Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σκάνδαλο Πάτση: «Ολη η Ελλάδα ήξερε τι έκανα» – Η διαγραφή με εντολή Μητσοτάκη, τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ και η οργή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Μοιραστείτε το

Ολόσωστη χαρακτήρισε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ανδρέας Πάτσης. Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Γρεβενών επιβεβαίωσε πως διαγράφηκε και από το κόμμα και σχολίασε για την απόφαση του πρωθυπουργού πως: «Οταν δίνει τις μάχες του σε πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, δεν μπορεί να αφήσει μια ατζέντα νοσηρού κλίματος που προσπαθεί να δημιουργήσει η αντιπολίτευση και ο κ. Πολάκης».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πάτσης χαρακτήρισε νόμιμες όλες του τις ενέργειες ενώ επανέλαβε πως όλα αυτά ήταν γνωστά από την πρώτη στιγμή λέγοντας πως και το κόμμα ήξερε ποιος είναι και τι δραστηριότητες έχει, όταν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια. «Δεν παρουσιάστηκα ξαφνικά. Νομίζετε πως ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στις τάξεις του; Ολη η Ελλάδα ήξερε» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφορικά με την εταιρεία του και τα δάνεια που αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς είπε πως: «Αγόρασα χαρτοφυλάκιο διαγραμμένων δανείων ύψους 60 εκατ μέσω εταιρίας με τίμημα 4 εκατ ευρώ με απόλυτα νόμιμο τρόπο». Ανέφερε πως ουσιαστικά αυτά τα δάνεια –καταναλωτικά και κάρτες– ήταν «χαμένα» για την τράπεζα ενώ αποκάλυψε πως η ίδια η Πειραιώς ζήτησε τη σύσταση της εταιρείας ενώ επίσης η ίδια τράπεζα προχώρησε στον δανεισμό της.

Αναφορικά με τα χρήματα από τα ΕΛΤΑ σημείωσε πως οι συνεργασίες ήταν από το 2020 ενώ είπε πως πριν από δέκα μήνες είχε γίνει ερώτηση στη Βουλή. «Γιατί δεν ανατρέχετε στο πόρισμα της Βουλής; Ήταν απαλλακτικό για εμένα. Δόθηκαν όλα τα στοιχεία» σημείωσε.

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ και του Υπερταμείου για την παραίτηση Κωνσταντόπουλου και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

Λίγη ώρα μετά, την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αμοιβές που έδωσαν τα ΕΛΤΑ στον βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Η υποβολή της παραίτησής του έγινε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγειλε τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γρεβενών για απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια μέσω ΕΛΤΑ.

Ως προς τα ΕΛΤΑ, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν ότι τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου, αλλά έχουν περάσει στην κυριότητα του Υπερταμείου εδώ και αρκετά χρόνια. Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp.

Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κ.λπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τον Ανδρέα Πάτση

Την ίδια ώρα, αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον διαγραφέντα πλέον από την ΚΟ της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του πρώην βουλευτή Γρεβενών», όπως αναφέρει. Επικαλείται το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) σύμφωνα με το οποίο «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Αναφέρεται επίσης στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

ΠΑΣΟΚ για την διαγραφή Πάτση: Η κυβέρνηση θα διαγράψει και τις διατάξεις που οδηγούν στην ασυδοσία των funds

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από τη ΝΔ ζητεί από την κυβέρνηση να διαγράψει και το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds. «Χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες τους» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως «οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά».

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών. Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ. Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία; Επιπλέον, οι εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς».

ΚΚΕ για υπόθεση Πάτση: «Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της»

Τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τα όσα προηγηθήκαν και αυτά που ακολούθησαν σχολιάζει το ΚΚΕ. «Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους”», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Μετά τον κ. Πάτση, ποιος θα απολύσει τον κ. Μητσοτάκη;

«Το ΜέΡΑ25 ήμασταν οι πρώτοι που από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο Ηρακλής, αυτή η ψευτοαγορά των κόκκινων δανείων μιλούσαμε για ΜητσοτάκηςΑ.Ε.», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την υπόθεση Πάτση. «Μιλήσαμε για διαπλοκή κυβερνητικών κύκλων και αυτής της χυδαίας αγοράς του ανθρώπινου πόνου, των σπιτιών, των μικρομάγαζων τα οποία κατέρρευσαν τα 13 χρόνια των μνημονίων», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα με την περίπτωση Πάτση, τι έχουμε; Τον Πρωθυπουργό που απολύει έναν από τα χαμηλότερα στελέχη του για μια συμμετοχή σε αυτό το αλισβερίσι. Τον κ. Μητσοτάκη που είναι υπεύθυνος γι’ αυτήν την αγορά του “Ηρακλή” μαζί με τον κοινωνικό του κύκλο ποιος θα τον απολύσει; Ο ελληνικός λαός πρέπει να το κάνει».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.