Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Ντονμπάς αναμένεται η επόμενη σύγκρουση

Μοιραστείτε το

Μια από τις κυριότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου αντιπαρατίθεται ο ουκρανικός στρατός με τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν σταθερή σήμερα αλλά η πίεση εντείνεται, ενόψει της επικείμενης επίθεσης της Μόσχας.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, όπου ακούγονται ανά τακτά διαστήματα πυρά του πυροβολικού.

Το χωριό αυτό, σε μια δασωμένη κοιλάδα, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από το Ιζιούμ –μια πόλη που κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις– στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου κρατάει και έχει σταθεροποιηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε αυτό το τμήμα του δρόμου, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως του Σλοβιάνσκ.

Σήμερα δεν ακούστηκαν καθόλου πυρά αυτόματων όπλων από το χωριό Κρασνοπίλια.

Όλες οι πηγές που ρωτήθηκαν ωστόσο στη ζώνη αυτή εκτιμούν ότι η ρωσική επίθεση επίκειται και θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

«Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι ενισχύονται και ετοιμάζονται να επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός, παρατηρώντας ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από το μέτωπο, κάτι που συνήθως προαναγγέλλει μια επίθεση ευρείας κλίμακας.

«Είμαστε έτοιμοι (…) Τους έχουμε ετοιμάσει μερικές εκπλήξεις», είπε ο αξιωματικός αυτός χαμογελώντας πονηρά.

Τους περιμένουμε!

Εν αναμονή της μάχης, οι στρατιώτες επικεντρώνονται στις προετοιμασίες τους και εμφανίζονται αισιόδοξοι. «Τους περιμένουμε!» είπε ένας υπολοχαγός, η ομάδα του οποίου ανέλαβε να ενισχύσει τα χαρακώματα και τις θέσεις των στρατιωτών τοποθετώντας κούτσουρα γύρω από τον οδικό άξονα. Στο δάσος υπάρχουν διάσπαρτα τεθωρακισμένα και καμουφλαρισμένα όπλα.

Αυτός ο οδικός άξονας Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους για την επίθεση της Μόσχας που όλοι περιμένουν στο Ντονμπάς. Αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», αυτή η ιστορική μεταλλευτική λεκάνη της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ ζει με την αγωνία της επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος μιας γραμμής που εκτείνεται από το Ντονέτσκ στα νότια μέχρι το Λουχάνσκ στα ανατολικά (τις πρωτεύουσες των ομώνυμων αυτονομιστικών «δημοκρατιών») και η οποία πλέον φτάνει μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Στο κέντρο αυτής της λεκάνης βρίσκονται το Κραματόρσκ, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της επαρχίας από τον Οκτώβριο του 2014 και η «δίδυμη πόλη», το Σλοβιάνσκ. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν μια κυκλωτική κίνηση, όπως έγινε στη Μαριούπολη, για να καταλάβουν όλη την περιοχή.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.

Εκκένωση

Το πρωί σήμερα, αυτοκίνητα που σχημάτιζαν μια ουρά μήκους τριών χιλιομέτρων, συχνά με βαλίτσες στην οροφή, περίμεναν στον σταθμό ελέγχου για να κατευθυνθούν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ και από εκεί προς τα δυτικά. Η εκκένωση τις τελευταίες ημέρες γινόταν κυρίως με τρένα από τον σταθμό του Κραματόρσκ. Όμως από το πρωί διακόπηκαν τα δρομολόγια γιατί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές οι σιδηροδρομικές γραμμές, όπως γνωστοποίησε η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Αργά το απόγευμα, ένα τρένο επιβίβασε τελικά κόσμο για να φύγει. Στον σταθμό, όπου περίμεναν υπομονετικά, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, η εκκένωση συνεχιζόταν με ηρεμία, με τη βοήθεια εθελοντών.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, από το νυχτερινό βομβαρδισμό –πιθανότατα ρουκέτες ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς– καταστράφηκε ένα σχολείο που βρισκόταν δίπλα σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

Το Κραματόρσκ έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα: οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν, τη νύχτα απαγορεύεται η κυκλοφορία και όσοι παραμένουν εκεί ζουν στον ρυθμό των σειρήνων. Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς καύσιμα και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

«Το κλίμα είναι τεταμένο, όλοι είναι νευρικοί, πρέπει να φύγουμε τώρα» σχολίασε ένας εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.