Συνάντηση Ταξιάρχων Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο – Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο Χατζηβασιλείου

Στην Καβύλη του Έβρου πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου μια συνάντηση με έντονο συμβολισμό στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», Ταξίαρχος Αθανάσιος Φωτεινόγλου, υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Ταξίαρχο Bülent Barış, Διοικητή της 9ης Συνοριακής Ταξιαρχίας της Αδριανούπολης.

Η επίσκεψη εντάσσεται στον κύκλο των διμερών επαφών που επαναδραστηριοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακοπής, εξαιτίας της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στόχος των ΜΟΕ είναι η αποκλιμάκωση, η πρόληψη ατυχημάτων και η ενίσχυση της στρατιωτικής διαφάνειας μέσω μιας σειράς προγραμματισμένων δράσεων και αμοιβαίων επισκέψεων.

Η συνάντηση στον Έβρο έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επαφής που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του πρέσβη Χάρη Λαλάκου από ελληνικής πλευράς και του υφυπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι από τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ατμόσφαιρα ήταν θετική και οι δύο πλευρές συμφώνησαν η επόμενη συνάντηση να φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Τα ΜΟΕ αποτελούν έναν από τους τρεις άξονες της διαδικασίας επαναπροσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Βίλνιους, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιούλιο του 2023. Οι άλλοι δύο είναι ο Πολιτικός Διάλογος, υπό την πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και η «Θετική Ατζέντα» που χειρίζεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος του τριμερούς αυτού πλαισίου είναι να οικοδομηθούν σταδιακά σχέσεις λειτουργικής συνεργασίας, χωρίς να παραγνωρίζονται οι βαθιές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το φορμάτ των ΜΟΕ βασίζεται σε κατάλογο που καταρτίστηκε το 2010 και περιλαμβάνει από ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως η ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών ακαδημιών, έως κρίσιμες ρυθμίσεις αποτροπής σε περιόδους έντασης. Εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή, η επανεκκίνηση του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο εκλαμβάνεται ως μία προσπάθεια εμπέδωσης σταθερότητας και μείωσης των κινδύνων κλιμάκωσης στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Οι επαφές σε επίπεδο ταξιαρχιών λειτουργούν παράλληλα ως πρακτική δοκιμασία καλής θέλησης, με έμφαση στην καθημερινή επικοινωνία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης από τη βάση προς την κορυφή. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, διατηρούν ανοικτές γραμμές σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα σε ενδεχόμενη επιδείνωση του κλίματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή