Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μεξικό: Ο πρόεδρος αρνείται πως κατασκοπεύονται αντιπολιτευόμενοι με το Pegasus

Μοιραστείτε το

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διέψευσε χθες ότι η κυβέρνησή του κατασκόπευε αντιπολιτευόμενους, διαβεβαιώνοντας πως είναι ψευδή καταγγελτικά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν πειρατεία στα κινητά τηλέφωνα τριών προσώπων με το αμφιλεγόμενο λογισμικό Pegasus.

Οι υποκλοπές μέσω Pegasus

«Δεν είναι αλήθεια πως κατασκοπεύονται δημοσιογράφοι ή αντιπολιτευόμενοι», διαβεβαίωσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου. «Ο στρατός δεν επιδόθηκε σε κατασκοπεία (…). Αυτό που είναι γεγονός είναι η (συλλογή) πληροφοριών για να αντιμετωπίζονται εγκληματίες».

Κατά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ομάδα χάκερ, που κατονομάστηκε ως Guacamaya, απέσπασε αρχεία από βάση δεδομένων του στρατού, που δείχνουν πως συνέχισε να χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus κι αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Λόπες Ομπραδόρ το 2018, παρότι ο κεντροαριστερός νυν πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει πως δεν συνεχίστηκε η κατάχρηση τέτοιου είδους εργαλείων επί των ημερών του.

Τα τηλέφωνα δημοσιογράφου, αρθρογράφου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μολύνθηκαν από το κατασκοπευτικό λογισμικό μεταξύ του 2019 και του 2021, σύμφωνα με τη μεξικανική οργάνωση υπεράσπισης του δικαιώματος στην προστασία της ιδιωτικής ζωής R3D, που εξασφάλισε τεχνική υποστήριξη από το Citizen Lab, πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι καταγγελίες για την κατάχρηση του Pegasus στο Μεξικό ανάγονται στο 2017, όταν τη χώρα κυβερνούσε ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018). Ξαναήρθαν στον αφρό τον Ιούλιο του 2021, έπειτα από νέες αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ερωτηθείς αν το Pegasus συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την υπηρεσία πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων, όμως ανήγγειλε πως έχει δώσει εντολή να συνταχθεί έκθεση από τον στρατό για το θέμα.

«Δεν είμαστε ίδιοι με τις προηγούμενες (κυβερνήσεις). Έχω αναλάβει τη δέσμευση πως κανένας δεν θα κατασκοπεύεται, κανένα μέλος της αντιπολίτευσης», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους, κατά την άποψη του οποίου πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις δεν βρίσκονται παρά πολιτικοί του αντίπαλοι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.