Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Wall Street: Γύρισε ανοδικά, επιμένει η ανησυχία για τις τράπεζες

Μοιραστείτε το

H FED δεν θα ανεβάσει επιτόκια τον Μάρτιο, λέει τώρα η Goldman Sachs – Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη – Συγκράτησε στο τέλος την μεγάλη πτώση  το ελληνικό χρηματιστήριο
Παρά την αρχική νευρικότητα, η Wall Street συνεχίζει ανοδικά – και οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνταν ανοδικά στις 17.50 ώρα Ελλάδος. Μάλιστα, ο Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 0,64%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ανεβασμένος κατά 1,60%, με κέρδος 167 μονάδων. Ωστόσο,  παραμένει η ανησυχία για τις τράπεζες  παρότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων της Silicon Valley διασφαλίστηκαν μετά από την κρατική παρέμβαση.  Όπως αναφέρει το Markets Insider, οι μετοχές κάποιων αμεριθκανικών περιφερειακών τραπεζών  «ταλαιπωρούνται» στη σημερινή συνεδρίαση.

Νωρίτερα,1 η Goldman Sachs  «πόνταρε» στο ότι η FED θα αποφύγει μία νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Μάρτιο, στον απόηχο της κατάρρευσης της τράπεζας της Silicon Valley – όπου οι τεχνολογικές εταιρείες διατηρούν καταθέσεις ύψους 160 δισ. δολαρίων. Όπως είναι γνωστό, η πολιτικής της αύξησης των επιτοκίων  που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, προκαλεί άνοδο των ομολόγων δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες, που έχουν «φορτωθεί» με ομόλογα ήδη από την εποχή της πανδημίας.

Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές – που ασφαλώς μείωσαν την ανησυχία των επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νευρικότητα για τις τράπεζες είχε ρίξει τις μεσημεριανές ώρες (Ελλάδας) το πετρέλαιο πάνω από 3% , αλλά στη συνέχεια  η κατάσταση στην αγορά εξομαλύνθηκε.

«Κράτησε» το ελληνικό χρηματιστήριο

Πήρε το «σήμα» από την Wall Street το ελληνικό χρηματιστήριο και περιόρισε αρκετά τις «ζημιές» προς το τέλος της συνεδρίασης. Η Πειραιώς και η ΕΤΕ κατέγραψαν κέρδη – μάλιστα η Εθνική εμφάνισε διακύμανση σχεδόν 10% ενδοσυνεδριακά – ενώ Alpha και Eurobank είχαν οριακές απώλειες. Σημειώνεται ότι υπήρξαν αρκετές ανεκτέλεστες αγορές στον τραπεζικό κλάδο.

Μεγάλες ζημιές στην Ευρώπη

Ο φόβος της μετάδοσης και στην Ευρώπη μίας τραπεζικής κρίσης καθοδηγούμενης από την άνοδο των επιτοκίων και των ομολόγων, «σπρώχνει»  χαμηλότερα την γερμανική και τη γαλλική αγορά, που εμφάνιζαν στις 18.40 ώρα Ελλάδας απώλειες άνω του 2%. Ωστόσο, πριν από την αντίδραση της Wall Street, οι απώλειες είχαν ξεπεράσει το 3%.

Σημειώνεται ότι στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία  διαβεβαιώνουν  ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της «αμερικανικής κρίσης» στην Ευρώπη – ωστόσο οι επανδυτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.