Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τώρα ξέρουν τι εστί Άγκυρα

Μοιραστείτε το

Χρόνια τώρα οι Σκανδιναβοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όταν η Ελλάδα διαμαρτύρεται για την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ ή μαζί με την Κύπρο εντός της ΕΕ. Ειδικά η Φινλανδία που έχει αναπτύξει και συνεργασία στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας με την Τουρκία.

Τώρα ήρθε η ώρα να δουν τι ακριβώς σημαίνει Άγκυρα και τουρκική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία μπλόκαρε και επισήμως το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης και με το παραπάνω, άλλωστε και σε στρατιωτικό επίπεδο συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Όμως για την ένταξή τους χρειάζεται ομοφωνία, η ψήφος και των 30 μελών.

Η κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να οδηγήσει σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ήδη διέρρευσε από την τουρκική πλευρά ένας «δεκάλογος» όρων για την άρση του βέτο. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση ξεκίνησε όμως από την… Ουάσινγκτον, την οποία επισκέπτεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκεί θα φανεί τι ακριβώς παζαρεύει η Άγκυρα, τι ζητά για να άρει και το βέτο.

Τυπικά τουλάχιστον οι 10 όροι που θέτει η Άγκυρα αφορούν τους Κούρδους και την δράση κουρδικών οργανώσεων στην Σουηδία και την Φινλανδία, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.