Η συνταγή της ημέρας: Tiramisu – Αυθεντική ιταλική συνταγή

Γιατί το αυθεντικό τιραμισού δεν έχει κρέμα γάλακτος ή τυριά τύπου φιλαδέλφεια και ναι, γίνεται με ωμά αυγά…
Υλικά
Για 8 μερίδες
-
500 γρ τυρί mascarpone
-
300 γρ μπισκότα savoiardi
-
200 ml cafe espresso
-
4 κσ κρασί marsala (μπορούμε να βάλουμε vinsanto ή μαυροδάφνη) ή λικέρ amaretto
-
4 φρέσκα αυγά ημέρας χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο
-
170 γρ ζάχαρη
-
1 πρέζα αλάτι
-
σκόνη κακάο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τον καφέ τον οποίο βάζουμε σε ένα σκεύος για να κρυώσει
-
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι ν΄ασπρίσουν και ν΄αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το mascarpone λίγο λίγο μέχρι να έχουμε μιά αφράτη γυαλιστερή κρέμα.
-
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
-
Ενώνουμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με το μίγμα τυριού-κρόκων-ζάχαρης.
-
Προσθέτουμε στον κρύο καφέ το κρασι marsala (ή την μαυροδάφνη ή το λικέρ amaretto).
-
Βουτάμε τα μπισκότα δύο δύο για ένα δευτερόλεπτο στον καφέ και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος τόσο μεγάλο ώστε να πάρει τα μισά μπισκότα.
-
Απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα μπισκότα και την υπόλοιπη κρέμα. Μπορείτε να το κάνετε και σε μικρότερο σκεύος ώστε να βγούν 3 στρώσεις κρέμας/μπισκότων.
-
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
-
Πριν από το σερβίρισμα ρίχνουμε μπόλικο κακάο στην επιφάνεια του γλυκού μας. (Μόνο πριν το σερβίρισμα και μόνο στην επιφάνεια του γλυκού)
-
Το συγκεκριμένο γλυκό γινόταν και γίνεται πάντα με ωμά αυγά γι΄αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν δεν έχουμε φρέσκα αυγά, θα κάνουμε παστερίωση δουλεύοντας την κρέμα κρόκων/ζάχαρης σε μπαίν μαρί με προσοχή όμως να μην ξεπεράσει την θερμοκρασία των 82C στην οποία επιτυγχάνεται η παστερίωση. Για την μαρέγκα θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μίγμα ασπραδιών. Το αποτέλεσμα όμως πιθανότατα δεν θα είναι το ίδιο.
-
Tip: Για να γίνει σφιχτή και σταθερή η μαρέγκα σας προσθέστε στ΄ασπράδια 1/2 κγ κρεμόριο (cream of tartar) ή μερικές σταγόνες λεμόνι.
Σχετικά Άρθρα
04/08/2025 - 18:30
23/12/2023 - 10:10
23/12/2023 - 02:51
19/11/2023 - 22:30
Δείτε επίσης