«Κλέβουν» τις υπερωρίες των εργαζόμενων και ισοπεδώνουν τα εργατικά δικαιώματα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Ισχυρό χτύπημα στις υπερωρί­ες και δικαιώματα των εργαζο­μένων δίνει η κυβέρνηση με το Εργατικό νομοσχέδιο που παρουσί­ασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάν­νης Βρούτσης. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τις ρυθμίσεις διαπιστώνει αβίαστα ότι τα δίνουν όλα στις επι­χειρήσεις και σύμφωνα με τα σχέδια και τις προτάσεις του ΣΕΒ.

Βλέπετε ο νεοφιλελεύθερος οδο­στρωτήρας της κυβέρνησης ξαναβγή­κε από το πάρκινγκ και αυτή τη φορά ισοπεδώνει εργατικά δικαιώματα. Χειριστής του οδοστρωτήρα ο υπουρ­γός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπουρ­γείου Εργασίας.

Χωρίς πρόσθετη αμοιβή οι υπερωρίες

Με το νομοσχέδιο δίνεται ισχυρό χτύπημα στις υπερωρίες των εργαζό­μενων, αφού παρέχεται η δυνατότη­τα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους έως και 10 ώρες ημε­ρησίως κατά μέγιστο και χωρίς πρό­σθετη αμοιβή και να εξοφλούν τις ώρες αυτές με μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες αδείας εντός εξαμήνου.

Δηλαδή δεν τους πληρώνουν τις δύο ώρες ημερησίως υπερωρίες και αντί αυτού τους δίνουν ρεπό ή άδειες, που σημαίνει ότι οι εργαζό­μενοι έχουν μεγάλες απώλειες χρη­μάτων.

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ακό­μα ότι:

• Προβλέπεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών και προ­σθέτει επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που επιτρέπει την εργα­σία την Κυριακή.

• Μετά την προειδοποίηση για από­λυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδό­της δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθο­δοτείται.

• Διαλύεται παντελώς το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών δια­φορών και διαμεσολάβησης των Επιθεωρήσεων Εργασίας και αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μετα­φέρει αρμοδιότητες στον Οργανι­σμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου.

• Θεσπίζεται ψηφιακή κάρτα εργα­σίας για την on-line παρακολού­θηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέ­μηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

• Επαναφέρει το λόκ-άουτ από την πίσω πόρτα και οχυρώνει την απερ­γοσπασία απειλώντας τους συνδι­καλιστές και το ήδη αποδεκατισμέ­νο και ανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε περίοδο απεργίας, εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με… ψυχολογι­κούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργο­δότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προ­σωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει το σημείωμα του Κυβερ­νητικού Εκπροσώπου, ενώ «απαγο­ρεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογι­κής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παρά­νομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας φέρνει αλλαγές στον συν­δικαλιστικό νόμο. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

α) Καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώ­ματος, η απογραφή στο ήδη νομο­θετημένο Γενικό Μητρώο.

β) Η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργα­νώσεων πρέπει να παρέχει πραγ­ματική πρακτική δυνατότητα συμ­μετοχής και ψήφου εξ αποστά­σεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απερ­γία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

γ) Το προσωπικό στοιχειώδους λει­τουργίας, που πρέπει να εξακο­λουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημό­σιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορί­ζεται σε τουλάχιστον 40%.

δ) Αν εκπρόσωπος εργοδότη παρα­λείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Τα θετικά σημεία

Το νομοσχέδιο έχει ελάχιστα θετικά σημεία, όπως η κατάργηση της δια­φοράς στην αποζημίωση των εργα­τοτεχνιτών από αυτήν των υπαλλή­λων ή η απογραφή στο μητρώο των συνδικαλιστών.

Οι αντιδράσεις

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα τελεί­ως αντεργατικό νομοσχέδιο που επι­δεινώνει την κατάσταση στους εργα­σιακούς χώρους, εν μέσω μάλιστα των ειδικών συνθηκών που δημι­ουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδρά­σεις από κόμματα της αντιπολίτευ­σης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, ενώ το ΚΚΕ για νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Η δήλωση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημί­ας, αύξησης της ανεργίας και γενι­κευμένης εργασιακής και κοινωνι­κής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρ­θρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που παρουσίασε σήμερα ο Υπουρ­γός Εργασίας στο Υπουργικό Συμ­βούλιο αποτυπώνει την αντιμεταρ­ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλι­στικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύ­πημα στη λειτουργία του και απα­ξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλο­γική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρ­νηση. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστι­κής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ.

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφα­σιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομέ­νων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρ­νησης για τα Εργασιακά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, στοχεύει να μετα­τρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευ­σης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγω­νίζεται για τα εργατικά δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην κυριολεξία φέρνει τις «ανα­τροπές του αιώνα», αφού: Νομοθε­τούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Με βάση την κυβερνητική ανα­κοίνωση αναφέρεται αυτολεξεί: «… οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απα­σχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρό­σθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντί­στοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέ­ρες άδειας…», ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται «προσθήκη επιχειρήσε­ων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή». Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα αναγκάζονται να εργάζο­νται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρί­ες για σχεδόν 6 μήνες, με μόνη προ­ϋπόθεση οι εργοδότες να τους δίνουν λίγες μέρες άδεια στο ίδιο διάστημα.

Επανέρχεται ουσιαστικά η απα­γόρευση της απεργίας στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους περισσότερους συγκεντρωμένους εργασιακούς χώρους, 44 χρόνια μετά τον μαύρο νόμο του Λάσκαρη.»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή