Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της στέλνει ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή».
Ο κ. Χατζηβασιλείου επισημαίνει την πολύπλευρη σημασία της απόφασης για τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Κυκλάδες, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί ένα συνεκτικό σχέδιο, με συνέπεια και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.
Όπως γράφει, «τα νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες συνιστούν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει ελληνική Κυβέρνηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εδώ και δεκαετίες».
Παράλληλα τονίζει πως «η αλήθεια είναι απλή: η Ελλάδα, ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας, ούτε αιφνιδιάζεται ούτε υποχωρεί. Η Ελλάδα σχεδιάζει, εφαρμόζει και υλοποιεί. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα θαλάσσια πάρκα. Ισχύει για το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών».
Κλείνοντας ο κ. Χατζηβασιλείου επισημαίνει πως η στρατηγική της Ελλάδας είναι σταθερή και πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτά τα χρόνια, πετύχαμε πολλά: επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, υπεγράφησαν νόμιμες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενισχύθηκαν υποδειγματικά οι Ένοπλες Δυνάμεις».
Αναλυτικά το άρθρο του Τάσου Χατζηβασιλείου στην εφημερίδα Απογευματινή:
Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της
Τα νέα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες συνιστούν μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει λάβει ελληνική Κυβέρνηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό μέτρο που καθιστά τη χώρα πρωτοπόρο στη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου στη Μεσόγειο. Και, μάλιστα, υλοποιείται μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, εξασφαλίζονται πλήρως όχι μόνον οι γεωπολιτικές, αλλά και οι γεωοικονομικές προϋποθέσεις αειφόρου ανάπτυξης.
Επιπλέον, τα νέα θαλάσσια πάρκα είναι στην πράξη μια ξεκάθαρη εφαρμογή των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία μας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και κορώνες πατριδοκαπηλίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί ένα συνεκτικό σχέδιο, με συνέπεια και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Τα πάρκα χαράχθηκαν με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια, στέλνοντας διπλό μήνυμα: ότι η Ελλάδα προστατεύει ενεργά τον θαλάσσιο πλούτο της και ότι ενισχύει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην περιοχή. Οι τουρκικές αντιδράσεις αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όσους εντός συνόρων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δήθεν εφαρμόζει υποχωρητική πολιτική.
Η αλήθεια είναι απλή: η Ελλάδα, ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας, ούτε αιφνιδιάζεται ούτε υποχωρεί. Η Ελλάδα σχεδιάζει, εφαρμόζει και υλοποιεί. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα θαλάσσια πάρκα. Ισχύει για το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχει επιλέξει να ασκεί ενεργητική πολιτική με αποτελέσματα. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, απορρίπτοντας κάθε λογική ακινησίας. Στις αντιδράσεις των γειτόνων μας, ξεκαθαρίζουμε ότι το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως σαφές. Ρυθμίζεται από τις διεθνείς Συνθήκες και δεν αφήνει περιθώριο για «γκρίζες ζώνες». Δεν αποδεχόμαστε τέτοιες θεωρίες, δεν τις συζητάμε. Όπως δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας -τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Και σταθερά επιθυμούμε τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με την Άγκυρα, με στόχο να επιλύσουμε αυτή την εκκρεμότητα.
Η ίδια υπευθυνότητα χαρακτηρίζει και τη στάση μας απέναντι στη Λιβύη. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η αίολη επιστολή της Τρίπολης στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης είναι έγγραφα νομικά ανυπόστατα. Για κάθε σοβαρό μελετητή του διεθνούς δικαίου, κινούνται στα όρια της γραφικότητας. Ειδικά η προσπάθεια της Λιβύης να αποθαρρύνει τις ενεργειακές εταιρείες από το να επενδύσουν νότια της Κρήτης συνιστά ευθεία υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας της Μεσογείου. Και εδώ η στάση μας είναι ξεκάθαρη: αν η Λιβύη επιθυμεί να προσεγγίσει την Ευρώπη, τότε αυτή η πορεία περνά υποχρεωτικά μέσα από την Ελλάδα. Η απάντηση, όμως, δίνεται και επί του πεδίου. Αν υπήρχε η παραμικρή παρατυπία στον ελληνικό σχεδιασμό, οι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Chevron, δεν θα συζητούσαν καν τη συμμετοχή τους στις έρευνες στην Κρήτη.
Η στρατηγική της Ελλάδας είναι σταθερή και πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά τα χρόνια, πετύχαμε πολλά: επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, υπεγράφησαν νόμιμες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενισχύθηκαν υποδειγματικά οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτά είναι μηνύματα αποφασιστικότητας, όχι επικοινωνιακά τρικ. Αυτά πράττει η Ελλάδα του 21ου αιώνα, μια χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην πράξη.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης