Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ για τους εκδρομείς – Σε ποιες περιοχές έχουν εκτοξευτεί οι τιμές

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές

Μοιραστείτε το

Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ θα κάνουν οι εκδρομείς ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές και σε αρκετά νησιά να δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο καθώς η τιμή του λίτρου θα είναι πάνω από 2 ευρώ.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου, στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού Open, κάθε Πάσχα, παρουσιάζεται παραδοσιακά υψηλή ζήτηση στη βενζίνη, γεγονός που οδηγεί και σε άνοδο της αντλίας.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η τιμή έπρεπε να είναι χαμηλότερη με βάση της της πτωτικής πορείας του μπρεντ τον τελευταίο μήνα, αλλά αυτό δεν φαίνεται στην αγορά. «Βέβαια, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 70 λεπτά το λίτρο και τον ΦΠΑ στα 24% κάτω από 1,50 € δεν θα δούμε εύκολα την τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα όσο και να πάει το πετρέλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας για τις ημέρες του Πάσχα: «Aν ξεπεράσει τα 80 δολάρια η τιμή του μπρεντ ασφαλώς και θα δούμε και σε αστικές περιοχές την τιμή της βενζίνης αμόλυβδης πάνω από 2 €. Γιατί στα νησιά είναι ήδη πάνω από 2 € και ενδεχομένως  να αυξηθεί κι΄ άλλο. Είναι πολύ ρευστά τα πράγματα».

Σε ποιες περιοχές έχουν εκτοξευτεί οι τιμές

Οι αναλυτές αδυνατούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των καυσίμων και ειδικά της βενζίνης. Το μόνο βέβαιο είναι πως η έξοδος του Πάσχα θα στοιχίσει ακριβά στους εκδρομείς. Στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η αμόλυβδη πωλείται κοντά στα 2 €, ενώ σε κάποιες περιοχές το έχει ξεπεράσει ήδη.

Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα η βενζίνη 95 Οκτανίων πωλείται για 2,059 € το λίτρο, στην Ευρυτανία για 2,012 €, στη Λευκάδα στα 2,004 € και στις Κυκλάδες για 2,149 €. Στις πανάκριβες περιοχές περιλαμβάνονται η Φωκίδα (1,973 €), η Αιτωλοακαρνανία (1,953 €), οι νομοί της Κρήτης και η Κεφαλονιά (1,995 €).

Βέβαια, υπάρχουν και νομοί που η βενζίνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 1,9 € το λίτρο, όπως η Θεσσαλονίκη (1,880 €), η Ημαθία (1,884 €), η Αττική (1,888 €), η Ξάνθη (1,898 €) και η Χίος (1,898 €).

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές

Οι τιμές διαμορφώνονται κατά βάση από την υψηλή φορολογία, την τιμολόγηση του διυλιστηρίου, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τις διεθνείς τιμές, αλλά και τις χρηματιστηριακές τιμές Platts της Μεσογείου.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως:

  • Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ
  • Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών
  • Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών
  • Φ.Π.Α.
  • Όλα αυτά, ανεβάζουν κατά περίπου 59% την τελική τιμή. Μαζί με το κόστος μεταφοράς των καυσίμων και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι και τα λοιπά κόστη αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της τιμής του λίτρου. Το υπόλοιπο 35%, είναι η «καθαρή» αξία του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.