Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στα πρόθυρα λιμού η Σομαλία λόγω ξηρασίας

Μοιραστείτε το

Η ανθρωπιστική απάντηση στη Σομαλία, όπου μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία αφήνει να πλανάται η απειλη του λιμού, «έχει ενταθεί», αλλά η κατάσταση παραμένει «σοβαρή», εκτίμησε σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη χώρα Τζέιμς Σγουαν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η φτωχή και ασταθής χώρα στο Κέρας της Αφρικής βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, ενδέχεται να κηρυχθεί λιμός «μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου», είχε τονίσει ο Γκρίφιθς, «στην τελευταία προειδοποίηση» πριν την καταστροφή.

ΟΗΕ: Ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 7,8 εκατ. άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Από αυτούς οι 213.000 είναι αντιμέτωποι με μεγάλο κίνδυνο λιμού. Ήδη περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια, υπογράμμισε ο Σγουαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές του καλοκαιριού», κυρίως χάρη «στις ιδιαίτερα σημαντικές επιπλέον δωρεές (…) της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων», επεσήμανε.

«Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των πόρων και την εντατικοποίηση της αντίδρασης, τα νέα είναι μάλλον θετικά. Όμως παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία, εξαιτίας της επίμονης ξηρασίας και του σχετικά ευάλωτου πληθυσμού σε πολλές περιοχές, (…) οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι», εξήγησε ο Σγουαν.

Ιστορικών διαστάσεων η ξηρασία στη Σομαλία

Η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών –από το 2020– χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις. Εξάλλου και η φετινή εποχή προμηνύεται ξηρή, με αποτέλεσμα να έχουν αποδεκατιστεί τα ζώα εκτροφής και να έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες.

Από τον Ιανουάριο του 2021, 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας νερό και τροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες Τρίτη, αφού επέστρεψε από επίσκεψή του στη Σομαλία και τη βορειοανατολική Κένυα που επίσης πλήττεται από ξηρασία, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι ζήτησε από τους διεθνείς δωρητές «να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».

«Μέρος του λιμού περιορίστηκε, αλλά αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που μπορεί να σταματήσει. Αν σταματήσει τώρα, θα επιστρέψουμε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με ανθρώπους που πεθαίνουν, κυρίως παιδιά, σε μεγάλους αριθμούς», υπογράμμισε από το Ναϊρόμπι.

Ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω, στα 2,26 δισεκ. δολάρια, τους πόρους που ζήτησε για τη Σομαλία. Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 46,7% του ποσού, σύμφωνα με τον Ελ Κίντιρ Ντάλουμ, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη χώρα.

«Για πρώτη φορά υπάρχουν δύσβατες περιοχές στις οποίες είμαστε παρόντες, όπου μπορούμε να πάμε, πληθυσμοί η πρόσβαση στους οποίους είναι δύσκολη στους οποίους έχουμε φτάσει», υπογράμμισε. Αλλά «η κατάσταση παραμένει καταστροφική», σημείωσε.

Η Σομαλία αντιμετώπισε λιμό και το 2011. Τότε πέθαναν 260.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.