Η συνταγή της ημέρας: Λαμπροκουλούρα

Συστατικά
Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό, + έξτρα για το ζύμωμα
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 30 γρ. γλυκάνισο
- σουσάμι, για πασπάλισμα
- 1-2 αβγά, κόκκινα, για το στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
- Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
- Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
- Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
- Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
- Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
- Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
- Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
- Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.
Προηγούμενο άρθρο
Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: «Ψεύτες και απατεώνες οι Κύπριοι»
Επόμενο άρθρο
“Το Παγκάκι” με ένα κλικ στα σπίτια μας »
Σχετικά Άρθρα
Δέκα λάθη που κάνουμε στο σοτάρισμα και πώς να τα αποφύγουμε
23/12/2023 - 10:10
Δείτε πως να ξεπαγώσετε την μπριζόλα σας μέσα σε 3 λεπτά
23/12/2023 - 02:51
Οι τέσσερις χρήσεις του ρυζιού που δεν είχατε φανταστεί ποτέ
19/11/2023 - 22:30
Το κλασικό λάθος που οι περισσότεροι κάνουν αφού βράσουν τα μακαρόνια
16/09/2023 - 13:44
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή