Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πακιστάν: 14 χρόνια φυλακή για διαφθορά στον πρώην πρωθυπουργό και τη σύζυγό του

Ο Ιμράν Χαν κατηγορείται ότι κράτησε και πούλησε δώρα που άνηκαν στο Πακιστάν. Ποια άλλα σκάνδαλα τον βαραίνουν.

Μοιραστείτε το

Σε κάθειρξη 14 ετών έκαστος για υπόθεση παράνομης πώλησης επίσημων δώρων καταδικάστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν και η σύζυγός του Μπούσρα Μπίμπι.

Ειδικότερα, η ετυμηγορία περιλαμβάνει επίσης 10ετή απαγόρευση ανάδειξής τους σε δημόσιο αξίωμα, όπως ανακοίνωσε η ομάδα μέσων ενημέρωσης του κόμματος του Ιμράν Χαν, του Πακιστάν Τεχρίκ-ι-Ινσάφ (PTI).

Η καταδίκη τους από δικαστήριο κατά της διαφθοράς στο Ισλαμαμπάντ έρχεται μία ημέρα αφού ο Χαν καταδικάσθηκε σε άλλη υπόθεση σε κάθειρξη 10 ετών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Πρώτη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν

«Μια ακόμα θλιβερή ημέρα στην ιστορία του δικαστικού συστήματός μας, το οποίο διαλύεται», δήλωσε η ομάδα του Χαν για τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν επιτράπηκε αντεξέταση, δεν ολοκληρώθηκαν οι τελικές αγορεύσεις και έρχεται η απόφαση σαν σε μια προαποφασισμένη διαδικασία», ανέφερε προσθέτοντας, «αυτή η γελοία απόφαση θα αμφισβητηθεί επίσης».

Από ποινή σε ποινή ο Χαν

Στον Χαν επιβλήθηκε τον Αύγουστο άλλη μια ποινή τριετούς φυλάκισης από άλλο δικαστήριο για πώληση δώρων αξίας πάνω από 140 εκατομμύρια ρουπίες (501.000 δολάρια) τα οποία ανήκαν στο κράτος και τα οποία δέχθηκε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του από το 2018 ως το 2022.

Η σημερινή απόφαση συνδέεται με το ίδιο ζήτημα, αλλά ανακοινώθηκε έπειτα από μια έρευνα του κορυφαίου σώματος της χώρας κατά της διαφθοράς, του Εθνικού Γραφείου Λογοδοσίας (NAB), το οποίο απήγγειλε και κατηγορίες εναντίον της συζύγου του στην υπόθεση αυτή.

Η προηγούμενη καταδίκη του Χαν σε τριετή φυλάκιση ανεστάλη αργότερα, όμως ο Χαν παραμένει στη φυλακή για άλλες υποθέσεις. Έχει δηλώσει πως αγόρασε νομίμως τα επίσημα δώρα.

Στο Πακιστάν, όλα τα επίσημα δώρα πρέπει να δηλώνονται και δεν επιτρέπεται στους αξιωματούχους να κρατούν παρά μόνο αυτά των οποίων η αξία είναι κατώτερη από ένα ορισμένο ποσό ή μπορούν να τα αγοράζουν σε μια τιμή που συμφωνείται επισήμως. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ισχυρισθεί πως συνεργάτες του Χαν πούλησαν τα δώρα στο Ντουμπάι.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Φεβρουαρίου έχει στιγματισθεί από κατηγορίες για απάτες και καταστολή σε βάρος του Πακιστάν Τεχρίκ-ι-Ινσάφ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.