Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εντέχνως & Ατέχνως «Κρατήστε τα μουσεία και διώξτε τη Μενδώνη»

Μοιραστείτε το

Γράφει για την Κυριακάτικη Kontra News η ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Δημοσιογράφος, ΕΣΗΕΑ τ. Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ

Με την ιαχή: «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, κρατήστε τα μουσεία και διώξτε τη Μενδώνη», αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συμμετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αιτία, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη μετατροπή των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Βίαιη στις απωθήσεις, η Αστυνομία απαγόρευε την πρόσβαση στο Μουσείο. Την ίδια ώρα, στην αίθουσα του Βωμού, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η επίσημη παρουσίαση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη για την επέκταση και αναβάθμιση του ΕΑΜ.
Το ρεπορτάζ αναφέρει τα παραπάνω. Η λογική και το συναίσθημα, όμως, είναι απόλυτα στην Αλήθεια τους. Σε λίγες μόνον ημέρες είχαμε το παράδοξο και αδιανόητο για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η Αστυνομία έξω από το κτίριο του Τσίλερ που στεγάζει το Εθνικό Θέατρο παρατεταγμένη για να… το προστατέψει από τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους δάσκαλους και σπουδαστές των δραματικών σχολών, που αν χρειαζόταν θα πέθαιναν για να προστατέψουν το Εθνικό!!!

Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά στο μεγαλύτερο Μουσείο της χώρας, για να το προστατέψουν από τους… αρχαιολόγους. Τους επιστήμονες. δηλαδή, που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στην προστασία των αρχαιοτήτων!!! Και μόνο γι’ αυτές τις δυο αποτρόπαιες εικόνες, η 4ετια του Κυριάκου Μητσοτάκη και η θητεία της Λίνας Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να καταγραφούν στις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ως μαύρες! Θέλει αλήθεια καλοπληρωμένες σπουδές στο…. Harvard και τόνους πολιτικής ανευθυνότητας για να επιτύχει κανείς κάτι τέτοιο! Για να μη γράψω ηλιθιότητας, σε αυτή την εθνική μειοδοσία.

Γιατί το έγκλημα έχει διαπραχτεί. Και δεν είναι απλά ένα έγκλημα από λάθος ή από πρόθεση. Δεν είναι ούτε caso accidente, ούτε caso pensato. ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ και το διέπραξε στη Βουλή μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ. Δυστυχώς οι γαλαζό… μαυροι βουλευτές της δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η διακυβέρνηση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης ή του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο για μίμηση στην Ελλάδα του Κυκλαδικού, του Κλασσικού, του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Το επιεικώς απαράδεκτο νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς μόνο βουλευτές. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση το καταψήφισαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχε της ψηφοφορίας. Δημόσια και με σαφήνεια, όμως, τοποθετήθηκε εναντίον. Δεν υπάρχει δε ούτε ένα σωματείο εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού που να έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής των 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Αν, αγαπητέ αναγνώστη, βρίσκεις υπερβολικούς τους δικούς μου χαρακτηρισμούς, τότε μπορείς να διαβάσεις παρακάτω την τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα, του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πρίνστον, Άγγελου Χανιώτη, που έγραψε στο NEWS 24/7:
Σε όποιον ψηφίσει το νομοσχέδιο κωφεύοντας στην εμπεριστατωμένη κριτική των αρμόδιων
φορέων αξίζει ο στίχος του Σοφοκλή: «τυφλός τά τ ̓ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ ̓ ὄμματα εἶ».

«Από όλες τις άστοχες επιλογές του Υπουργείου Πολιτισμού κατά την τελευταία τετραετία – γράφει ο διακεκριμένος επιστήμονας- εκείνη με τις δυνάμει πιο καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες είναι η μετατροπή των πέντε σημαντικότερων μουσείων – Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου – από οργανικές μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ΝΠΙΔ.

Υποτίθεται ότι τα μουσεία θα απελευθερωθούν από τη γραφειοκρατία, θα εξασφαλίσουν δωρεές και χορηγίες και θα έχουν αυτονομία. Τα επιχειρήματα που έχουν παραθέσει οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δεν αντέχουν στην κριτική. Για την απαλλαγή από τη γραφειοκρατία αναγκαία είναι η νηφάλια εξέταση των αναγκών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η καλύτερη οργάνωσή της ως ερευνητικού φορέα και όχι η
αποκοπή πέντε μουσείων από τον κορμό της. Επιπόλαιοι είναι οι παραλληλισμοί με μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, που είναι ετερόκλητες συλλογές έργων τέχνης με προέλευση από άλλες χώρες.

Τα ελληνικά μουσεία είναι μουσεία πολιτισμού που διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του ελλαδικού χώρου από την προϊστορία ως το τέλος του Βυζαντίου.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας. Όσοι ονειρεύονται αύξηση εσόδων δεν κατανοούν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένο κυνήγι χορηγιών και κληροδοτημάτων που, μαζί με έσοδα από εισιτήρια και πωλητήρια, επιτρέπουν τη βιωσιμότητα ενός μουσείου. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, με υψηλό εισιτήριο, μεγάλη επισκεψιμότητα και πρόσβαση στους πλουσιότερους χορηγούς στον κόσμο, είχε το 2021 έλλειμμα 150 εκατ. δολαρίων και αποφάσισε να πουλήσει 219 αντικείμενα από τις συλλογές του. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι οι φαντασιώσεις του Υπουργείου.

