Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2026

Ο Μητσοτάκης ανοίγει παράθυρο νέων παρεμβάσεων – Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν και «στοχευμένα προσωρινά μέτρα»

Στις Βρυξέλλες συνεδρίασαν οι 27 της ΕΕ έχοντας στο επίκεντρο την κρίση στη Μέση Ανατολή και την πίεση που ασκείται στις τιμές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα καύσιμα και την ενέργεια.

Ωστόσο, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού δίνει περιθώριο για μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, ειδικά εφόσον ενεργοποιηθεί «ρήτρα διαφυγής» από την πλευρά της Ε.Ε. ώστε να μην προσκρούσουν οι παροχές στην οροφή δαπανών που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Πρωτοβουλίες ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ για μείωση των αυξήσεων στην ενέργεια

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και, ενδεχομένως, στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε μία διατύπωση που, κατά την ελληνική πλευρά, ανοίγει την πόρτα για περισσότερη ευελιξία στη λήψη μέτρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, για την αντιμετώπιση της έκτακτης κρίσης, με την Αθήνα να παρουσιάζεται έτοιμη να την αξιοποιήσει. Λίγο αργότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «η Κομισιόν θα ενισχύσει περαιτέρω την ευελιξία των κρατικών ενισχύσεων για να αντισταθμίσουν τα κράτη-μέλη τις αυξήσεις του κόστους της πηγής ενέργειας», επιβεβαιώνοντας την εκκίνηση μιας διαδικασίας που, όπως περιγράφεται, ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές στοχεύσεις.

Ενέργεια σε κρίση: Η κυβέρνηση ετοιμάζει στοχευμένα μέτρα

Στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφεται επιφυλακτικότητα ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης πρόσθετων παρεμβάσεων, καθώς, όπως σημειώνεται, υπάρχουν πολλές άγνωστες μεταβλητές. «Η διάρκεια και το μέγεθος της διαταραχής θα καθορίσουν ποια εργαλειοθήκη θα χρησιμοποιήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσερχόμενος στο Eurosummit, όπου ενημέρωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης για τις δράσεις του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως χρειάζεται «αποφασιστικότητα, αίσθηση καθήκοντος και πάνω απ’ όλα η ταχύτητα. Δεν είναι ώρα για δισταγμούς. Είναι ώρα για αποφάσεις».

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει ανοικτό, καθώς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι «καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μια εργαλειοθήκη στοχευμένων προσωρινών μέτρων για την αντιμετώπιση των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων που προέκυψαν από την κρίση στη Μέση Ανατολή» και καλείται «να παρουσιάσει επειγόντως στοχευμένα μέτρα -για όλες τις συνιστώσες των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας- για συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αντιμετώπιση της υπερβολικής αστάθειας βραχυπρόθεσμα».

Η μείωση του ΕΦΚ δεν είναι άμεση προτεραιότητα

Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση φόρων που επηρεάζουν τις τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, καθώς προηγούνται άλλα μέτρα για την απορρόφηση των κραδασμών στην αγορά. Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει πιο ακριβής εικόνα για τις εξελίξεις, καθώς στη διεθνή αγορά καταγράφονται έντονες διακυμάνσεις.

«Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συγκρούσεις, τόσο πιο αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις για την παγκόσμια, για την ευρωπαϊκή, κατά συνέπεια και για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ, όπως αναφέρεται, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες ώστε να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, εφόσον διαρκέσουν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή