Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παραίτηση Λιζ Τρας: Περισσότεροι από 6 στους 10 Βρετανούς επιθυμούν την πρόωρες εκλογές

Μοιραστείτε το

Βάσει των τελευταίων ερευνών που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov μετά από την παραίτηση της Λιζ Τρας, καθίσταται σαφές ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν απαυδήσει από την πολιτική αστάθεια και θα προτιμούσαν να επισπευσθεί η προκήρυξη εθνικών εκλογών. Στις οποίες, όπως φαίνεται να πιστεύει η πλειονότητα του λαού στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κερδίσει δια περιπάτου η παράταξη των Εργατικών.

Συγκεκριμένα, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία κατεπείγουσας ανάδειξης διαδόχου της αποχωρήσασας Λις Τρας από την πρωθυπουργική κατοικία της οδού Ντάουνινγκ αριθμός 10, οι ανώνυμοι Βρετανοί κρίνουν ότι μόνο οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να τερματίσουν την φαρσοκωμωδία η οποία παίζεται στο κορυφαίο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας με πρωταγωνιστές τους Συντηρητικούς.

Η σχετική σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από τη YouGov δείχνει ότι περισσότεροι από 6 στους 10 Βρετανούς (63%) επιθυμούν την πρόωρη προκήρυξη εκλογών, αντί της αναμονής έως το τέλος του 2024, όπως είναι το θεσμικά προβλεπόμενο. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο 63% όσων υποστηρίζουν τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν, συγκαταλέγονται πολλοί (39%) από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών στις εκλογές του 2019.

Ταυτόχρονα, οι έρευνες της YouGov επιβεβαιώνουν την υπεροχή των Εργατικών στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές τάσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών (65%) πιστεύουν ότι οι Εργατικοί θα είναι οι νικητές των επόμενων εκλογών. Εξ αυτών, το 51% δηλώνει ότι οι Εργατικοί θα επιτύχουν πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο και το 33% προχωρά ακόμη πιο μακριά, προβλέποντας μεγάλη πλειοψηφία. Όπως και να ‘χει, ύστερα και από το τελευταίο φιάσκο με την Τρας να παραμένει στην πρωθυπουργία για μόλις 44 ημέρες, είναι πλέον πασίδηλο ότι οι απλοί Βρετανοί στηρίζουν τις ελπίδες τους στους Εργατικούς για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων, δηλαδή του πληθωρισμού ο οποίος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, τις προβλέψεις για επερχόμενη ύφεση, την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και, φυσικά, τις παρενέργειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξυπακούεται, δε, ότι τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, αμέσως ή εμμέσως, συναρτώνται στο Brexit.

Το κενό της Τρας

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή της, η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας, διαβεβαίωσε τους συμπολίτες της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει νέο πολιτικό ηγέτη μέσα σε μία εβδομάδα. Με αυτή τη δήλωση η Τρας αποπειράθηκε να καθησυχάσει τους Βρετανούς ότι δεν θα επαναληφθεί η χρονοβόρος διαδικασία που κατέληξε, ύστερα από ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων, στην επιλογή της ίδιας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

 

Αυτή τη φορά και παρά το δημοσκοπικό τους ναυάγιο, οι Συντηρητικοί είναι αποφασισμένοι να εκλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, ιδανικά έως το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου. Βεβαίως, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να πληρούται υποχρεωτικά ο όρος ότι ο διάδοχος της Λιζ Τρας θα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών. Αν δεν γίνει αυτό, τότε τα μέλη της παράταξης θα κληθούν να δείξουν την προτίμησή τους για αρχηγό του κόμματος και του κράτους, ψηφίζοντας εξ αποστάσεως ως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Εκείνος ή εκείνη που θα αναδειχθεί από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, θα γίνει ο 5ος Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας στο διάστημα μόλις 6 ετών και ο 3ος για το ίδιο κόμμα, το οποίο, παρόλ’ αυτά, παραμένει στην εξουσία.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο, γνωστός και μη εξαιρετέος Μπόρις Τζόνσον ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει εσπευσμένα στην πατρίδα του -και, πολύ πιθανόν, στο αξίωμα από το οποίο κατ’ ουσίαν εκδιώχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει την πρωθυπουργία συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενώ πιο πίσω ακολουθούν η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, η νεαρή (42 ετών) Κέμι Μπάντενοχ, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς και ορισμένοι άλλοι, οι οποίοι θεωρούνται αουτσάιντερ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.