Η διάταξη για τη διοίκηση των πέντε μουσείων τα παραδίδει σε προσωπικότητες που μπορεί να έχουν «συμβολή στον αντίστοιχο επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο αυτών», αλλά θα είναι άσχετες με την αρχαιολογία, τη μελέτη των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μουσειολογία».
Με τέτοια προδοσία τώρα, ποιος θα θυμηθεί τον Ποιητή;;; «Τα αγάλματα είναι στο μουσείο. Σε κυνηγούν, πως δεν το βλέπεις… Γιατί τα αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια. Είμαστε εμείς Τα αγάλματα λυγίζουν αλαφριά. Καληνύχτα.» (Γ. Σεφέρη «Κίχλη»)

ΚΟΝΤΡΑ

«ΕΣΤΙ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ’ ΟΡΑ»

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΌΤΗΤΑΣ, Μένανδρος, γνωστός και για τις θεατρικές
κωμωδίες του έδωσε τον καλύτερο ορισμό για τη Δικαιοσύνη στον αντίποδα εκείνου που
την απεικονίζει, τυφλή με τα μάτια δεμένα. Υπάρχει το μάτι της Δικαιοσύνης που βλέπει τα πάντα. Άσχετα αν σε μετέπειτα χρόνους, μέσα από τη φράση του αυτή δόθηκε σχήμα στα οντολογικά επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού. Προσωπικά προτιμώ τη φράση που μου έλεγε σε δύσκολες στιγμές η συγχωρεμένη η μάνα μου: Το Άδικο δεν ευλογείται παιδί μου. Κι αυτό θα ήθελα να πω, με μια μεγάλη αγκαλιά, στην γυναίκα που στάθηκε
όρθια σε τόσες άδικες επιθέσεις και τέτοιο αδυσώπητο κατατρεγμό.

Την Ελένη Τουλουπάκη, που μας κάνει υπερήφανους γιατί στο πρόσωπο της είδαμε την Ελλάδα που αντιστέκεται, την Ελλάδα που επιμένει! Τα γράφω γιατί η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου κα Όλγα Σμυρλή εισηγήθηκε την απαλλαγή τόσο της Ελένης Τουλουπάκη, όσο και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η εισαγγελέας τόνισε ότι «δεν πρόεκυψε πρόθεση της να μη θέσει τη δικογραφία Κουρουμπλή στη κρίση της Βουλής» και πρότεινε την απαλλαγή της, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και την απαλλαγή του τέως υπουργού, για ηθι-
κή αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

Δεν θα ευοδωθούν, ως φαίνεται, οι… σκληρές προσπάθειες πετσωμένων δημοσιογρά-
φων και δεν θα πραγματοποιηθούν οι κρυφοί πόθοι του Μαξίμου και της Πειραιώς να πάνε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκλογές, με καταδίκες για την υπόθεση Novartis,που θα έδειχναν… ΣΥΡΙΖΑ και σκευωρία. Όπως εξελίχτηκε η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο και με την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, θα υπάρξει και αθωωτική απόφαση.

«Δικάζετε το απομεινάρι της αληθινήςκαι μοναδικής σκευωρίας» ανέφερε στην
πραγματικά εμπνευσμένη υπερασπιστική αγόρευση του ο Γιάννης Μαντζουράνης. Καλύτερα δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς! Αυτό είναι αυτή η δίκη. Το ράκος μιας σκευωρίας που στήθηκε από τη ΝΔ προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της, όπως και του ΠΑΣΟΚ για τις λαμογιές του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ.

Σκευωρία, που όπως τόνισε στην αγόρευση του ο Συνήγορος Υπεράσπισης « στήθηκε από ένα ολόκληρο σύστημα με τη βοήθεια πρόθυμων εισαγγελικών λειτουργών και στόχο είχε όχι μόνο την κα Τουλουπάκη αλλά και πλήθος άλλων έντιμων συναδέλφων, που υπηρέτησαν την κρίσιμη περίοδο σε θέσεις κλειδιά με αποκλειστικό σκοπό να δοθεί η ψευδής εντύπωση ότι όλοι τους εκείνη της περίοδο δρούσαν κατά παραγγελία της τότε πολιτικής ηγεσίας έχοντας προδώσει τον όρκο τους».

