- Θρίαμβος των προεδρικών έναντι της Ομπρέλας
- Όλο το παρασκήνιο από τις εσωκομματικές εκλογές
- Πώς προέκυψαν οι φήμες για συνεργασία με τη ΝΔ
Η νέα μέρα φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ανανεωμένο και ο συσχετισμός των δυνάμεων στο εσωτερικό δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να προχωρήσει στον μετασχηματισμό και στη διεύρυνση του κόμματος.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτές τις μέρες κρίνεται το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαμφισβήτητα, ο αδέκαστος κριτής κάθε κόμματος είναι η εθνική κάλπη, όμως μέχρι τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαμορφώσει το ύφος, την πολιτική και τη φιλοσοφία με την οποία θα διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.
Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, η νέα μέρα φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ανανεωμένο και ο συσχετισμός των δυνάμεων στο εσωτερικό δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να προχωρήσει στον μετασχηματισμό και στη διεύρυνση του κόμματος. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά:
Μεγάλη η συμμετοχή
Τις προηγούμενες μέρες εκλέχθηκαν από τις Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα τα μέλη που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο από τις 14 ως τις 17 Απριλίου. Οι Σύνεδροι συνολικά θα είναι 5.000, οι οποίοι εκλέχθηκαν από μια διαδικασία με τριπλάσια συμμετοχή σε σχέση με το 2016. Από τα 61.000 εγγεγραμμένα μέλη, ψήφισαν πάνω από 40.000. Πριν πέντε χρόνια, ενόψει του δεύτερου συνεδρίου είχαν ψηφίσει 13.500 από τα τότε 24.000 μέλη.
Από την Κουμουνδούρου λένε πως ο αριθμός των μελών είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές εγγραφές ανθρώπων που όμως δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, αφού οι τελικοί κατάλογοι έκλεισαν στις 20 Μαρτίου.
Πάνω από 70% οι προεδρικοί
Σίγουρα είναι δύσκολο να καταγραφεί ακριβώς η ανθρωπογεωγραφία των 5.000 ανθρώπων που θα βρεθούν στο κλειστό του τάε κβο ντο, όμως τα πρώτα στοιχεία μιλούν για μεγάλη νίκη των προεδρικών, αφού φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 70% των Συνέδρων. Και όταν λέμε «προεδρικοί» εννοούμε τα μέλη που βρίσκονται κοντά στην Κίνηση Μελών, τη Γέφυρα, τους Πασοκογενείς, τη ΔΗΜΑΡ και τη ΡΕΝΕ, τις δυνάμεις δηλαδή που συνεργάζονται ενόψει Συνεδρίου.
Δεν είναι πλέον μυστικό, το γεγονός πως αυτή η συνεργασία έχει σίγουρα την …ευλογία του προεδρικού περιβάλλοντος, καθώς τα μέλη αυτών των τάσεων -παρά τις διαφορές τους- είναι υπέρ των προτάσεων Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση σε ανοιχτή διαδικασία. Προτάσεις, οι οποίες φαίνεται πως θα εγκριθούν στο Συνέδριο με άνετη πλειοψηφία.
Το παρασκήνιο
Ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα είναι η ενότητα. Άπαντες λένε πως κύριος στόχος τους είναι το καλό του κόμματος, όμως όπως αναμενόταν, μια τέτοια μεγάλη διαδικασία όπως η εκλογή Συνέδρων, είχε και εντάσεις. Κάποιοι μίλησαν για μηχανισμούς που προέτρεπαν τα μέλη να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο την τάση και όχι την ικανότητα ή την αξιοσύνη.
Εκτός Συνεδρίου έμεινε ο πρώην ΓΓ του υπ. Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ενώ οριακά εκλέχθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας. Πληροφορίες λένε πως μικρότερα από το αναμενόμενο ήταν τα ποσοστά των Τζανακόπουλου (Γραμματέας του κόμματος) και Ηλιόπουλου (εκπρόσωπος τύπου). Το θέμα είναι ότι η άτυπη μάχη προεδρικών και Ομπρέλας φουντώνει όσο πλησιάζουμε στο Συνέδριο, και σαφώς γεννιούνται ερωτηματικά για το μετά…
Το μεγάλο στοίχημα
Όπως είπαμε, τα εσωκομματικά αποτελέσματα φαίνεται πως δίνουν ισχυρή εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για να μετασχηματίσει ουσιαστικά το κόμμα και να το διευρύνει. Άλλωστε, όπως έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να απευθυνθεί και σε εκείνους που πίστεψαν αλλά τελικά απογοητεύθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Να μεγαλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να εκφράσει τον κόσμο από την άκρα Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και ταυτόχρονα να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της δεξιάς. Και όλα αυτά, χωρίς να αλλοιώσει το ριζοσπαστικό και προοδευτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαφωνία της Ομπρέλας
Μόλις εγκριθεί η πρόταση Τσίπρα από το Συνέδριο, οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνουν στις 15 Μαΐου. Όπως αποκαλύφθηκε στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, η διαδικασία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή προέδρου (δεν θα υπάρχει άλλη υποψηφιότητα πέραν του Αλέξη Τσίπρα) και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε 500 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Πού είναι όμως το ενδιαφέρον; Δικαίωμα να ψηφίσουν για πρόεδρο θα έχουν και όσοι θα εγγραφούν στο κόμμα τη μέρα των εκλογών. Κάτι σαν τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, τις οποίες αρκετά στελέχη της Ομπρέλας είχαν κριτικάρει, διότι ουσιαστικά μπορούσε ο καθένας που δήλωνε φίλος του κόμματος να ψηφίσει. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να γραφτεί κανονικά ως μέλος. Όπως και να χει, η διαφωνία των στελεχών της Ομπρέλας είναι δεδομένη, καταγεγραμμένη και αναμενόμενη…
Υπενθυμίζεται πως ο στόχος των 100.000 μελών δεν πιάστηκε ποτέ, αλλά οι εκλογές αναμφισβήτητα αποτελούν ένα δέλεαρ για να γραφτεί κάποιος στο κόμμα και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα μέλη…
Η νέα Κεντρική Επιτροπή
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα εκλέξει η βάση θα αποτελείται από 300 μέλη και θα γίνει ανά Περιφέρεια. Ο καταμερισμός των θέσεων έχει ως εξής:
α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη
β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη
γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη
δ) Ήπειρος: 10 μέλη
ε) Θεσσαλία: 12 μέλη
στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη
ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη
η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη
θ) Αττική: 150 μέλη
ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη
ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη
ιβ) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη
ιγ) Κρήτη: 16 μέλη
ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη
Σταμάτησε τις φήμες
Μία φράση του Αλέξη Τσίπρα σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε γεννήσει ψιθύρους: «Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη» είχε πει και κάποιοι είχαν ερμηνεύσει διαφορετικά αυτή τη δήλωση, θεωρώντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε ότι δυνητικά θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ χωρίς όμως τη συμμετοχή του νυν πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κρήτη TV, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ: «Οι διαφορές με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες… Εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, ενώ η ΝΔ νομίζει ότι μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτη, δεν έχει έγνοια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους για τη μεσαία τάξη. Δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τη ΝΔ και είναι υγιές αυτό».
Άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν το έκρυψαν πως επιθυμούν τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, ρίχνοντας το μπαλάκι σε ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Το τι θα γίνει βέβαια, θα το δείξει η κάλπη…