Η εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Οι εορτασμοί κορυφώνονται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία σε μια Αθήνα αστυνομοκρατούμενη με πάνω από 5.000 ενστόλους στους δρόμους, αποκλεισμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κλειστούς σταθμούς μετρό.
Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου, οι πύλες του ΕΜΠ θα ανοίξουν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00.
Την Τρίτη ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού, με πολίτες όλων των ηλικιών να αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους αγωνιστές και στα θύματα της εξέγερσης: μαθητές και φοιτητές, οικογένειες με μικρά παιδιά, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές, φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί για να ενώσουν την ιστορική μέρα με τις σημερινές διεκδικήσεις.
Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ
«Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας».
«To μήνυμα της εξέγερσης του ’73 πιο επίκαιρο από ποτέ»: Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Στεφάνι για την 49η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ράνια Σβίγκου και αντιπροσωπεία του κόμματος.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Οι πύλες του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου (Πατησίων) άνοιξαν, έτοιμες να υποδεχτούν το λαϊκό κύμα που θα βρεθεί μαζικά για να καταθέσει έναν φόρο τιμής στους αγωνιστές αντιστασιακούς, και σε εκείνους που «έφυγαν» και σε εκείνους που βρίσκονται ακόμα μαζί μας.
«Αθέατη και μακρυά από τους χώρους του Πολυτεχνείου» η αστυνομία
Η συντονιστική Επιτροπή του εορτασμού που αποτελείται από τον ΣΦΕΑ, από τον πρύτανη του ΕΜΠ και άλλους αντιπρυτάνεις καθώς και από εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων συνεδρίασε έτσι ώστε να καταρτίσει τον σχεδιασμό του επόμενου τριημέρου.
Μεταξύ αυτών που αποφασίστηκαν στη συζήτηση, η συντονιστική επιτροπή του εορτασμού ζήτησε από τον πρύτανη να κάνει σύσταση προς τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ, έτσι ώστε η παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας να είναι «αθέατη και μακρυά από τους χώρους του Πολυτεχνείου». Υπενθυμίζεται, πως ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο θέλει 5.500 και πλέον αστυνομικούς στους δρόμους του κέντρου.
Ωστόσο, η ανακοίνωση των υπεύθυνων φορέων ξεκαθαρίζει πως η περιφρούρηση του εορτασμού θα γίνει αποκλειστικά από «τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις πολιτικές νεολαίες σε συνεργασία με τον ΣΦΕΑ».


«Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μήνυμά του
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας, ο αγώνας για τη Δημοκρατία
Στον χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονται πολιτικές νεολαίες, οργανώσεις, φορείς και Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά της βρίσκεται εκεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «Η εξέγερση της νεολαίας τον Νοέμβρη του 73 συνεχίζει να ενοχλεί γιατί θυμίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται πάντα στη συλλογική δράση, ειδικά τώρα που έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση με στελέχη της υμνητές της χούντας, αναθεωρητές της ιστορίας που προσβάλουν την μνήμη και τους αγώνες του λαού μας. Το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, οι παρακολουθήσεις πολιτικών και η αστυνομική αυθαιρεσία επαναφέρουν σκοτεινές μνήμες από το παρελθόν. Δεν θα το επιτρέψουμε!» και καλεί «τους νέους και τις νέες, να συμμετέχουν μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη και τις πορείες που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Καλούμε κάθε νέο και νέα να ορθώσει το ανάστημα του, τιμώντας τους αγώνες των φοιτητών που έδωσαν την ζωή τους για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»
Ν. Ανδρουλάκης: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο, άφησε ένα κόκκκινο γαρύφαλλο στο εμβληματικό μνημείο και αποχώρησε.
Σε δήλωσή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Ν. Ανδρουλάκης είπε:
«Το Πολυτεχνείο είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων.
Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των φοιτητών, η δίψα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.
Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη».
ΜέΡΑ25: Ο αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία είναι ανυποχώρητος – 49 χρόνια μετά τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας που έσωσε την τιμή του λαού μας
49 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών και φοιτητριών στο Πολυτεχνείο εναντίον της χούντας, τα συνθήματα της νεολαίας που έσωσε την τιμή αυτού του λαού, παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά.