Σύμφωνα με τον έγκριτο ποινικολόγο, «επί τρία έτη βουλευτές, υπουργοί, ακόμη και ο πρωθυπουργός, δημοσιογράφοι αλλά και οι ελάχιστοι μάρτυρες εισαγγελικοί λειτουργοί που στήριξαν τις κατηγορίες, ουρλιάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στα ΜΜΕ ότι στους κόλπους της δικαιοσύνης δρούσε παραδικαστικό κύκλωμα αποκαλώντας ακόμη και από βήματος της Βουλής τόσο την κ. Τουλουπάκη όσο και συναδέλφους της εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, ήδη, το βούλευμα, με βάση το οποίο δικάζονται οι κατηγορούμενοι, «έχει δώσει τις δέουσες απαντήσεις στις άθλιες και συνάμα απίθανες κατηγορίες, που αφορούσαν όχι μόνο την υπόθεση Novartis αλλά και την υπόθεση Μιωνή, στην οποία επίσης έγινε προσπάθεια να εμπλακούν εισαγγελικοί λειτουργοί ευτυχώς χωρίς επιτυχία». Ζητώντας την αποκατάσταση του κύρους της ελληνικής Δικαιοσύνης που επλήγη εξαιτίας της σκευωρίας αυτής, ουσιαστικά ζήτησε να ξαναδοθεί η θεσμική ασφάλεια που έχουν ανάγκη οι εισαγγελείς και δικαστές. στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η δικαίωση της Ελένης Τουλουπάκη θα ανοίξει νέους ορίζοντες. Κι όχι μόνο για την
θεσμική λειτουργία της; Δικαιοσύνες, αλλά και για την τιμωρία των πραγματικών ενόχων, της πραγματικής συμμορίας του σκανδάλου NOVARTIS.Και αναφέρομαι μόνο στην εισαγγελέα, γιατί εκείνη είναι δικαστική λειτουργός, ενώ ο κος Παπαγγελόπουλος, που κατά πάσα πιθανότητα όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα έχει αθωωθεί μαζί της, είναι πολιτικός. Υπάρχει διαφορά.

Από το μείζον ζήτημα λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως, αφού παραβιάσθηκε κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, όπως το έθεσε ο κος Ματζουράνης, επιλέγω να κλείσω την σημερινή ΚΟΝΤΡΑ με μια χαρακτηριστική και μεστή νοήματος
φράση της αγόρευσής του. Απευθυνόμενος στους Ανώτατους Δικαστές είπε «Να Θέσετε αμετάκλητα τα πρόσωπα και πράγματα στη σωστή θέση τους. Η Δικαιοσύνη στους δικαστές, η Πολιτική στους πολιτικούς, η Ενημέρωση στους δημοσιογράφους και η Αλήθεια σε όλους». ΕΙΘΕ!!

Έτοιμοι για το Διαφορετικό; KONTRA Πρόταση

ΕΊΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΜΑΣ για το κύμα πολυπολιτισμικότητας που μπολιάζει την ελληνική κοινωνία, κυρίως από τη δεκαετία του ’90 μέχρι τις μέρες μας;;; Είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε και να υποστηρίξουμε το διαφορετικό;;; Να ζήσουμε να εργαστούμε να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε από αυτό;;; Αναφέρομαι στο θέμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που αποτελεί την ΚΟΝΤΡΑ Πρότασή μας σήμερα.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ» είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 19.00, στον φιλόξενο χώρο συνάντησης, τέχνης και δημιουργίας Booze Cooperativa στο νεοκλασικό της οδού Κολοκοτρώνη 57, στο κέντρο της Αθήνας. Συγγραφέας είναι ο Μιχάλης Καραγιάννης, Εκπαιδευτικός – Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το Κεντρί», και ενδιαφέρον θέμα του είναι η υποδοχή της ετερότητας στο ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι με μεγάλη γνώση, εμπειρία και καταξίωση στο πεδίο, θα αναδείξουν με θεωρητικές, πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις, τη σύγχρονη διάσταση της μετανάστευσης και προσφυγιάς και το πολλαπλό περιεχόμενο της κοινωνικής ένταξης μέσω της εκπαίδευσης σε κοινωνίες που μετασχηματίζονται πολυπολιτισμικά.

Θα μιλήσουν: Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Υπουργός Παιδείας. Βασιλική Κατριβάνου, Συντονίστρια Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Δήμητρα Νούση, Συγγραφέας, Γενική Διευθύντρια Διοίκησης Δήμου Αθηναίων.

Θα συντονίσει: JeanDidierTotow, Πρόεδρος της Κονγκολέζικης Κοινότητας στην Ελλάδα.
«Η φτώχεια, ο πόλεμος, οι διώξεις, η κλιματική αλλαγή, έχουν δημιουργήσει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ένα τεράστιο κύμα μετακίνησης πληθυσμών, είτε ως μετανάστευση, είτε ως προσφυγιά. Οι κοινωνίες έχουν γίνει βαθιά πολυπολιτισμικές. Η εκπαίδευση ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κοινωνίας και της πολιτείας, αντιμετωπίζει μία τ ε ρ ά σ τ ι α
και διαρκή πρόκληση: να διαχειριστεί, να υποστηρίξει και να ενσωματώσει το διαφορετικό».

Όπως λέει ο Συγγραφέας: Με ενσυναίσθηση στο δράμα τους, πρέπει να βάλουμε στο επί-
κεντρο τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων, να σταθούμε δίπλα τους και με εργαλείο την εκπαίδευση, να συμβάλουμε στην ομαλή και αποτελεσματική ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία.

Προηγούμενο άρθροΥφαρπαγή ψήφων
Επόμενο άρθροΔυσαρέσκεια

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.