Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το ανάποδο 2023

Μοιραστείτε το

Σε κάποιες ιστοσελίδες, όπως το pronews.gr, έγινε η υπενθύμιση του «σεισμού» του 1986, ως το «ανάποδο» ή «ανάστροφο» του 2023, ειδικά σε σχέση με τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, θέμα που πραγματευτήκαμε στο προηγούμενο κείμενό μας, να επισημάνουμε τα εξής:

Σε επίπεδο κομματικής ταύτισης και καταγραφής, όντως ο προχθεσινός σεισμός συνιστά μια επανάληψη του 1986 απ’ την ανάποδη. Με κάποιες όμως διαφορές.

Το 1986 το ΠΑΣΟΚ, ως ο «ηγεμόνας» του προοδευτικού χώρου, έλεγχε και τους τρεις μεγάλους δήμους, με στελέχη (Δημήτρης Μπέης, Γιάννης Παπασπύρου, Θεοχάρης Μαναβής, που επρόσκειντο σ’ αυτό. Μάλιστα, ο τότε δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Παπασπύρου είχε διατελέσει από το 1974 βουλευτής του Κινήματος και υφυπουργός Εμπορίου, στην πρώτη «κυβέρνηση της Αλλαγής».
Με την ευκαιρία, να μην ξεχάσουμε ότι αύριο είναι η επέτειος της μεγάλης νίκης του ΠΑΣΟΚ, της 18ης Οκτωβρίου 1981, που αποτέλεσε τη μεγάλη τομή, στη νεότερη πολιτική ζωή. Αλλά περί αυτού, σε άλλη ευκαιρία.

Συνεχίζοντας, να προσθέσουμε ότι ο Δημήτρης Μπέης ακολούθησε την αντίθετη πορεία, στη δεκαετία του ’90, εκλεγόμενος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί ψηλά δε που βρίσκεται, θα πρέπει να νιώθει περήφανος που η κόρη του Ρωξάνη, ακολουθώντας τα χνάρια του, εκλέχθηκε πρώτη σε σταυρούς, με το ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα, στην πρωτεύουσα. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, το όνομά της, ως πιθανής υποψήφιας δημάρχου. Για φανταστείτε…

Αντίστοιχα, ο Θεοχάρης Μαναβής, προερχόμενος από το παραδοσιακό κέντρο, είχε ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Η ανατροπή του 1986 επομένως ήταν ολική, με πολύ πιο έντονο και άμεσο πολιτικό μήνυμα, αφού, όπως ήδη έχει αναφερθεί, η τότε ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε επενδύσει πολιτικά, δίνοντας το χρίσμα σε τρία κορυφαία της στελέχη, που μεταπήδησαν από την κεντρική πολιτική σκηνή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπου και επέστρεψαν και οι τρεις, λιγότερο από τρία χρόνια, από τις μεγάλες τους νίκες. Ο Μιλτιάδης Έβερτ μάλιστα έγινε στην πορεία και αρχηγός της ΝΔ, ενώ και οι τρεις (Έβερτ, Ανδριανόπουλος, Κούβελας), διετέλεσαν και υπουργοί, στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ οι δυο πρώτοι είχαν και πρότερη κυβερνητική εμπειρία, στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γεωργίου Ράλλη.

Προφανώς, αυτή η συμπεριφορά, μιας ευκαιριακής και υποταγμένης σε κομματικές σκοπιμότητες συμπεριφοράς, δεν αποτελεί θετικό προηγούμενο για τους προχθεσινούς νικητές και δε νομίζουμε ότι θα επαναληφθεί.

Όσο για τον Κώστα Μπακογιάννη, δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του, Ντόρας Μπακογιάννη και του Νικήτα Κακλαμάνη, που μετά σύντομο πέρασμα από το δήμο της Αθήνας, έγιναν βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.