«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»: Ψωμί, για έναν λαό που διαρκώς στερείται το ψωμί και το βιός του. Παιδεία, για μια νεολαία που την ρίχνουν διαχρονικά στην ιδιωτική, ταξική εκπαίδευση αποκλείοντας μεγάλο μέρος της. Ελευθερία, για μια χώρα που παραμένει ανελεύθερη σε μεγάλο βαθμό μέσα από νέου τύπου εξαρτήσεις.
«Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» βροντοφώναζαν ακόμα οι νέες και οι νέοι μας, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία που αγκάλιασε τους εξεγερμένους φοιτητές και τις εξεγερμένες φοιτήτριες, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Έξω κάθε παλιός και νέος ιμπεριαλισμός, κάθε εξάρτηση και υποδούλωση στην εκάστοτε σφαίρα επιρροής και στα κελεύσματα των παντός είδους τοποτηρητών.
Ο αγώνας μας σήμερα για δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιώματα, ισότητα και δικαιοσύνη, είναι και παραμένει διαρκής και ανυποχώρητος.
Σήμερα που η νέα γενιά και πάλι θέτει τα διαρκή αυτά προτάγματα στην προμετωπίδα του αγώνας της.
Σήμερα που η παρούσα μνημονιακή Κυβέρνηση, αυτή του κ. Μητσοτάκη η οποία λειτουργεί ως ντίλερ ολιγαρχικών συμφερόντων, επιτίθεται καθημερινά στα δικαιώματα, τον αγώνα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας, χτίζοντας παράλληλα ένα νέο αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, μαζί με ένα επιτελικό παρακράτος μέσα στην 12ετή Χρεοδουλοπαροικία, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού μας.
Σήμερα που βάλλονται πανταχόθεν από την δημόσια υγεία του λαού μας, μέχρι την δημόσια εκπαίδευση, τα εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη δημόσια συνάθροιση.
Σήμερα εντείνουμε τον αγώνα μας, μαζί με την νεολαία, με την κοινωνία, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τα κινήματα, τον καθένα και την καθεμιά που δεν αποδέχεται μια ζωή υπάκουη, μια ζωή κομμένη και ραμμένη στα εκάστοτε «περιοριστικά μέτρα» της ολιγαρχίας, του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού, της νέα εξάρτησης, της λιτότητας και σε τελική ανάλυση της αναξιοπρέπειας.
Σήμερα συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ζωή ολόκληρη, για δικαιώματα πλήρη και για όνειρα γεμάτα.
Καλούμε όλες και όλους στις 16.30, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στο πανό του ΜέΡΑ25 για να συμμετάσχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς και στις αντίστοιχες πορείες σε Θεσσαλονίκη στις 17.30 και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο χώρος του Πολυτεχνείου είναι ήδη κατάμεστος από κόσμο και το μνημείο έχει ήδη «κοκκινήσει» από τα γαρύφαλλα.
Ένα σπάνιο ντοκουμέντο βρέθηκε στα χέρια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε μέσω twitter ένα πολύτιμο ντοκουμέντο που «ήρθε στα χέρια της» δύο μέρες πριν την 49 επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ο λόγος για το γράμμα του πατέρα του Διομήδη Κομνηνού, του πρώτου νεκρού της αιματηρής επίθεσης στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη του 1973, στο νεκρό παιδί του.
Όπως αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «το γράμμα του πατέρα του Δ. Κομνηνού, πρώτου θύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στον νεκρό υιό του. Ένα σπάνιο ντοκουμέντο που ήρθε στα χέρια μας λίγο πριν την 49η επέτειο, με την υποσημείωση να περιέλθει στα τηρούμενα ντοκουμέντα για το ιστορικό γεγονός».
Στο γράμμα ο πατέρας του Διομήδη Κομνηνού γράφει στον νεκρό γιο του:
«Διομήδη,
Ο σπαραγμός είναι βύθισμα της λέξης στο πηγάδι της νύχτας
Ενώ η θυσία σου είναι η ολόφωτη τοποθεσία της αθανασίας
Δεν έχεις καμμία σχέση με φθορά και στάχτη
Η θυσία σου είναι η φωτεινή πορεία του ζωντανού πάνω στη γη των πεθαμένων.
Πολυτεχνείο – 1975»