Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σειρά έχει η ιδιωτικοποίηση του νερού

Μοιραστείτε το

Θα πούμε και το νερό… νεράκι; Πάντως η κυβέρνηση θέλει να δώσει σε ιδιώτες και το νερό.

Από σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου –στην ουσία τρία νομοσχέδια– για τα νερά, την ενέργεια, τα απορρίμματα, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία κ.ά.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KZ6NK1FvR5c

Το πρώτο είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσω μιας ντρίπλας. Μέσω της διεύρυνσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία μετατρέπεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτήν πλέον θα ενταχθούν η εποπτεία και ο έλεγχος των υπηρεσιών νερού (ύδρευσης και αποχέτευσης) και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Μία υπηρεσία που είναι ήδη τραγικά υποστελεχωμένη.

Σε ό,τι αφορά στο νερό, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύνταγμα της χώρας και το ΣτΕ το αναγνωρίζουν ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει λοιπόν ουσιαστικά ξεκινήσει, εφόσον οι δύο μεγάλοι φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας δεν υπάγονται πλέον στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση και του αγροτικού νερού, για το οποίο δεν μιλάει και πολύς κόσμος, ενώ πρόκειται στην ουσία για το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.