Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χάνει εδάφη που προσάρτησε ο Πούτιν

Μοιραστείτε το

Ο ουκρανικός στρατός προελαύνει τόσο στο ανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν χάνει εδάφη που προσάρτησε πριν από λίγα 24ωρα! Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είπε πως ο στρατός της χώρας απελευθέρωσε «δεκάδες» κοινότητες αυτήν την εβδομάδα που είχαν καταλάβει προσωρινά οι Ρώσοι εισβολείς στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Μόνο αυτήν την εβδομάδα, μετά το ρωσικό ψευδοδημοψήφισμα, δεκάδες κοινότητες απελευθερώθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στις περιφέρειες Χερσώνα, Χάρκοβο, Λουγκανσκ και Ντονέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε χθες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), αλλά και στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μέσα σε λίγη ώρα έγιναν viral στο διαδίκτυο καθώς οι Ουκρανοί πολίτες πανηγυρίζουν για τις νίκες που πετυχαίνει ο στρατός της χώρας. Σε διάφορες αναλύσεις που γίνονται σε μεγάλα δυτικά ΜΜΕ τονίζεται πως είναι αξιοπρόσεκτη η ταχύτητα με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο.

Αναλυτές τονίζουν επίσης πως αν ο ουκρανικός στρατός καταφέρει να ανακαταλάβει πλήρως τη Χερσώνα σημαίνει πως η Κριμαία θα μπει εντός του βεληνεκούς των όπλων που διαθέτει (όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ) κάτι που μπορεί να αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στον πόλεμο. Τα ουκρανικά στρατεύματα κινήθηκαν επίσης προς το Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από τη Ρωσία. Τις τελευταίες ημέρες απελευθέρωσαν σχεδόν όλη την επαρχία του Χαρκόβου, εντυπωσιακή πρόοδος με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες η Ρωσία έχασε όσα εδάφη είχε κερδίσει τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Τέλος, αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως την κατάρρευση του μετώπου δείχνει (κατά λάθος ή όχι αυτό είναι άγνωστο) και ο στρατιωτικός χάρτης που εμφάνισε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης. Σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης ημέρας, δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει μεγάλο αριθμό τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Ντουντσάνι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.