμφωνα με τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές και δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Όσο «κουβαλά» στη πλάτη ένα χρέος που ρεαλιστικά δεν μπορεί να αποπληρωθεί, στην βάση ότι η ελληνική Οικονομία δύσκολα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη  που χρειάζεται και τα απαραίτητα πλεονάσματα που προβλέπονται, για να καταφέρει να πληρώνει τους ξένους δανειστές.

 Η μόνη λύση για να επιστρέψει η χώρα στους επιθυμητούς ρυθμούς, είναι η απαλλαγή της από ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Όχι απλώς μία «ασθενική» μετάθεση πληρωμών ή έναν περιορισμό των επιτοκίων, που αναφέρουν δειλά-δειλά οι Ευρωπαίοι. Χρειάζεται μία κίνηση «δυνατή» που θα παράλληλα με  την απομείωση του χρέους θα δώσει και το σύνθημα σε εσωτερικό και εξωτερικό, ότι η Ευρώπη, είναι έτοιμη να μας στηρίξει και η Ελλάδα είναι έτοιμη για την μεγάλη «στροφή». Από «πηγάδι δίχως πάτο» για τα δανεικά των δανειστών, σε μία χώρα με προοπτικές για ανάπτυξη.

Μέσα στα σχέδια του Ντράγκι η αναδιάρθρωση του χρέους

 Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας(ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, παρέπεμψε στους κανονισμούς, όταν ρωτήθηκε για το αν θα επιστρέψει η χώρα μας στην «κανονική» και ελεύθερη δανειοδότηση από την Τράπεζα.  Μετά την αξιολόγηση και ένα «κούρεμα» του χρέους, τα ελληνικά ομόλογα, ενδέχεται (ανάλογα το κούρεμα) να πληρούν και πάλι τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουμε στον δανεισμό του φτηνού χρήματος από την «καρδιά» της Ευρώπης.

 ΗΠΑ και ΔΝΤ πιέζουν για «κούρεμα» του χρέους το Φθινόπωρο

       HΠΑ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  συνεχίζουν να πιέζουν τους Ευρωπαίους, για την νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Κρίσιμη συνάντηση είχαν εχθές, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απόγευμα, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Πληροφορίες από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πως,  πολύ ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την συμφωνία με τους δανειστές για το τρίτο μνημόνιο και το «κούρεμα» του χρέους.

Ο κ. Λιου μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, δεν έχουν σταματήσει τις επαφές τους, για την προώθηση του «κουρέματος». Οι ΗΠΑ, τοποθετούν την έναρξη των συζητήσεων στις αρχές Οκτωβρίου. Δεδομένης όμως της νέας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας που φέρνουν οι εκλογές, καμία πλευρά δεν αποκλείει η συζήτηση να πάει πιο πίσω.

Οι πηγές από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, αναφέρουν πως στη σύνοδο των G20 θα μπουν οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών. Δηλαδή θα αποφασιστεί, ένας πρώτος χρονικός προσδιορισμός, το πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτή την στιγμή, που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δείχνουν «κούρεμα», οι πιέσεις είναι στο κατακόρυφο, με το ΔΝΤ να έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, να έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, το συνολικό βάρος των 86 δισ. ευρώ του δανείου.

Η κινεζική κρίση  στην κορυφή της ατζέντας των G20

Εκτός από το ελληνικό χρέος, η G20 θα συζητήσουν την στρατηγική τους, για  όλα τα μεγάλα ζητήματα της παγκόσμιας Οικονομίας, όπως τις εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας (η άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που παραμονεύουν εκεί, αποτελεί προτεραιότητα), οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, ειδικά μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές και η «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Για το θέμα της Κίνας,  η άποψη που φαίνεται να επικρατεί, είναι πως εάν αρχίσουν να εκδηλώνονται ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις και εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας μειωθεί ακόμη περισσότερο, τότε όλοι φοβούνται για το χειρότερο, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, στα χρηματιστήρια, στα εμπορικά ισοζύγια πολλών χωρών και μία φυγή κεφαλαίων χωρίς προηγούμενο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή