Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή – Το σκεπτικό της παράτασης στην προφυλάκιση – Γιατί δε θα κάνει έφεση

Μοιραστείτε το

Χριστούγεννα στη φυλακή θα κάνει η Εύα Καϊλή καθώς χθες το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε να παραταθεί για, τουλάχιστον, έναν μήνα ακόμα η προφυλάκισή της για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate! Η ομοσπονδιακή εισαγγελία Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της να αφεθεί ελεύθερη η κ. Καϊλή με βραχιολάκι και ζήτησε τη συνέχιση της προφυλάκισής της στις φυλακές του Χάρεν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, αυτό που εξέτασαν οι Βέλγοι δικαστές προκειμένου να λάβουν την απόφαση είναι αν η πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρείται ύποπτη φυγής ή αν θεωρείται ύποπτη για αλλοίωση των στοιχείων της δικογραφίας. Επιπλέον, στο κάδρο των ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέταση μπαίνουν και νέα πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν κληθεί ακόμα να καταθέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό οι αρχές θεώρησαν πιθανότατα πιο ασφαλές η κυρία Καϊλή να παραμείνει στη φυλακή. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την παράταση της κράτησης της κυρίας Καϊλή και στη συνέχεια ο δικαστής έλαβε την τελική απόφαση.

Όπως μετέδωσε η η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  1. θεωρείται ύποπτη φυγής
  2. εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
  3. μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας. «Υπήρξε αναμονή οκτώ ωρών, διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10:30 το πρωί, οι δικηγόροι προχώρησαν σε δηλώσεις αργά το πρωί και στις δηλώσεις τους φαινόταν η ανησυχία για την εν λόγω απόφαση», ανέφερε ακόμα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ. Η απολογία της Εύας Καϊλή χθες το πρωί ενώπιον του Προδικαστικού Συμβουλίου διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Στη φυλακή παραμένει επίσης ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζιόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Πατσιέρι.

Οι βελγικές αρχές όπως φαίνεται από την απόφασή τους δεν έλαβαν υπόψη πως η κόρη της Καϊλή και του Τζιόρτζι μένει χωρίς γονείς μετά την προφυλάκιση και των δύο καθώς η βελγική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει μια τέτοια προϋπόθεση. Στις φυλακές Χάρεν ωστόσο υπάρχουν ειδικές υποδομές ώστε αν παραταθεί η κράτησή της να μπορεί να μπορεί να δεί την κόρη της ίσως και να μείνει εκεί.

Γιατί δεν καταθέτει έφεση αν και έχει το δικαίωμα

Σύμφωνα επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να κάνει έφεση, δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημείωσε στο Mega ότι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για προφυλάκιση της κατηγορούμενης δεν έχει καμία νομική αιτιολόγηση ενώ σημείωσε ότι δε θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο», είπε και τόνισε ότι, στη διάταξη της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου δεν υπήρξε ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι, η ευρωβουλευτής, είναι ύποπτη φυγής. «Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», σημείωσε και τόνισε ο ίδιος ζήτησε, κατά την αγόρευσή του, η αξιολόγηση της πελάτη του, να είναι με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. «Ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την ανάλυση της απόφασης της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

«Μπορεί να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να την απαγάγουν»

Για την προφυλάκιση είχε προϊδεάσει ο εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι από την εισήγηση που έκανε ο εισαγγελέας όχι απλά το κλίμα δεν ήταν καλό αλλά έδειχνε ότι έπρεπε να μείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή. Είπε ακόμα ότι τον εισαγγελέα δεν φάνηκε να τον αφορά αν έχει παιδί, είπε πολύ ωμά ότι δεν έχει καμία αξία προσθέτοντας ότι ήταν ιδιαίτερα αρνητικός.

Αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο οποίος θεώρησε την κυρία Καϊλή ύποπτη φυγής από τη χώρα και πρόβαλε μάλιστα ως επιχείρημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα στείλουν κατασκόπους να απαγάγουν την κυρία Καϊλή και να τη μεταφέρουν στη χώρα τους. Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι ακούγοντας τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα τον ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι: «Τι νομίζετε ότι θα έρθουν στρατεύματα από το Κατάρ να καταλάβουν τις Βρυξέλλες;». Και πρόσθεσε: «Μέχρι και η πρόεδρος μειδίασε».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.