Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νετανιάχου: Μετά την εξάλειψη της Χαμάς, θα έχουμε πλήρη έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινος πρωθυπουργός απέρριψε την ιδέα της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία διεθνούς ομάδας που θα διαχειρίζεται την ασφάλεια στη Γάζα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση

Μοιραστείτε το

Μετά την εξάλειψη της Χαμάς, θα υπάρξει πλήρης ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Πέμπτη, στη διάρκεια συνέντευξής του Fox News, ο Νετανιάχου είχε πει πως: «Δεν επιδιώκουμε να κατακτήσουμε τη Γάζα. Δεν προσπαθούμε να την καταλάβουμε. Δεν σκοπεύουμε να κυβερνήσουμε», προσθέτοντας ότι θα το Ισραήλ θα εργαστεί για τον σχηματισμό μιας πολιτικής κυβέρνησης για την περιοχή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ισραηλιός πρωθυπουργός δήλωσε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

Τα τελευταία σχόλια έγιναν σε μια συνάντηση με τους δημάρχους των παραμεθόριων πόλεων της Γάζας – η πρώτη ομαδική συνάντηση που έχει πραγματοποιήσει ο Νετανιάχου μαζί τους μετά τον πόλεμο, κάτι για το οποίο δέχθηκε πυρά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν επέλεξε να συναντηθεί πρώτα με μια ομάδα δημάρχων οικισμών.

«Οι δυνάμεις των IDF θα παραμείνουν στον έλεγχο της Λωρίδας, δεν θα την παραδώσουμε στις διεθνείς δυνάμεις», είπε ο Νετανιάχου στους δημάρχους του νότου, σύμφωνα με το σχόλιο του εκπροσώπου του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγείρει τις τελευταίες εβδομάδες την ιδέα ότι ένα είδος διεθνούς δύναμης, ενδεχομένως με στρατεύματα από γειτονικούς αραβικούς συμμάχους, θα διαχειρίζεται την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας για μια ενδιάμεση περίοδο μέχρι να μπορέσει να επιστραφεί σε μια λειτουργική παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία, όπως ελπίζει η Ουάσινγκτον, θα είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ωστόσο, στα σχόλιά του προς τους δημάρχους του νότου, ο Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει ευθέως την ιδέα αυτή.

Οι δήμαρχοι είπαν στον Νετανιάχου ότι θέλουν μια διαφορετική πραγματικότητα για την ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου και τον προέτρεψαν να μην συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης στη Γάζα», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε επίσης στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση θα προμηθεύσει τις παραμεθόριες πόλεις της Γάζας με οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσει τις ζημιές που υπέστησαν κατά την 7η Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.