Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Qatar Gate: Ποιο είναι το νέο πρόσωπο που μπαίνει στο επίκεντρο των ερευνών

Μοιραστείτε το

Νέα πρόσωπα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνών στο σκάνδαλο του Qatar Gate, καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις μετά και την απόφαση για παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Όπως αναφέρει το Politico, στο επίκεντρο της έρευνας της βελγικής αστυνομίας μπαίνει πλέον και ένα ακόμη πρόσωπο, ο Έλνταρ Μαμέντοφ, σύμβουλος της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κεντροαριστερή ομάδα S&D τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον παρέπεμψε στις βελγικές αρχές στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για φερόμενη ξένη παρέμβαση στις Βρυξέλλες, ανέφεραν στο Politico άτομα με γνώση του θέματος.

Η ομάδα S&D σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ένας από τους αξιωματούχους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «μετά από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές αρχές». Ωστόσο, η ομάδα δεν κατονόμασε τον αξιωματούχο της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αξιωματούχος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα είναι ο Μαμέντοφ, Λετονός υπήκοος και σύμβουλος της S&D στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση για πάνω από μια δεκαετία και ο οποίος έχει εργαστεί σε θέματα Μέσης Ανατολής. Η ιστοσελίδα του στον ιστότοπο της S&D έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η εσωτερική έρευνα του S&D έρχεται καθώς το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου που επικεντρώνεται στο αν το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατέσχεσε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Το Politico επικοινώνησε με τον Μαμέντοφ και τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν είχε τεθεί σε αναστολή. Απάντησε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», θα προτιμούσε να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το βιογραφικό του σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Responsible Statecraft, στον οποίο έχει συνεισφέρει πάνω από 50 άρθρα γνώμης από το 2020, είναι Λετονός πρώην διπλωμάτης που έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι μιλάει ρωσικά, ισπανικά, λετονικά και αγγλικά.

Σε ορισμένα από τα άρθρα του, ο Mαμέντοφ προωθεί μια γραμμή κατά του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ. Για παράδειγμα, επαινεί μια επιστολή – με επικεφαλής τους Βέλγους νομοθέτες της S&D, Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα- καλώντας την ΕΕ να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020. Το περιοδικό Responsible Statecraft για το οποίο έγραφε ο Mαμέντοφ είναι ένα μέσο του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο περιγράφει τις αποστολές του ως προώθηση «ιδεών που απομακρύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τον ατέρμονο πόλεμο και προς τη δυναμική διπλωματία για την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης».

Την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι έγινε έφοδος στο γραφείο του στη Βουλή. «Το γραφείο μου δεν έχει σφραγιστεί, εργάζομαι από αυτό σήμερα σε πλήρη κανονικότητα», έγραψε στο Twitter. Η γραφή του στοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό και το Αζερμπαϊτζάν. Προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι είναι φιλικός προς το Ιράν, και κυρίως απέναντι σε ένα λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο συχνά θεωρείται ήπιο προς το καθεστώς και υπέρ της μείωσης των κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Η ομάδα S&D απασχολεί δεκάδες συμβούλους για να βοηθήσουν το έργο των ευρωβουλευτών της για τις εξωτερικές υποθέσεις, ένας από τους οποίους είναι ο πρώην βοηθός του Παντσέρι, Κάρλο Μπιταρέλι. Δουλειά τoυ είναι να συμβουλεύει σοσιαλιστές ευρωβουλευτές στην υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας προήδρευε η Aρένα μέχρι που πρόσφατα παραιτήθηκε προσωρινά εν μέσω του σκανδάλου μετά την έφοδο στο γραφείο του βοηθού της. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη πει ότι θα «εξετάσουν» τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον οποιουδήποτε υπονομεύει την ομάδα ή το Κοινοβούλιο και ότι έχουν «μηδενική ανοχή» στη διαφθορά. Στις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο Mαμέντοφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μιλά εκ μέρους της ομάδας S&D.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.