Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε Λιβανέζους αξιωματούχους και εταιρείες που συνδέονται με την Χεζμπολάχ
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μέσω του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων που στοχεύει σε Λιβανέζους αξιωματούχους και εταιρείες συνδεδεμένες με την οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι κυρώσεις αυτές προωθούνται με στόχο την ενίσχυση της πίεσης στη χρηματοδοτική υποδομή της Χεζμπολάχ, η οποία δραστηριοποιείται όχι μόνο στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία, το Ιράκ και το Ομάν.
Στοχευμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι και οι σχέσεις τους με τη Χεζμπολάχ
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές φιγούρες συμπεριλαμβάνεται στις νέες κυρώσεις: ο Σουλεϊμάν Φραντζιέ, πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Μαράντα. Ο Φραντζιέ κατηγορείται ότι ενίσχυσε την επιρροή της Χεζμπολάχ στους πολιτικούς και ασφαλιστικούς φορείς του Λιβάνου. Σύμφωνα με αναφορές του Υπουργείου, χρησιμοποίησε τη συμμαχία του με τη Χεζμπολάχ προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές του επιδιώξεις, λαμβάνοντας οικονομική στήριξη από την οργάνωση για να αποδυναμώσει ανεξάρτητους και μεταρρυθμιστές βουλευτές.
Ο Μαχμούντ Κομάτι, αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, αναφέρεται επίσης στις κυρώσεις και κατηγορείται ότι συντόνισε τη μεταφορά χρημάτων από το Ιράν στο Λίβανο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ. Οι εν λόγω κυρώσεις περιλαμβάνουν επίσης επιχειρηματίες και εταιρείες που αποτελούν μέρος ενός εκτενούς δικτύου υποστήριξης της οργάνωσης.
Κυρώσεις κατά επιχειρηματιών και εταιρειών συνδεδεμένων με τη Χεζμπολάχ
Ακόμα ένα σημαντικό μέρος των κυρώσεων εστιάζει στον λιβανέζο επιχειρηματία Αλάα Χασάν Χαμίγια, του οποίου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνδέονται άμεσα με τη Χεζμπολάχ. Το Υπουργείο ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί ήδη από τον Μάρτιο, στοχεύοντας πλέον και άλλες εταιρείες και άτομα που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω δράσεων όπως η συγκέντρωση χρημάτων, η διαχείριση συμβολαίων και η λειτουργία εταιρειών-βιτρίνα.
Ο Χαμίγια και ο συνεργάτης του Μπαχάα Χάσεμ κατέχουν την εταιρεία Globe Technology Providers SARL, η οποία λειτουργεί ως επικοινωνιακός βραχίονας της συριακής εταιρείας Al-Ahd, επίσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ. Ο οικονομικός αξιωματούχος της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπαζάλ, φέρεται να έχει υπογράψει συμβόλαια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων με το παλαιό συριακό καθεστώς.
Αντίκτυποι των κυρώσεων και το μέλλον της Χεζμπολάχ
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέισεντ τόνισε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αφοπλιστεί για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές και ευημερούν μέλλον για το Λίβανο. Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να πλήξουν τα οικονομικά δίκτυα που στηρίζουν την οργάνωση. Σύμφωνα με τις κυρώσεις, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπό αμερικανική δικαιοδοσία προσώπων και οντοτήτων και απαγορεύονται οι συναλλαγές με αμερικανικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, οι ξένες τράπεζες που διατηρούν συνεργασίες με τα στοχοθετημένα άτομα κινδυνεύουν με δευτερογενείς κυρώσεις, γεγονός που προσθέτει μια ακόμα διάσταση στο θέμα των κυρώσεων και των επιπτώσεών τους στη χρηματοοικονομική στήριξη της Χεζμπολάχ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης